Borenović: Dodik se ponaša kao slon u staklarskoj radnji, razbija sve ispred sebe

Borenović kaže da će Dodik koristiti svaku priliku da tokom ovih šest mjeseci, koliko je ostalo do izbora, održava tenzije kako bi se održao na vlasti.

Republika Srpska 10.04.2022 | 14:55
Borenović: Dodik se ponaša kao slon u staklarskoj radnji, razbija sve ispred sebe

- Mislim da je Milorad Dodik najveći teret upravo nama u Republici Srpskoj. Za ovih 15 godina, koliko je na vlasti, pokazao se kao čovjek koji vrlo vješto korisiti krizne situacije, konflikte i tenzije da bi opstao na političkoj sceni. Njegov jedini cilj je da skrene pažnju javnosti sa ekonomskih i socijalnih problema, sa korupcije i nepotizma, sa nedostatka investicija. Nama niko ozbiljan nije došao da uloži novac iako od svih zemalja Zapadnog Balkana ovaj dio zaista ima najbolje geografske predispozicije za investitore iz Zapadne Evrope.

Ovo je rekao predsjednik PDP Branislav Borenović učestvujući u emisiji "Most" u programu RSE.

Odgovarjući na pitanje da li će Milorad Dodik, koji je otvoreni saveznik Rusije, predstavljati teret Aleksandru Vučiću, Borenović kaže da će Dodik koristiti svaku priliku da tokom ovih šest mjeseci, koliko je ostalo do izbora, održava tenzije kako bi se održao na vlasti.

"Ali bez obzira šta se desilo, odnosi između Republike Srpske i Srbije uvijek će biti na najvišem mogućem nivou. Mi smo navikli da u Srbiji imamo podršku i da od Srbije možemo očekivati pomoć", kaže Borenović i dodaje:

- A što se tiče Dodika, on je kao slon u staklarskoj radnji, razbija sve ispred sebe. Ne znam kako će se sve to završiti, ali sam svjestan da je on zaista teret prije svega srpskom narodu i nama u Republici Srpskoj. Nakon toliko godina pasivne političke stabilnosti uspio je da nas izbaci u globalnu orbitu i predstavi kao neku vrstu faktora nestabilnosti. Nije nimalo dobro što se međunarodnim krugovima sve više spominje Milorad Dodik i stavlja znak jednakosti između njega i Republike Srpske što nam svakako ne može donijeti nikakvu korist i zato to treba odlučno demantovati.

Činjenica je, kaže Borenović, da se Milorad Dodik sve rjeđe pojavljuje u Srbiji, bar na zvaničnim događajima.

"Inače, Aleksandar Vučić je izuzetno ozbiljan, odgovoran čovjek, prije svega državnik koji dobro odmjerava kako će se odnositi prema svim izazovima. Ne sumnjam da će znati naći adekvatan odgovor kako da prebrodi sve vrlo teške i složene izazove pred kojima se nalaze i on i Srbija", kazao je Borenović.

Prema njegovim riječima, vrlo je važno znati šta je Dodik bio prije 20 godina, a šta je danas.

"Prije 20 godina bio je za američku administraciju svježi dašak vjetra sa Balkana, a danas je od te iste administracije zaradio sankcije i nalazi na crnoj listi SAD. Treba imati u vidu da smo svi mi na Zapadnom Balkanu male ekonomije, male zemlje i narodi u odnosu na velike geopolitičke igrače, ali ponekad sebi pravimo probleme zato što želimo da budemo neki svjetski politički faktor. Pogotovo zbog ambicija nekih političkih lidera. Tu prvenstveno mislim na Dodika koji stalno želi da igra ulogu moćnog čovjeka koji ima bliske veze sa najvažnijim ljudima u svijetu", kazao je Borenović.

On je dalje naveo da ima osjećaj da krizu u BiH stvaraju tri vladajuće strukture - SDA, SNSD i HDZ, dominantno Izetbegović i Dodik.

