Upozorenje voćarima na pojavu mraza

 Mraz koji se očekuje u noćnim i jutarnjim časovima u ponedjeljak, 11. aprila, može izazvati oštećenja na većini voćarskih kultura, navodi se u danas izdatom agrometeorološkom upozorenju.

Republika Srpska 09.04.2022 | 07:36
Upozorenje voćarima na pojavu mraza

Voćarima se preporučuje da tokom noći i u ranim jutarnjim časovima, koliko je moguće, zaštite svoje zasade voća zadimljavanjem, orošavanjem ili nekim biološkim preparatima, poput prirodnih antifriza za biljke, naveli su iz Odsjeka za agrometeorologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Oštećenja na voću, navode, zavisiće od jačine, intenziteta i trajanja mraza kao i nagiba terena.

U nedjelju se očekuje jače zahlađenje uz kišu i susnježicu, a u višim predjelima će padati snijeg. Padavine prestaju do kraja dana uz postepeno razvedravnje, a u noći ka ponedjeljku i u ponedjeljak ujutru javiće se mraz.

U nižim krajevima će u ponedjeljak temperatura vazduha na zapadu biti od minus četiri do nula, na sjeveru, odnosno u Semerbiji i Posavini, od minus dva do dva, na istoku od minus četiri do jedan, u višim predjelima i na planinama od minus osam do minus pet stepeni Celzijusovih.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Re

09.04.2022 06:41

Takve mjere zaštite ne pomažu. Stručnjaci samo zamajavaju ljude.

ODGOVORITE
Name

Gost

09.04.2022 07:26

Vremenske Prognose sta vi donssite su za smijanje prosle sedmice se vise dana javljali obilne padavine a u BL dva puta par kapi iz magle. Moja baba je govorila poslije kise bice i sunca! Ali kise bilo je negdje daleko od nas.

ODGOVORITE
Name

Mane

09.04.2022 07:32

Ovi se brinu o vocarima.Savjetuju neku vrstu prirodnog antifriza.Nesto sto ne postoji.Zadimljavanje moze malo pomoci zavisi koliko ce dugo trajati.Najbolje za zadimljvanje su bale od slame jako upresane malo natopite savodom da nema plamena nego puno dima i trebaih pravilno rasporediti.Ali u narodu postoi izreka da niko nije uspio zagrijati nebo.Naj bolji i najsigurni sistem je orusavanje sa vodom. Toje sigurnost 100% i do minus 7-9 stepeni.Podotovo u dolinama i mikro lokacijama.

ODGOVORITE
Name

Za mane

09.04.2022 08:52

Moze li objasnjenje kako orosavati vodom .nismo to nikad radili.za slamu znam,ali me zanima ovo sa vodom. Ako moze savjet. Hvala.