Корона на измаку снаге, ово јесте завршница

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон оценио је синоћ да је епидемиолошка ситуација што се тиче ковида повољнија, и да је добра вест што у недељи после избора није уочени пораст или стагнација броја новооболелих.

Србија 09.04.2022 | 07:16
Корона на измаку снаге, ово јесте завршница

"То индиректно показује да вирус нема такав потенцијал какав је имао", рекао је Кон за Тањуг додајући да предстојећи ускршњи празници могу да представљају ризик с обзиром на очекивани долазак наших грађана из иностранства али да је и у тим земљама одакле долазе ситуација тренутно боља.

"Ипак, не треба се заваравати јер још увек имамо четвороцифрен број новозаражених", упозорава он.

Говорећи о препорукама Кон казе да су оне сада дефинисане тако да су спуштене са "обавезних" на ниво "снажних препорука" за становништво у затвореном.

"У оваквој ситуацији изгледа да је то довољно иако лично нисам мислио тако. Мислио сам да је неопходно да буде обавезно и тек кад се спусти на троцифрени број дневно оболелих да се тад може снажно препоручити. Међутим, ово се спорије спушта али се спушта", рекао је Кон.

Што се тиче вируса грипа тренутно су присутна сва три, а у Београду, у поређењу са 2019. годином, односно пре пандемије, нема значајније активности вируса грипа.

Када је реч о ођављивању пандемије, Кон објашњава да Светска здравствена организација још није дефинисала како ће то урадити јер ођава подразумева престанак јавноздравствене опасности, а СЗО то глобално још неће моћи то да уради.

"Ово јесте завршница. У тој завршници су нијансе у питању. Нико не треба да сумња да ће се он поново јавити у току ове године, да ли на лето или тек на јесен", рекао је Кон и поновио да још увек нема боље мере заштите од вакцинације.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Усуд

09.04.2022 05:57

Таман једно зло оде а други дође, човјечанство је једноставно осуђено на пропаст, нема нам помоћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.04.2022 07:16

То је исто зло,само мијења методе, надји инфо о Самиту у Гласгову из новембра, план за период након биолоског орузја званог Ц19 је Зелена Агенда, а рат запада за ресурсе је на врхунцу, тренутно је сва прица иза кулиса на западу усмјерена на "обновљиве изворе", укидање и на крају забрану фосилних горива... тренутно око Минхена, гради се на преко 20 хектара обрадивог, до лани пољопривредног земљиста, соларна поља,...не заборави једно ел.ауто годисње троси висе струје од просјецног домацинства, струја це бити бар 5 пута скупља него данас цим уцесце ел.возила достигне 25% у укупном броју... циљ је окренути пазњу јавности на Украјину, а сустина је замаскирана измедју редова...гледајте сиру слику

Name

За ре

09.04.2022 10:23

Каква нам корист од сагледавања шире или уже слике?? Обичним људима се не пише ништа добро и то је то, ускоро ћемо сви радити буквално само за корицу хљеба. Жали боже за овом дјецом и младима људима. Шта њих чека?

Name

Ст(р)ука

09.04.2022 06:50

Следеце две недеље су кљуцне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакој Лане

09.04.2022 06:57

А ја таман одлуцио да добијем и бустер дозу! Дири-дири Дане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаф

09.04.2022 07:14

Послије избора опада,да ли је Дјилас побиједио био би цовид 20

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сороy

09.04.2022 08:00

Десила се Украина. Да није и даље би нас заглупљивали сојевима. Људи свакодневно и даље умиру,дали знате??

ОДГОВОРИТЕ