Тегелтија заобилази аферу "попут кише око Крагујевца"

''Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија 'попут кише око Крагујевца' покушава заобићи и заташкати аферу забране уласка у БиХ држављанима Србије", указала је Александра Пандуревић, члан Главног одбора СДС.

Република Српска 09.04.2022 | 13:49
Тегелтија заобилази аферу "попут кише око Крагујевца"

''Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија 'попут кише око Крагујевца' покушава заобићи и заташкати аферу забране уласка у БиХ држављанима Србије. Умјесто да се обрати директно ОБА и затражи спискове и све информације, Тегелтија пред јавношћу прави представу од обраћања нерелевантним институцијама попут Службе за послове са странцима. На сједници Извршног обавјештајног одбора, којим предсједава, а који је мјесто за отварање овог питања, Тегелтија није ријеч проговорио, али зато пише ненадлежним агенцијама'', изјавила је Александра Пандуревић, члан Главног одбора СДС.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, истиче она, ''према члану 9.  Закона о ОБА,  надзире рад ОБА и сноси политичку одговорност за њен рад''. 

''Такође, он је на челу Извршног обавјештајног одбора који треба да одржава једном мјесечно и има право да од ОБА тражи све информације, као и ревизију и истрагу ако постоји сумња да је дошло до неких злоупотреба и незаконитости. Шта је Тегелтија од тога урадио? Ништа!'', објашњава Пандуревићева.

Она тврди да Тегелтија има одличне савјетнике за безбједност, искусне безбједњаке, и да је сигурна да итекако добро зна да му нико други сем ОБА не смије доставити спискове јер би тим починио кривично дјело, али да Тегелтија упорно избјегава да ради свој посао и суочи се са ОБА.

’’ Закон о заштити тајних података прописује да 'законски корисник који од овлашћеног лица добије тајни податак не смије га без сагласности стављати на располагање другим корисницима'. Да је Служба за странце доставила спискове Тегелтији, према Кривичном закону, одговорни би могли бити осуђени на затворску казну у трајању од шест мјесеци до пет година! Прије него што јавности пласира информацију да је податке затражио и од комшија, тетки и стрина, позивамо га да почне радити свој посао, сазове Извршни обавјештајни одбор и затражи ОБА инспекцију ових одлука'', наводи Пандуревићева.

Александра Пандуревић наглашава да и српски члан Предсједништва Милорад Додик, према закону, има приступ подацима свих степена тајности.

''Додик је, такође, морао од ОБА затражити податке о лицима којима је забрањен улазак у БиХ и разлозима забране. Уколико постоји сумња да је дошло до злоупотреба, Додик је морао од главног инспектора ОБА затражити да изврши инспекцију, ревизију или истрагу. Да он и Тегелтија раде свој посао не би се дешавале овакве ствари да угледни интелектуалци из Србије не могу ући у БиХ'', закључила је она. 

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Wwww

09.04.2022 11:56

Овај. Потрцко. Не смије. Писнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тедy Беар

09.04.2022 12:31

Не зна Тегy је ли "пос'о или дос'о" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лова

09.04.2022 15:30

Он је задужен за паре. Боли њега шта ради ОБА. Њега интересује лова и ништа више.

Name

Луле

09.04.2022 12:47

Додик обнаша највишу функцију у држави, гдје се штите српски национални интереси. Колико је дана за три године био на радном мјесту? Колико је буџет исплатио за његове плате и друге трошкове које је направио? Да ли ће се за ово тражити одговорност?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лукиц

09.04.2022 12:48

Ја сам увјерен да су и Додик и Тегетлија до у детаље обавијестени од ОБА засто је онима забрањен улаз у БХ и да бас зато и суте јер знају да су Дикиц & остали криви

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ

09.04.2022 13:01

Њег осим новца, друго ништа незанима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.04.2022 16:24

Новац је дјавола работа лако губи на тезини.Вееелка је то брига јос кад упетљас цитаву обитељ

Name

006

09.04.2022 13:03

А ти не улазиш у суштину проблема зашто им је забрањен улазак. Битно је да је србин па ма шта радио мора ући, јел ?'

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суштина

09.04.2022 15:33

Он је задужен да уђе у суштину. Она је задужена да млати , као и ти и ја. Дудука и њега смо смо изабрали за суштину. Њу нисмо, кад је она била задужена за суштину ово се није дешавало. Разумијеш ли суштину или си глуп.

Name

ДО

09.04.2022 13:15

Моземо ли замислити како би Додик урлао, лајао, пријетио да се забрана десила у вријеме када је Иваниц био у Предсједниству. А како биједно изгледа Тегелтијинко по том питању, мора да смо постидјени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

09.04.2022 13:41

Нама требају као водје Републике Српске јаке одважне и пркосне жене.Мислим на Александру и Јелену има још пар дама али неби Свјетлану ,она је више за критиковање других него за конкретну акцију.100% би кренули напријед.Моје мишљење☹

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ДО

09.04.2022 17:35

Ово је најгори савјет министара откад постоји РС на целу са Тегелтијом ниста нису добро урадили за народ а каквог воду имају није никакво цудо

Name

Плавуша

09.04.2022 14:16

Тешко Богу са нама какви смо када су се и плавуше почеле бавити високом политиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.04.2022 15:39

Засто заобилазис "уцитељицу", зар мислис да је она несто боље??

Name

Татар

09.04.2022 16:59

Богами це брзо избори