Tegeltija zaobilazi aferu "poput kiše oko Кragujevca"

''Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija 'poput kiše oko Кragujevca' pokušava zaobići i zataškati aferu zabrane ulaska u BiH državljanima Srbije", ukazala je Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS.

Republika Srpska 09.04.2022 | 13:49
Tegeltija zaobilazi aferu "poput kiše oko Кragujevca"

''Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija 'poput kiše oko Кragujevca' pokušava zaobići i zataškati aferu zabrane ulaska u BiH državljanima Srbije. Umjesto da se obrati direktno OBA i zatraži spiskove i sve informacije, Tegeltija pred javnošću pravi predstavu od obraćanja nerelevantnim institucijama poput Službe za poslove sa strancima. Na sjednici Izvršnog obavještajnog odbora, kojim predsjedava, a koji je mjesto za otvaranje ovog pitanja, Tegeltija nije riječ progovorio, ali zato piše nenadležnim agencijama'', izjavila je Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ističe ona, ''prema članu 9.  Zakona o OBA,  nadzire rad OBA i snosi političku odgovornost za njen rad''. 

''Takođe, on je na čelu Izvršnog obavještajnog odbora koji treba da održava jednom mjesečno i ima pravo da od OBA traži sve informacije, kao i reviziju i istragu ako postoji sumnja da je došlo do nekih zloupotreba i nezakonitosti. Šta je Tegeltija od toga uradio? Ništa!'', objašnjava Pandurevićeva.

Ona tvrdi da Tegeltija ima odlične savjetnike za bezbjednost, iskusne bezbjednjake, i da je sigurna da itekako dobro zna da mu niko drugi sem OBA ne smije dostaviti spiskove jer bi tim počinio krivično djelo, ali da Tegeltija uporno izbjegava da radi svoj posao i suoči se sa OBA.

’’ Zakon o zaštiti tajnih podataka propisuje da 'zakonski korisnik koji od ovlašćenog lica dobije tajni podatak ne smije ga bez saglasnosti stavljati na raspolaganje drugim korisnicima'. Da je Služba za strance dostavila spiskove Tegeltiji, prema Кrivičnom zakonu, odgovorni bi mogli biti osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci do pet godina! Prije nego što javnosti plasira informaciju da je podatke zatražio i od komšija, tetki i strina, pozivamo ga da počne raditi svoj posao, sazove Izvršni obavještajni odbor i zatraži OBA inspekciju ovih odluka'', navodi Pandurevićeva.

Aleksandra Pandurević naglašava da i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, prema zakonu, ima pristup podacima svih stepena tajnosti.

''Dodik je, takođe, morao od OBA zatražiti podatke o licima kojima je zabranjen ulazak u BiH i razlozima zabrane. Ukoliko postoji sumnja da je došlo do zloupotreba, Dodik je morao od glavnog inspektora OBA zatražiti da izvrši inspekciju, reviziju ili istragu. Da on i Tegeltija rade svoj posao ne bi se dešavale ovakve stvari da ugledni intelektualci iz Srbije ne mogu ući u BiH'', zaključila je ona. 

(BN)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Wwww

09.04.2022 11:56

Ovaj. Potrcko. Ne smije. Pisnuti.

ODGOVORITE
Name

Tedy Bear

09.04.2022 12:31

Ne zna Tegy je li "pos'o ili dos'o" !

ODGOVORITE
Name

Lova

09.04.2022 15:30

On je zadužen za pare. Boli njega šta radi OBA. Njega interesuje lova i ništa više.

Name

Lule

09.04.2022 12:47

Dodik obnaša najvišu funkciju u državi, gdje se štite srpski nacionalni interesi. Koliko je dana za tri godine bio na radnom mjestu? Koliko je budžet isplatio za njegove plate i druge troškove koje je napravio? Da li će se za ovo tražiti odgovornost?

ODGOVORITE
Name

lukic

09.04.2022 12:48

Ja sam uvjeren da su i Dodik i Tegetlija do u detalje obavijesteni od OBA zasto je onima zabranjen ulaz u BH i da bas zato i sute jer znaju da su Dikic & ostali krivi

ODGOVORITE
Name

МГ

09.04.2022 13:01

Њег осим новца, друго ништа незанима!

ODGOVORITE
Name

re

09.04.2022 16:24

Novac je djavola rabota lako gubi na tezini.Veeelka je to briga jos kad upetljas citavu obitelj

Name

006

09.04.2022 13:03

A ti ne ulaziš u suštinu problema zašto im je zabranjen ulazak. Bitno je da je srbin pa ma šta radio mora ući, jel ?'

ODGOVORITE
Name

Suština

09.04.2022 15:33

On je zadužen da uđe u suštinu. Ona je zadužena da mlati , kao i ti i ja. Duduka i njega smo smo izabrali za suštinu. Nju nismo, kad je ona bila zadužena za suštinu ovo se nije dešavalo. Razumiješ li suštinu ili si glup.

Name

DO

09.04.2022 13:15

Mozemo li zamisliti kako bi Dodik urlao, lajao, prijetio da se zabrana desila u vrijeme kada je Ivanic bio u Predsjednistvu. A kako bijedno izgleda Tegeltijinko po tom pitanju, mora da smo postidjeni.

ODGOVORITE
Name

Fenix

09.04.2022 13:41

Nama trebaju kao vodje Republike Srpske jake odvažne i prkosne žene.Mislim na Aleksandru i Jelenu ima još par dama ali nebi Svjetlanu ,ona je više za kritikovanje drugih nego za konkretnu akciju.100% bi krenuli naprijed.Moje mišljenje☹

ODGOVORITE
Name

RE DO

09.04.2022 17:35

Ovo je najgori savjet ministara otkad postoji RS na celu sa Tegeltijom nista nisu dobro uradili za narod a kakvog vodu imaju nije nikakvo cudo

Name

Plavuša

09.04.2022 14:16

Teško Bogu sa nama kakvi smo kada su se i plavuše počele baviti visokom politikom.

ODGOVORITE
Name

Re

09.04.2022 15:39

Zasto zaobilazis "uciteljicu", zar mislis da je ona nesto bolje??

Name

Tatar

09.04.2022 16:59

Bogami ce brzo izbori