Упозорење воћарима на појаву мраза

 Мраз који се очекује у ноћним и јутарњим часовима у понедјељак, 11. априла, може изазвати оштећења на већини воћарских култура, наводи се у данас издатом агрометеоролошком упозорењу.

Република Српска 09.04.2022 | 07:36
Упозорење воћарима на појаву мраза

Воћарима се препоручује да током ноћи и у раним јутарњим часовима, колико је могуће, заштите своје засаде воћа задимљавањем, орошавањем или неким биолошким препаратима, попут природних антифриза за биљке, навели су из Одсјека за агрометеорологију Републичког хидрометеоролошког завода.

Оштећења на воћу, наводе, зависиће од јачине, интензитета и трајања мраза као и нагиба терена.

У недјељу се очекује јаче захлађење уз кишу и сусњежицу, а у вишим предјелима ће падати снијег. Падавине престају до краја дана уз постепено разведравње, а у ноћи ка понедјељку и у понедјељак ујутру јавиће се мраз.

У нижим крајевима ће у понедјељак температура ваздуха на западу бити од минус четири до нула, на сјеверу, односно у Семербији и Посавини, од минус два до два, на истоку од минус четири до један, у вишим предјелима и на планинама од минус осам до минус пет степени Целзијусових.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ре

09.04.2022 06:41

Такве мјере заштите не помажу. Стручњаци само замајавају људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гост

09.04.2022 07:26

Временске Прогносе ста ви донссите су за смијање просле седмице се висе дана јављали обилне падавине а у БЛ два пута пар капи из магле. Моја баба је говорила послије кисе бице и сунца! Али кисе било је негдје далеко од нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мане

09.04.2022 07:32

Ови се брину о воцарима.Савјетују неку врсту природног антифриза.Несто сто не постоји.Задимљавање мозе мало помоци зависи колико це дуго трајати.Најбоље за задимљвање су бале од сламе јако упресане мало натопите саводом да нема пламена него пуно дима и требаих правилно распоредити.Али у народу постои изрека да нико није успио загријати небо.Нај бољи и најсигурни систем је орусавање са водом. Тоје сигурност 100% и до минус 7-9 степени.Подотово у долинама и микро локацијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За мане

09.04.2022 08:52

Мозе ли објасњење како оросавати водом .нисмо то никад радили.за сламу знам,али ме занима ово са водом. Ако мозе савјет. Хвала.