Korona na izmaku snage, ovo jeste završnica

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je sinoć da je epidemiološka situacija što se tiče kovida povoljnija, i da je dobra vest što u nedelji posle izbora nije uočeni porast ili stagnacija broja novoobolelih.

Srbija 09.04.2022 | 07:16
Korona na izmaku snage, ovo jeste završnica

"To indirektno pokazuje da virus nema takav potencijal kakav je imao", rekao je Kon za Tanjug dodajući da predstojeći uskršnji praznici mogu da predstavljaju rizik s obzirom na očekivani dolazak naših građana iz inostranstva ali da je i u tim zemljama odakle dolaze situacija trenutno bolja.

"Ipak, ne treba se zavaravati jer još uvek imamo četvorocifren broj novozaraženih", upozorava on.

Govoreći o preporukama Kon kaze da su one sada definisane tako da su spuštene sa "obaveznih" na nivo "snažnih preporuka" za stanovništvo u zatvorenom.

"U ovakvoj situaciji izgleda da je to dovoljno iako lično nisam mislio tako. Mislio sam da je neophodno da bude obavezno i tek kad se spusti na trocifreni broj dnevno obolelih da se tad može snažno preporučiti. Međutim, ovo se sporije spušta ali se spušta", rekao je Kon.

Što se tiče virusa gripa trenutno su prisutna sva tri, a u Beogradu, u poređenju sa 2019. godinom, odnosno pre pandemije, nema značajnije aktivnosti virusa gripa.

Kada je reč o ođavljivanju pandemije, Kon objašnjava da Svetska zdravstvena organizacija još nije definisala kako će to uraditi jer ođava podrazumeva prestanak javnozdravstvene opasnosti, a SZO to globalno još neće moći to da uradi.

"Ovo jeste završnica. U toj završnici su nijanse u pitanju. Niko ne treba da sumnja da će se on ponovo javiti u toku ove godine, da li na leto ili tek na jesen", rekao je Kon i ponovio da još uvek nema bolje mere zaštite od vakcinacije.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Usud

09.04.2022 05:57

Taman jedno zlo ode a drugi dođe, čovječanstvo je jednostavno osuđeno na propast, nema nam pomoći

ODGOVORITE
Name

Re

09.04.2022 07:16

To je isto zlo,samo mijenja metode, nadji info o Samitu u Glasgovu iz novembra, plan za period nakon bioloskog oruzja zvanog C19 je Zelena Agenda, a rat zapada za resurse je na vrhuncu, trenutno je sva prica iza kulisa na zapadu usmjerena na "obnovljive izvore", ukidanje i na kraju zabranu fosilnih goriva... trenutno oko Minhena, gradi se na preko 20 hektara obradivog, do lani poljoprivrednog zemljista, solarna polja,...ne zaboravi jedno el.auto godisnje trosi vise struje od prosjecnog domacinstva, struja ce biti bar 5 puta skuplja nego danas cim ucesce el.vozila dostigne 25% u ukupnom broju... cilj je okrenuti paznju javnosti na Ukrajinu, a sustina je zamaskirana izmedju redova...gledajte siru sliku

Name

Za re

09.04.2022 10:23

Kakva nam korist od sagledavanja šire ili uže slike?? Običnim ljudima se ne piše ništa dobro i to je to, uskoro ćemo svi raditi bukvalno samo za koricu hljeba. Žali bože za ovom djecom i mladima ljudima. Šta njih čeka?

Name

St(r)uka

09.04.2022 06:50

Sledece dve nedelje su kljucne

ODGOVORITE
Name

Lakoj Lane

09.04.2022 06:57

A ja taman odlucio da dobijem i buster dozu! Diri-diri Dane.

ODGOVORITE
Name

Laf

09.04.2022 07:14

Poslije izbora opada,da li je Djilas pobijedio bio bi covid 20

ODGOVORITE
Name

Soroy

09.04.2022 08:00

Desila se Ukraina. Da nije i dalje bi nas zaglupljivali sojevima. Ljudi svakodnevno i dalje umiru,dali znate??

ODGOVORITE