Afera KISEONIK pala u zaborav, muk u Tužilaštvu?!

Afera „kiseonik“ prošle godine uzdrmala je Republiku Srpsku. Podnesene su i krivične prijave...Međutim, situacija oko navedene afere i prijava se stišala. Istražili smo dokle je Tužilaštvo došlo sa istragom  i zašto je UKC za snabdjevača kiseonikom ponovo izabrao spornu firmu iz Laktaša? 

Republika Srpska 10.04.2022 | 20:00
Afera KISEONIK pala u zaborav, muk u Tužilaštvu?!

Ukoliko istraga u aferi "kiseonik" potvrdi sve sumnje, biće to najprljavija igra nadležnih sa ljudskim životima, ne samo u periodu pandemije, nego u posljednjih 20 godina. Upravo zbog toga, u septembru prošle godine, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković podnio je krivične prijave protiv premijera Srpske Radovana Viškovića, resornog ministra Alena Šeranića, vlasnika firme TGT TehnoGas Laktaši Stanislava Čađe koja je snabdijevala UKC spornim kiseonikom kao i protiv direktora UKC-a Vlade Đajića.

"Uradili smo sve što je trebalo, jasno smo dokumentovali da je neko prometovao više miliona maraka kiseonika koji je preko granice prešao kao industrijski tehnički kiseonik a pacijentima je prodavan po višoj cijeni i zdravstvenim ustanovama kao medicinski. Tužilaštvo je na potezu, MUP, institucije koje to treba da rade, oprostite ja ne mogu da hapsim, nije u mojoj nadležnosti da mogu ja bih to učinio. Mi pozivamo tužilaštvo da na tome radi, moramo biti istrajnijni“, kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke (PDP).

Firma koja je sporna u cijelom slučaju je TGT Tehnogas iz Laktaša u vlasništvu Stanislava Čađe, bivšeg ministra unutrašnjih poslova u Vladi Srpske, koja nije imala dozvolu za uvoz medicinskog kiseonika. Jedina firma koja ima dozvolu za proizvodnju i promet medicinskog kiseonika je kompanija Messer. Ipak, to što TGT nije imao dozvolu nije spriječilo UKC da nabavlja od njih kiseonik i da ga daje pacijentima.

Iz Republičkog Univerzitetsko kliničkog centra prošle godine su tvrdili da je kiseonik koji se daje pacijentima, medicinski ispravan i da nema nikakvih opasnosti za zdravlje ljudi. Sve priče oko neispravnosti kiseonika su, kako tvrde, pokušaj opozicije da se diskredituje zdravstveni sistem i da se ugrabe politički poeni. Sličan zaključak,tada, su donijeli i direktori svih medicinskih ustanova u Srpskoj.

Isti stav o aferi "kiseonik" rukovodstvo UKC-a ima i dalje. Kažu da su i prošle ali i ove godine sve radili po zakonu i da je sva pompa oko nabavke kiseonika najviše uticala na pacijente jer im je usađen strah.  

Na tenderu za nabavku kiseonika ponovo je izabrana firma TGT Tehnogas. I to je, kaže za BN generalni direktor UKC-a, sve po zakonu.

„Mi smo taj kiseonik koristili 40, 50 godina isti kiseonik urađene analize on je ispravan, taj kiseonik nabavljala TGT grupa koja nije samo imala jednu potvrdu i onda je zolak potpisao tu istu potvrdu da ta firma može prometovati taj kiseonik i sada oni mogu da prometuju isti kiseonik ista cisterna dobavljač isto sve. Radimo sve po zakonu i transparentno raspisali tender oni su se nadmetali i prošao je opet tgt koji je bio jeftiniji od firme Messer“, kaže direktor UKC RS Vlado Đajić (SNSD).

Jedini konkretan potez nadležnih u vezi sa brojnim malverzacijama sa javnim nabavkama medicinske opreme za vrijeme epidemije virusa korona je hapšenje direktora Instituta za javno zdravstvo Branislava Zeljkovića. Međutim, Zeljković je nakon pet mjeseci u pritvoru pušten da se brani sa slobode u nastavku sudskog procesa.  

- Problem sa brojnim aferama u Republici Srpskoj je u tome što se ovdje sve olako zaboravlja i što niko nije istrajan u namjeri da se kazne odgovorni - kaže politički analitičar Tanja Topić.

"Nismo ni očekivali poznavajući okruženje i ambijent u kojem živimo da ta afera dobije epilog. Zanimljivo jeste ta šutnja prije svega onih koji su pokrenuli aferu i ne pominju se u javnosti i na nas građane kojima je očito svejedno da li se liječe industrijskim ili med kiseonikom, sami građani su obezvrijedili sopstveni život i svako dalje postavljanje pitanja besmisleno“, kaže Tanja Topić, politički analitičar.

Istraga bi trebala utvrditi da li je kiseonik zadovoljavao stepen čistoće za korišćenje kod lica koja su usljed oboljenja od virusa korona bili na kiseoničkoj podršci. Istraga bi trebala da utvrdi  i to da li su odgovorni oni protiv kojih su podnesene krivične prijave. Upravo zato smo tražili od Republičkog javnog tužilaštva da nam odgovore dokle se došlo sa istragom u vezi krivičnih prijava i afere Kiseonik. Međutim, nismo dobili konkretne odgovore.

(BN)

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Svalit će sve

10.04.2022 18:35

...na Sarajevo i Bošnjake!

ODGOVORITE
Name

Total Damage

10.04.2022 19:47

Ni oni nisu nista bolji - cijela BiH je institucionalno ogrezla u kriminalu!

Name

Jaffa

11.04.2022 04:26

Zapamtite, sve ovo je uz podršku međunarodne zajednice.

