Pritisaka je bilo i biće, ali Vučić može obezbijediti mir i sigurnost (VIDEO)

- Velika izlaznost na izbore u Srbiji pokazuje svijest naroda. Rusko-ukrajinska kriza bacila je sjenu na njih, pritisci su lomili Srbiju i dalje će, ali pobjednik izbora i predstavnik zemlje Aleksandar Vučić može obezbijediti mir i sigurnost u narednom periodu u veoma zaoštrenim međunarodnim, ali i regionalnim i unutrašnjim odnosima, poručio je u rubrici „Bez uvijanja“ jutarnjeg programa BN televizije bivši diplomata Zoran Milivojević.

Srbija 12.04.2022 | 12:09
Pritisaka je bilo i biće, ali Vučić može obezbijediti mir i sigurnost (VIDEO)

On kaže da pritisci na Srbiju će se nastaviti zbog toga što Srbija neće uvesti sankcije Rusiji jer nije spremna da ugrozi taj odnos.

"Jasne su diplomatske poruke poslate poslije izbora: razgovor predsjednika Rusije i predsjednika Srbije, kao i čestitka koja nije stigla od američkog predsjednika Aleksandru Vučiću, kaže ovaj diplomata.

Milivojević ističe da to posmatra kao odsustvo potvrde onog interesa da se probude odnosi na relaciji Vašington-Beograd.

-Taj interes je bio signal sa dolaskom novog ambasadora Hila. On je došao pred izbore, prenio poruke o interesu administracije predsjednika Bajdena za probubljenje odnosa sa Srbijom i bilo je za očekivati da se oglasi Vašington poslije izbora. Ako to nije od predsjednika, trebalo je da bude na nekom visokom nivou. Međutim, za sad nije stiglo ništa, pa ćemo vidjeti koliko je interes suštinski stvaran i šta bi mogao da znači u budućnosti, kaže Milivojević.

Kada je riječ o izborima on navodi da su rezultati izbora očekivani, te da je ipak, rusko-ukrajinska kriza veoma uticala na izbore, a veliki broj glasova je odraz politike koje su vodile određene stranke, poput SPS-a, u korist ruske strane.

-U Srbiji je visoko izraženo prorusko raspoloženje i to je došlo do izražaja i značajan broj, 100.000 novih birača koji je dobio SPS u odnosu na prethodne izbore iz kruga simpatizera ruske strane - kazao je.

U sazivu novog Parlamenta biće, za razliku od prethodnog, i predstavnici opozicije. To će, navodi Milivojević odgovarati interesima Srbije.

-Sasvim sigurno da se ovaj parlament u potpunosti približava onome što su i međunarodni standardi, kada je riječ o demokratskim institucijama u jednoj zemlji. Sada će vlast imati i legalitet i legitimitet jer nema bojkotovanja izbora i biće prisutne opozicione stranke. Time i parlamentarni život ali i politički sistem u cjelini u Srbiji dobija na kvalitetu .

Na pitanje da li isti stav Srbije ostaje prema Kosovu i prema NATO-u kao do sada, diplomata odgovara:

-To je u korenima aktuelne i spoljne politike i u tom smislu imaćemo pun kontinuitet, posebno što je izbore ubjedljivo dobio i stari-novi predsjednik Vučić i njegova stranka koja će biti stožer nove vlade i koja je najbrojnija u parmlamentu. Osnov politike će ostati vojna neutralnost i nezavisnost uključujući evropski put.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar