Инфлација "појела" најављена повећања пензија

Пензионери у Републици Српској траже начин да преживе. Као и већина грађана и држава живи на кредит...

Република Српска 08.04.2022 | 22:51
Инфлација "појела" најављена повећања пензија

Инфлација је унапријед појела најављена повећања пензија и док дивљају цијене основних животних намирница недостаје грађанског активизма у Републици Српској, поручено је у "Изазовима" БН телевизије.

. Власт повлачи погрешне потезе, умјесто да ограничи раст цијена, најављује повећање пензија и то непосредно пред изборе, каже Драгутин Илић, предсједник Савеза пензионера и потомака.

Он истиче да 75 посто социјалних категорија у Републици Српској живи на граници сиромаштва. Додаје да имамо преко 500.000 грађана који су у стању социјалне
потребе.

Пензионери у Републици Српској траже начин да преживе. Као и већина грађана и држава живи на кредит.

Према подацима економисте Мике Никића Република Српска је дупло задуженија од другог бх. ентитета.

. Приходи у буџету повећани су по основу инфлаације, што је лажни показатељ. И док цијене дивљају, грађански активизам је утихнуо, каже социолог Владимир Васић.

Према његовим ријечима, сваки покушај обичног човјека да нешто промјени бива изманипулисан од политичких структура.

- Док је Република Српска у банкроту, најављена повећања пензија иду по систему кредит на кредит, чиме се спирала јавног дуга повећава. Према анализи струке њасиромашнији народ у Европи живи управо у Републици Српској . казали су учесници у емисији Изазови БН телевизије.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Зоран

08.04.2022 22:01

Сад кад бурле хапи јос један кредит бице весело

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

09.04.2022 03:40

Данас је народ у Републици Српској поред огромног економског сиромаштва постао и социопсихолошки сиромашан. Под утиајем СНСД и њиховог вође народ је изгубио основне револуционарне моралне људске вриједности. Револиционарни дух је умртвљен и народ је постао стадо оваца задовољавајући се преживљавањем. Млад си подијељени у двије категорије. Прву категорију чине они које је постојећа власт запослила у јавном сектору и код кумова Милорада Додика. Они морају онако како има се нацрта и каже. Другу категорију чине они који масовно напуштају и одлазе на запад, али због породица често долазе и троше свој новац у Републици Српској и на тај начин економски помажу постојећу власт. Резулта такве ситуације је да Република Српска нема критичну масу гласача да у нормалној демократској процедури на изборима промјене постојећу ненародну власт. Полтичка опозиција такође није мотивисана да се стање мијења јер је много лакше критиковати него нудити и спроводити рјешења. Проблем могу ријешти једино младе снаге које би својим идејама и конкретним акцијама мотивисали грађане који не излазе на изборе као што се десило на локалним изборима у Бања Луци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: ЗНАЊЕ

09.04.2022 07:32

Слазем се са излагањем, али има један детаљ који је, по мени, споран, тице се промјене власти, ако имамо апсолутистицку власт, која свој програм темељи на страху, кампање на јавном новцу и позицији на функцијама које обављају, која је спремна на све, од презадузивања, па до пријетњи а могуце и убистава, власт која сама одредјује и мијења Законе и прописе како јој у којем моменту одговара за опстанак на функцијама...куповина папака, "бугарски воз" и сл.су дјеције игрице... ту је онда узалудно прицати о промјени власти гласањем...

Name

Пен

09.04.2022 05:26

Пензинери требају ову власт послати у пршлост,а не да нас они опет преваре неким тобош повећањем пред саме изборе. А до тада липши магарче док гора озелени. Себи повећају плàту колико иизноси просјечна пензија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крушко

09.04.2022 06:56

Појели све скакавци из СНСД-а...

ОДГОВОРИТЕ