Афера КИСЕОНИК пала у заборав, мук у Тужилаштву?!

Афера „кисеоник“ прошле године уздрмала је Републику Српску. Поднесене су и кривичне пријаве...Међутим, ситуација око наведене афере и пријава се стишала. Истражили смо докле је Тужилаштво дошло са истрагом  и зашто је УКЦ за снабдјевача кисеоником поново изабрао спорну фирму из Лакташа? 

Република Српска 10.04.2022 | 20:00
Афера КИСЕОНИК пала у заборав, мук у Тужилаштву?!

Уколико истрага у афери "кисеоник" потврди све сумње, биће то најпрљавија игра надлежних са људским животима, не само у периоду пандемије, него у посљедњих 20 година. Управо због тога, у септембру прошле године, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поднио је кривичне пријаве против премијера Српске Радована Вишковића, ресорног министра Алена Шеранића, власника фирме ТГТ ТехноГас Лакташи Станислава Чађе која је снабдијевала УКЦ спорним кисеоником као и против директора УКЦ-а Владе Ђајића.

"Урадили смо све што је требало, јасно смо документовали да је неко прометовао више милиона марака кисеоника који је преко границе прешао као индустријски технички кисеоник а пацијентима је продаван по вишој цијени и здравственим установама као медицински. Тужилаштво је на потезу, МУП, институције које то треба да раде, опростите ја не могу да хапсим, није у мојој надлежности да могу ја бих то учинио. Ми позивамо тужилаштво да на томе ради, морамо бити истрајнијни“, каже Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке (ПДП).

Фирма која је спорна у цијелом случају је ТГТ Техногас из Лакташа у власништву Станислава Чађе, бившег министра унутрашњих послова у Влади Српске, која није имала дозволу за увоз медицинског кисеоника. Једина фирма која има дозволу за производњу и промет медицинског кисеоника је компанија Мессер. Ипак, то што ТГТ није имао дозволу није спријечило УКЦ да набавља од њих кисеоник и да га даје пацијентима.

Из Републичког Универзитетско клиничког центра прошле године су тврдили да је кисеоник који се даје пацијентима, медицински исправан и да нема никаквих опасности за здравље људи. Све приче око неисправности кисеоника су, како тврде, покушај опозиције да се дискредитује здравствени систем и да се уграбе политички поени. Сличан закључак,тада, су донијели и директори свих медицинских установа у Српској.

Исти став о афери "кисеоник" руководство УКЦ-а има и даље. Кажу да су и прошле али и ове године све радили по закону и да је сва помпа око набавке кисеоника највише утицала на пацијенте јер им је усађен страх.  

На тендеру за набавку кисеоника поново је изабрана фирма ТГТ Техногас. И то је, каже за БН генерални директор УКЦ-а, све по закону.

„Ми смо тај кисеоник користили 40, 50 година исти кисеоник урађене анализе он је исправан, тај кисеоник набављала ТГТ група која није само имала једну потврду и онда је золак потписао ту исту потврду да та фирма може прометовати тај кисеоник и сада они могу да прометују исти кисеоник иста цистерна добављач исто све. Радимо све по закону и транспарентно расписали тендер они су се надметали и прошао је опет тгт који је био јефтинији од фирме Мессер“, каже директор УКЦ РС Владо Ђајић (СНСД).

Једини конкретан потез надлежних у вези са бројним малверзацијама са јавним набавкама медицинске опреме за вријеме епидемије вируса корона је хапшење директора Института за јавно здравство Бранислава Зељковића. Међутим, Зељковић је након пет мјесеци у притвору пуштен да се брани са слободе у наставку судског процеса.  

- Проблем са бројним аферама у Републици Српској је у томе што се овдје све олако заборавља и што нико није истрајан у намјери да се казне одговорни - каже политички аналитичар Тања Топић.

"Нисмо ни очекивали познавајући окружење и амбијент у којем живимо да та афера добије епилог. Занимљиво јесте та шутња прије свега оних који су покренули аферу и не помињу се у јавности и на нас грађане којима је очито свеједно да ли се лијече индустријским или мед кисеоником, сами грађани су обезвриједили сопствени живот и свако даље постављање питања бесмислено“, каже Тања Топић, политички аналитичар.

Истрага би требала утврдити да ли је кисеоник задовољавао степен чистоће за коришћење код лица која су усљед обољења од вируса корона били на кисеоничкој подршци. Истрага би требала да утврди  и то да ли су одговорни они против којих су поднесене кривичне пријаве. Управо зато смо тражили од Републичког јавног тужилаштва да нам одговоре докле се дошло са истрагом у вези кривичних пријава и афере Кисеоник. Међутим, нисмо добили конкретне одговоре.