Бореновић: Додик се понаша као слон у стакларској радњи, разбија све испред себе

Бореновић каже да ће Додик користити сваку прилику да током ових шест мјесеци, колико је остало до избора, одржава тензије како би се одржао на власти.

Република Српска 10.04.2022 | 14:55
Бореновић: Додик се понаша као слон у стакларској радњи, разбија све испред себе

- Мислим да је Милорад Додик највећи терет управо нама у Републици Српској. За ових 15 година, колико је на власти, показао се као човјек који врло вјешто корисити кризне ситуације, конфликте и тензије да би опстао на политичкој сцени. Његов једини циљ је да скрене пажњу јавности са економских и социјалних проблема, са корупције и непотизма, са недостатка инвестиција. Нама нико озбиљан није дошао да уложи новац иако од свих земаља Западног Балкана овај дио заиста има најбоље географске предиспозиције за инвеститоре из Западне Европе.

Ово је рекао предсједник ПДП Бранислав Бореновић учествујући у емисији "Мост" у програму РСЕ.

Одговарјући на питање да ли ће Милорад Додик, који је отворени савезник Русије, представљати терет Александру Вучићу, Бореновић каже да ће Додик користити сваку прилику да током ових шест мјесеци, колико је остало до избора, одржава тензије како би се одржао на власти.

"Али без обзира шта се десило, односи између Републике Српске и Србије увијек ће бити на највишем могућем нивоу. Ми смо навикли да у Србији имамо подршку и да од Србије можемо очекивати помоћ", каже Бореновић и додаје:

- А што се тиче Додика, он је као слон у стакларској радњи, разбија све испред себе. Не знам како ће се све то завршити, али сам свјестан да је он заиста терет прије свега српском народу и нама у Републици Српској. Након толико година пасивне политичке стабилности успио је да нас избаци у глобалну орбиту и представи као неку врсту фактора нестабилности. Није нимало добро што се међународним круговима све више спомиње Милорад Додик и ставља знак једнакости између њега и Републике Српске што нам свакако не може донијети никакву корист и зато то треба одлучно демантовати.

Чињеница је, каже Бореновић, да се Милорад Додик све рјеђе појављује у Србији, бар на званичним догађајима.

"Иначе, Александар Вучић је изузетно озбиљан, одговоран човјек, прије свега државник који добро одмјерава како ће се односити према свим изазовима. Не сумњам да ће знати наћи адекватан одговор како да преброди све врло тешке и сложене изазове пред којима се налазе и он и Србија", казао је Бореновић.

Према његовим ријечима, врло је важно знати шта је Додик био прије 20 година, а шта је данас.

"Прије 20 година био је за америчку администрацију свјежи дашак вјетра са Балкана, а данас је од те исте администрације зарадио санкције и налази на црној листи САД. Треба имати у виду да смо сви ми на Западном Балкану мале економије, мале земље и народи у односу на велике геополитичке играче, али понекад себи правимо проблеме зато што желимо да будемо неки свјетски политички фактор. Поготово због амбиција неких политичких лидера. Ту првенствено мислим на Додика који стално жели да игра улогу моћног човјека који има блиске везе са најважнијим људима у свијету", казао је Бореновић.

Он је даље навео да има осјећај да кризу у БиХ стварају три владајуће структуре - СДА, СНСД и ХДЗ, доминантно Изетбеговић и Додик.

"Додик је мало гласнији, Изетбеговић је мало перфиднији и мирнији, али у суштини један другог надопуњују. То је некакав политички стони тенис гдје један другом набацују запаљиве лоптице. За сукоб је потребно најмање двоје, а ми у Босни и Херцеговини понекад имамо троје", казао је Бореновић.

Он је нагласио да се због потеза Милорада Додика о Републици Српској поново прича у негативним контексту, што никако није добро.

"И зато је важно ставити до знања да Додик није Република Српска и никако не може бити. Он нам у овом моменту само прави неприлике", казао је Бореновић.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Татар

10.04.2022 13:03

Мој Бореновицу да ли је он слон у стаклу или несто друго небитно је.А оно сто је битно је да се он сто пре мора зауставити јер доиста пропадосмо тотално.Бореновицу и остала опозицијо куцнуо је цас.На вас је ред

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2022 13:35

Не треба чекати изборе биће касно. Отпор погубној политици треба пружити одмах.

Name

Цико

10.04.2022 13:41

Дај Бозе да се заустави али теско док год странцима одговара он це бити на власти а то сто га странци санкционису то је бацање прасине у оци народу

Name

Само

10.04.2022 14:14

Е вала ратару и ти га серендаш ко туљан.

Name

Гг

10.04.2022 14:28

Додик це изазвати сукобе, то му је задатак од руса

Name

Ре

10.04.2022 17:57

Како да га заустави...Када је и ово за слона преузео од странца упуцено јуце на путкову адресу.

Name

МАРКО

10.04.2022 13:18

Залосно на ста су људи спремни само да се докопају власти.Једни другим сваста говоре,погрдне ријеци.Оптузују без доказа.Кад додју на власт гори од горих.Опозиција лопови као и ови на власти.Јадни градјани у овако биједној дрзави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре гг

10.04.2022 14:55

Да, да, па су зато ови НАТО транспортери досли овдје да цувају мир, или су Руси досли

Name

ре

11.04.2022 02:38

Србин који год буде владао РС, биће нови и други бурле, за старце болесне и немоћне који су приморани да остану у таквим режимима РС.

Name

реалност

10.04.2022 13:32

Бурле је, на залост, са својом комплетном екипом огрезао у теском криминалу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД БУРЛЕ?

10.04.2022 13:33

ЗНА СЕ КО. ЛАЗЕ.. ДОДИГ ЛАЗЕЕЕЕЕ ЗНАСЕ КО КРАДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ДОДИГ КРАДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ?.. као у возу 41 год.. Кад је нестао новцаник???????.. ЗНАСЕ КО КРАДЕ.. ФАТАЈТЕГАААА.. БУРЛУУУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

А трећи је - ко?

10.04.2022 15:20

По мени су Драган и Милорад највећи лопови док је Бакир од њих најбољи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

10.04.2022 15:28

Дај Боже да се веч једном ријешимо овог кочијаша ,, господина Милета званог ронхил"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

10.04.2022 15:34

Свака на мјесту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

10.04.2022 15:34

Одлично речено Бореновићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оно

11.04.2022 08:05

Понасање слона у стакларској радњи је бас цест примјер.

ОДГОВОРИТЕ