Притисака је било и биће, али Вучић може обезбиједити мир и сигурност (ВИДЕО)

- Велика излазност на изборе у Србији показује свијест народа. Руско-украјинска криза бацила је сјену на њих, притисци су ломили Србију и даље ће, али побједник избора и представник земље Александар Вучић може обезбиједити мир и сигурност у наредном периоду у веома заоштреним међународним, али и регионалним и унутрашњим односима, поручио је у рубрици „Без увијања“ јутарњег програма БН телевизије бивши дипломата Зоран Миливојевић.

Србија 12.04.2022 | 12:09
Притисака је било и биће, али Вучић може обезбиједити мир и сигурност (ВИДЕО)

Он каже да притисци на Србију ће се наставити због тога што Србија неће увести санкције Русији јер није спремна да угрози тај однос.

"Јасне су дипломатске поруке послате послије избора: разговор предсједника Русије и предсједника Србије, као и честитка која није стигла од америчког предсједника Александру Вучићу, каже овај дипломата.

Миливојевић истиче да то посматра као одсуство потврде оног интереса да се пробуде односи на релацији Вашингтон-Београд.

-Тај интерес је био сигнал са доласком новог амбасадора Хила. Он је дошао пред изборе, пренио поруке о интересу администрације предсједника Бајдена за пробубљење односа са Србијом и било је за очекивати да се огласи Вашингтон послије избора. Ако то није од предсједника, требало је да буде на неком високом нивоу. Међутим, за сад није стигло ништа, па ћемо видјети колико је интерес суштински стваран и шта би могао да значи у будућности, каже Миливојевић.

Када је ријеч о изборима он наводи да су резултати избора очекивани, те да је ипак, руско-украјинска криза веома утицала на изборе, а велики број гласова је одраз политике које су водиле одређене странке, попут СПС-а, у корист руске стране.

-У Србији је високо изражено проруско расположење и то је дошло до изражаја и значајан број, 100.000 нових бирача који је добио СПС у односу на претходне изборе из круга симпатизера руске стране - казао је.

У сазиву новог Парламента биће, за разлику од претходног, и представници опозиције. То ће, наводи Миливојевић одговарати интересима Србије.

-Сасвим сигурно да се овај парламент у потпуности приближава ономе што су и међународни стандарди, када је ријеч о демократским институцијама у једној земљи. Сада ће власт имати и легалитет и легитимитет јер нема бојкотовања избора и биће присутне опозиционе странке. Тиме и парламентарни живот али и политички систем у цјелини у Србији добија на квалитету .

На питање да ли исти став Србије остаје према Косову и према НАТО-у као до сада, дипломата одговара:

-То је у коренима актуелне и спољне политике и у том смислу имаћемо пун континуитет, посебно што је изборе убједљиво добио и стари-нови предсједник Вучић и његова странка која ће бити стожер нове владе и која је најбројнија у пармламенту. Основ политике ће остати војна неутралност и независност укључујући европски пут.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар