Чему служе извјештаји о којима нико не расправља?

Нетранспарентно трошење средстава, незаконити уговори и јавне набавке, спорна запошљавања–све наведено годинама у раду републичких институција и предузећа проналазе републички ревизори.

Република Српска 09.04.2022 | 19:56
Чему служе извјештаји о којима нико не расправља?

Ипак, надзор над тим ревизорским извјештајима скоро и да се не извршава, јер Одбор за ревизију Народне скупштине који би требао тиме да се бави, не засједа.

Гдје је настао проблем?

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске за 2020. годину поднијела је 72 ревизорска финансијска извјештаја и 7 ревизија учинка, у којима су пронашли бројне недостатке. Извјештаји су прослијеђени у НС Републике Српске, а о њима је требало да расправљају народни посланици.

Међутим, готово да ништа од тога, није стигло на дневни ред у парламент, јер Одбор за ревизију који би требало да изврши надзор над тим извјештајима, то не чини. Сједнице Одбора већ годинама ријетко се одржавају, па ревизорски извјештаји практично постају мртво слово на папиру.

"Имали смо преседан и 2020. године, када Одбор за ревизију већином гласова није дозволио да се извјештај АПИФ-а који је био негативан спусти на народне посланике, да о њима јавност говори", каже координатор пројекта у Центрима цивилним иницијатива Зељко Нинковић.

Са сличном праксом  наставило се и у 2021. години. Пред народним посланицима био је само ревизорски извјештај о консолидованом буџету Републике Српске.

"Од 3 заказане сједнице, двије су прекинуте, нису одржане. Једна је тек одржана. У 2022. години имамо сједницу која је била заказана 9. фебурара, изузетно важну, јер су ту били извјештаји завода, па и Шума Републике Српске који је добио негативно мишљење о усклађености, није разматран, а тај извјештај је по пословнику о раду Народне скупштине, по пословнику о раду Одбора, мора бити пред посланицима. Умјесто да се из тих ревизорских извјештаја учи и да се штеди јавни новац, овдје се ради на томе да се то склони. Па чему онда служе ревизорски извјештаји ако их најважније тијело у процесу, неће разматрати", додаје Нинковић.

Предсједник Одбора за ревизију, Томица Стојановић, одговара да је у претходних годину дана, Одбор извршио надзор над 11 јавних институција. Ипак, признаје да се сједнице не одржавају редовно, као и да за 15 ревизорских извјештаја није извршено саслушање. Међу њима су и извјештаји о пословању Шума, Путева и Жељезница Републике Српске.

"Нисмо могли обавити саслушање из једног јединог разлога, сви посланици опозиције су били ту, нас тројица, а 6 посланика из власти, нису дошли ниједан. Је ли могуће да се ниједан не појави. Очигледно смишљено, очигледно се не жели расправљати о криминалу и корупцији, који влада малтене у свим јавним предузећима", појашњава Томица Стојановић.

Потпредсједник НС и члан Одбора за ревизију испред СНСД-а Жељка Стојичић демантује тврдње да представници већине не долазе на сједнице. У телефонском разговору нам је поручила да није присуствовала само на посљедњој, као и да не прати ко долази на те сједнице, а ко не.

А да ли ће се наставити пракса неодржавања сједница Одбора за ревизију, знаће се у понедјељак, 11. марта, за када је заказано ново засједање.

"Рад свих одбора је изгубио смисао задњом измјеном Пословника о раду, прије неке 4 године. Гдје је то све обезвријеђено. Гдје смо некада имали обавезу да одбор да своје мишљење, обавезу, сада је то све може, а не мора и тако то пролази", каже предсједник Одбора за ревизију, Томица Стојановић. 

Он истиче и да је Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске изгубила некадашњи ауторитет и да се према јавним институцијама и предузећима у којима открију незаконитости не опходе довољно ригорозно. Слично је, каже, и када је у питању прослеђивање негативних ревизорских извјештаја тужилаштву.

(БН/Р.Крстојевић)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Србо

09.04.2022 18:16

Најаче су жељезнице РС, Прода Монт мјења прозоре у станицама које уопште нераде нити ће радити на вучи возова у БЛ од великог невремена од 2 Аугуста прошле године раскривен кров и дан данас назорници локомотива дежурају а поред њега двије канте и човјек празни те канте кад се напуне а директор само кади ЖТО у Добију и своје станове а на потезу ДО Шамац станице уопште нераде нити има путничких возова али су зато прозори и врата замјењени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Среца

10.04.2022 04:37

Па Прода Монту ме стимају будзетске послове Петар Дјокиц и Јериниц, да сваки будзетски посао добија, а најгоре услове даје мајсторима и радницима, саље их на студентску храну или саље сендвице из своје пекаре које не прода , вози 200км данас у не исправним возилима, нема годисњег ,неда регреес, ставља камере на радилиста да му радник неби стао да запали цигарету алат му је из праисторије, увјек их је 10ак не пријављени ко год њега пријави инспекцији у 3 мин он има дојаву, е тузна земљо моја...

Name

Ваљда

09.04.2022 18:17

Некој контроли, да ли постоје ревизије за медије. И како изгледају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потребни и вјестацки послови.

09.04.2022 18:19

Олаксања послова и нуспојаве, али опет олаксања без нуспојава. Трезори. Ако несто постоји неправилно радом превазилазити. А прице су саме себи постале задатак, како сада наизмјеницно и једносмјерно, како загревање смањити и тако даље ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

И да

09.04.2022 18:28

Поправци вас су од вас и за вас, а једноставно сте и околина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

09.04.2022 19:34

Ревизорски известај код нас слузи да замаскира сав криминал и неправилности ЈП односно да легализују све крадје и неправилности око јавних набавки

Name

Бркили

09.04.2022 19:38

Само ДЕРИТЕ и крадите, нема никакве инспекције итд, само јако гази, народ тупави воли то и плаћа троскове ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неле

09.04.2022 21:30

Треба Миле дати знак

Name

ПРАВДА

09.04.2022 20:09

Може ли неко да провјери кога Наталија Тривић запошљава у Министарство просвјете и са којим школама јадно да јадније неможе бити и то све по наређењу дезертера Стевандића .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оп оп оооп

10.04.2022 02:37

Ма ја мислим да напредак ревизорских институција блокира политицко Сарајево, јер другог логицног објасњења нема. Па казе.. Не мозе нам нико ниста, јаци смо од судбине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амер

10.04.2022 06:11

Рс је криминална хоботница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СКY

10.04.2022 12:33

Док се не распакује "генерал" са скаја нема напредка!