Merkelova postala meta kritika zbog situacije u Ukrajini

Vreme je da bivša kancelarka objasni neke stvari, kaže Johan Vadeful, zamenik šefa Bundestaga iz nekada vladajućeg CDU

Svijet 12.04.2022 | 20:40
Merkelova postala meta kritika zbog situacije u Ukrajini

Dok rat u Ukrajini besni već 48 dana, sve se više postavlja pitanje da li je sukob u kome stradaju nevini civili i u kome se razara infrastruktura zemlje sa 45 miliona stanovnika mogao biti izbegnut.

Sve je veći broj onih koji su jednog od glavnih krivaca za sadašnju situaciju u Ukrajini pronašli u Angeli Merkel, bivšoj nemačkoj kancelarki, koja je 16 godina bila na čelu najuticajnije države u EU i koja je gajila bliske odnose sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije, koga na Zapadu sad nemilice satanizuju.

Kako prenosi britanski Telegraf, rat u Ukrajini nije u potpunosti uništio nasleđe Angele Merkel, koja je bila jedan od najvećih kancelara u istoriji Nemačke, već je bacio neugodno svetlo na delove njene vladavine koje bi većina Nemaca radije da zaboravi.

- Vreme je da bivša kancelarka objasni neke stvari. Nadam se da će pronaći vremena da detaljnije prokomentariše svoju politiku prema Rusiji - rekao je Johan Vadeful, zamenik šefa Bundestaga iz redova Merkelinog CDU. Angela Merkel je jasno osudila invaziju na Ukrajinu, ali je izjavila i kako ostaje pri svojoj odluci iz 2008. da se blokira članstvo Kijeva u NATO. - Nikad u životu nisam mislio da ćemo ući u ovakvu krizu s Rusijom. I ja sam mislio da moramo sarađivati s Rusijom. Danas znam, pogrešio sam, svi smo pogrešili - rekao je Volfgang Šojble, bivši ministar finansije iz ere Angele Merkel.

Sličan stav ima i Frank-Valter Štanmajer, sadašnji predsednik Nemačke i kancelarkin šef diplomatije: - Suočeni smo sa gorkim saznanjem. Držali smo se izgrađenih mostova, u koje Rusija više nije verovala i na koje su nas naši partneri upozoravali. Pogrešio sam, ali nisam jedini - rekao je on.

Bivšoj kancelarki se najviše zamera odluka iz 2008, kada je stopirala prijem Ukrajine i Gruzije u NATO, što je predlagao tadašnji predsednik SAD Džordž Buš. Vladimir Putin se usprotivio planovima Alijanse da, kako se tvrdi, NATO dođe u rusko dvorište. Uz podršku tadašnjeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija, Merkelova je rekla da bi primanje tih zemalja u NATO izazvalo destabilizaciju u regiji. Činjenica da Merkelova još brani tu odluku znači da i ona spada u krug onih koji smatraju da je širenje NATO do ruske granice doprinelo trenutnoj krizi.

(Agencije)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

12.04.2022 19:00

Da su to uradili kako oni kažu rat bi izbio te, 2008 god. Još ni jedna kriza koju su proizvele SAD nije okončana bez rata.

ODGOVORITE
Name

Konotacija

12.04.2022 19:05

Pa svi Njmecki politicari su samo produzena ruka americke politike u Europi! Zasto bi Merkel bila izuzetak?

ODGOVORITE
Name

marko

12.04.2022 19:25

u zatvor nju odma,ona je kriva za sve

ODGOVORITE
Name

Dragan. St..

12.04.2022 20:31

Pametna zena... Svaka joj cast.. Imala kompromis... A sad vi objasnite Sta ste uradili... Prvo svom narodu... Posle ukrajinskom...... Koliko vam sada kosta litar ulja... A KOLIKO JE BIO KOLIKO je bio kod Merkel... Pametnom dosta

ODGOVORITE
Name

Re

12.04.2022 21:09

Kolika je tebi plata i koliko kosta litar ulja kod tebe..Ne brini ti za svabe..

Name

Milan

13.04.2022 05:06

Postovanje velikoj, pametnoj gosp. Merkel koja ja 16 godina vodila Njemacku i Evropu bez sukoba i kriza. To je drzavnik koji je trebao dobiti Nobela. Ovi sada jadovi ne vide dalje od svoga nosa i nasli se da je kritikuju.

ODGOVORITE
Name

Kad ce Nasi priznati greske

13.04.2022 06:01

Posteno je da saradnici Angelini priznaju da su pogrijesili kad su slijepo pratili Angeline naredbe.

ODGOVORITE
Name

Stasi

13.04.2022 08:08

Stasi agent iz Istocne Njemacke

ODGOVORITE
Name

superhikovo dete

13.04.2022 08:33

Bitno je da je ona trpala bankstere evricima.Za to je bila odlicna.

ODGOVORITE