"Dodik je malo glasniji, Izetbegović je malo perfidniji i mirniji, ali u suštini jedan drugog nadopunjuju. To je nekakav politički stoni tenis gdje jedan drugom nabacuju zapaljive loptice. Za sukob je potrebno najmanje dvoje, a mi u Bosni i Hercegovini ponekad imamo troje", kazao je Borenović.

On je naglasio da se zbog poteza Milorada Dodika o Republici Srpskoj ponovo priča u negativnim kontekstu, što nikako nije dobro.

"I zato je važno staviti do znanja da Dodik nije Republika Srpska i nikako ne može biti. On nam u ovom momentu samo pravi neprilike", kazao je Borenović.

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Tatar

10.04.2022 13:03

Moj Borenovicu da li je on slon u staklu ili nesto drugo nebitno je.A ono sto je bitno je da se on sto pre mora zaustaviti jer doista propadosmo totalno.Borenovicu i ostala opozicijo kucnuo je cas.Na vas je red

ODGOVORITE
Name

Re

10.04.2022 13:35

Ne treba čekati izbore biće kasno. Otpor pogubnoj politici treba pružiti odmah.

Name

Ciko

10.04.2022 13:41

Daj Boze da se zaustavi ali tesko dok god strancima odgovara on ce biti na vlasti a to sto ga stranci sankcionisu to je bacanje prasine u oci narodu

Name

Samo

10.04.2022 14:14

E vala rataru i ti ga serendaš ko tuljan.

Name

Gg

10.04.2022 14:28

Dodik ce izazvati sukobe, to mu je zadatak od rusa

Name

Re

10.04.2022 17:57

Kako da ga zaustavi...Kada je i ovo za slona preuzeo od stranca upuceno juce na putkovu adresu.

Name

MARKO

10.04.2022 13:18

Zalosno na sta su ljudi spremni samo da se dokopaju vlasti.Jedni drugim svasta govore,pogrdne rijeci.Optuzuju bez dokaza.Kad dodju na vlast gori od gorih.Opozicija lopovi kao i ovi na vlasti.Jadni gradjani u ovako bijednoj drzavi

ODGOVORITE
Name

Re gg

10.04.2022 14:55

Da, da, pa su zato ovi NATO transporteri dosli ovdje da cuvaju mir, ili su Rusi dosli

Name

re

11.04.2022 02:38

Srbin koji god bude vladao RS, biće novi i drugi burle, za starce bolesne i nemoćne koji su primorani da ostanu u takvim režimima RS.

Name

realnost

10.04.2022 13:32

Burle je, na zalost, sa svojom kompletnom ekipom ogrezao u teskom kriminalu!

ODGOVORITE
Name

SNSD BURLE?

10.04.2022 13:33

ZNA SE KO. LAZE.. DODIG LAZEEEEE ZNASE KO KRADEEEEEEEEEEEEEEEE DODIG KRADEEEEEEEEEEEEEEEEEE ?.. kao u vozu 41 god.. Kad je nestao novcanik???????.. ZNASE KO KRADE.. FATAJTEGAAAA.. BURLUUU

ODGOVORITE
Name

A treći je - ko?

10.04.2022 15:20

Po meni su Dragan i Milorad najveći lopovi dok je Bakir od njih najbolji .

ODGOVORITE
Name

Jovan

10.04.2022 15:28

Daj Bože da se več jednom riješimo ovog kočijaša ,, gospodina Mileta zvanog ronhil"

ODGOVORITE
Name

Doboj

10.04.2022 15:34

Svaka na mjestu

ODGOVORITE
Name

Милош

10.04.2022 15:34

Одлично речено Бореновићу.

ODGOVORITE
Name

Ono

11.04.2022 08:05

Ponasanje slona u staklarskoj radnji je bas cest primjer.

ODGOVORITE