Name

Re

11.04.2022 06:50

Ma uvijek nam kriv neko drugi. Sigurno podržavaju Čađu.

Name

Da znamo

10.04.2022 18:53

Zar nista nisu preduzeli???? Da li je noguce? Koji tuzilqc vodi taj predmet?

ODGOVORITE
Name

re

10.04.2022 19:20

sta je tu cudno,nije placao carinu na medecinski,vec obicni kiseonik,muljali na carini,ni prvi ni posljednji

Name

Tatar

10.04.2022 19:35

Kamo puste srece da je to jedina afera koja je tako zavrsila.Na zalost sve su tako zavrsile

Name

Sramno

10.04.2022 18:56

Jesu li kupljene diplome pqle u zaborav. Sjeticemo se na dan izbora. Nista ne brinite gospodo samo vi stancajte diplome.

ODGOVORITE
Name

RE TATAR

11.04.2022 06:35

Sta se drugo moze i ocekivati od ove nakaradne vlasti koja je u kriminalu do guse kod njih se samo cuti i nista se ne desava ,,SUTNJA JE ZAKON,,

Name

ZIKAZ

10.04.2022 19:02

Nije da nismo. Na vama je sada. Obidjite svoje mrtve upalite svijece i pomolite se za pne koji ih poslase pre mnogo vremena na onaj svijet. Zahvalite se Cadji, Djajicu, Seranicu, Dodiku, Lukacu, Viskovicu i svima odozgo da se ne daj boze ne zaboravi. Budite i dalje im vjerni i poslusni kao i do sada a da nama bude gore i losije u svakom pogledu. Biserku posebno pozdravite i zahvalite joj se jer ova dobrota je od nje potekla.

ODGOVORITE
Name

Cuj nazovianaliticarke

10.04.2022 19:25

Sta trebaju jos da urade oni koji su javnosti skrenuli paznju na ovo? Zolaka je burle proglasio drzavnim neprijateljem zbog ovoga, a ovaj drogirani Djajic jos brsla na slobodi.

ODGOVORITE
Name

čegrtuša

11.04.2022 04:33

Procesuiraće, ali one koji su na ovo zlo ukazali.

Name

RE ZIKAZ

11.04.2022 05:41

Svaka cast za komentar a bolje nismo ni zasluzili kad mnogi nece da izlaze na izbore znaci da im je dobra vlast a ona bas sve radi protiv svog naroda tj nas gradana

Name

Ds

10.04.2022 19:33

Ne smije se podnijeti krivična prijava Dodik ga odmah smijeni, čista korupcija narode skidaj ove lopove u oktobru da nas prestanu više krasti ... gdje ovo sve vodi ...

ODGOVORITE
Name

Bibi

10.04.2022 19:38

Za sve je krivo POLITIČKO Sarajevo ??

ODGOVORITE
Name

Renata Kresojevic

10.04.2022 19:58

Najveca smrtnost u svijetu uz tretman tehnickim kiseonikom i NISTA! Tako nesto ima samo u Papakland-u!

ODGOVORITE
Name

Sasha

10.04.2022 20:11

Gospodo, izvolite pa opet glasajte za SNSD pa ce opet ostati isto...

ODGOVORITE
Name

Mafijasi su

10.04.2022 20:25

U tuzilastvu i svi ti oko kiseonika

ODGOVORITE
Name

Laktaši

10.04.2022 20:55

Zato Džajić ima 10 stanova u Banjaluci plus Bg sve tenderi utrostručeni na kliničkom centru.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

10.04.2022 20:59

Koja afera, evo sve novi ventili na bocama i to iz Doboja

ODGOVORITE
Name

brecalo

11.04.2022 04:30

To se i ocekivalo svaki kriminal koje vlasti zataskaju su pod njihovom kontrolom a onda u javnost izadju sa drugim argumentera i ujeo vuk magarca i narod ce opet morati kod djajica da uzdise Kisik prosto ko pasljulj

ODGOVORITE
Name

Milojko

11.04.2022 04:56

Kao za sve probleme u Srpskoj kriv je Bakir (cak i jelena se te istine ne stidi vec poene knjizi) ili ti politicko Sarajevo. I tako dok mi na druge krivicu svaljujemo od nase nam Srpske sve manje ostaje i za koju godinu vise necemo imati niti pola milinoa stanovnika, a od te polovine vise od pola bit ce preko 60 godina...sto bi se reklo kako doslo tako i otislo.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

11.04.2022 08:07

Ima li iko bar jedan primer da je na tenderu bilo po zakonu.vodim ga na jagnjetinu...

Name

Мирјана С

11.04.2022 08:23

Коме ми да се жалимо за употребу хемијског оружја против свог становништво?

ODGOVORITE
Name

Mirjana Vasić

11.04.2022 09:39

Kostadinu Vasiću, direktoru instituta za javno zdravlje?????

Name

gospodo

11.04.2022 10:47

ici na mudjunarodni sud pa sta oni kažu

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

11.04.2022 15:28

Naravno da ova afera o industriskom kiseoniku korištenom u medicinske svrhe, i to u jeku epidemije virusa korona, neće dobiti nikakav epilog na sudu i da će uz pomoć korumpiranih tužilaštava i sudova biti odbaćena, kao pokušaj opozicije da pokupi predizborne poene. Suviše " krupnih igraća" bi se našlo na udaru kada bi ova afera poćela ozbiljno da se procesuira, a vlast to naravno neće dozvoliti. Pomeni bi rješenje bilo podići ovu aferu na međunarodni nivo i nastaviti proces do suda u Strazburu, i zatražiti međunarodnu ekspetizu i arbitražu, nezavisne međunarodne ekspertske grupe po pitanju kvaliteta ovoga kiseonika i njegovoga korištenja u medicinske svrhe!!

ODGOVORITE