Inflacija "pojela" najavljena povećanja penzija

Penzioneri u Republici Srpskoj traže način da prežive. Kao i većina građana i država živi na kredit...

Republika Srpska 08.04.2022 | 22:51
Inflacija "pojela" najavljena povećanja penzija

Inflacija je unaprijed pojela najavljena povećanja penzija i dok divljaju cijene osnovnih životnih namirnica nedostaje građanskog aktivizma u Republici Srpskoj, poručeno je u "Izazovima" BN televizije.

. Vlast povlači pogrešne poteze, umjesto da ograniči rast cijena, najavljuje povećanje penzija i to neposredno pred izbore, kaže Dragutin Ilić, predsjednik Saveza penzionera i potomaka.

On ističe da 75 posto socijalnih kategorija u Republici Srpskoj živi na granici siromaštva. Dodaje da imamo preko 500.000 građana koji su u stanju socijalne
potrebe.

Penzioneri u Republici Srpskoj traže način da prežive. Kao i većina građana i država živi na kredit.

Prema podacima ekonomiste Mike Nikića Republika Srpska je duplo zaduženija od drugog bh. entiteta.

. Prihodi u budžetu povećani su po osnovu inflaacije, što je lažni pokazatelj. I dok cijene divljaju, građanski aktivizam je utihnuo, kaže sociolog Vladimir Vasić.

Prema njegovim riječima, svaki pokušaj običnog čovjeka da nešto promjeni biva izmanipulisan od političkih struktura.

- Dok je Republika Srpska u bankrotu, najavljena povećanja penzija idu po sistemu kredit na kredit, čime se spirala javnog duga povećava. Prema analizi struke njasiromašniji narod u Evropi živi upravo u Republici Srpskoj . kazali su učesnici u emisiji Izazovi BN televizije.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Zoran

08.04.2022 22:01

Sad kad burle hapi jos jedan kredit bice veselo

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

09.04.2022 03:40

Danas je narod u Republici Srpskoj pored ogromnog ekonomskog siromaštva postao i sociopsihološki siromašan. Pod utiajem SNSD i njihovog vođe narod je izgubio osnovne revolucionarne moralne ljudske vrijednosti. Revolicionarni duh je umrtvljen i narod je postao stado ovaca zadovoljavajući se preživljavanjem. Mlad si podijeljeni u dvije kategorije. Prvu kategoriju čine oni koje je postojeća vlast zaposlila u javnom sektoru i kod kumova Milorada Dodika. Oni moraju onako kako ima se nacrta i kaže. Drugu kategoriju čine oni koji masovno napuštaju i odlaze na zapad, ali zbog porodica često dolaze i troše svoj novac u Republici Srpskoj i na taj način ekonomski pomažu postojeću vlast. Rezulta takve situacije je da Republika Srpska nema kritičnu masu glasača da u normalnoj demokratskoj proceduri na izborima promjene postojeću nenarodnu vlast. Poltička opozicija takođe nije motivisana da se stanje mijenja jer je mnogo lakše kritikovati nego nuditi i sprovoditi rješenja. Problem mogu riješti jedino mlade snage koje bi svojim idejama i konkretnim akcijama motivisali građane koji ne izlaze na izbore kao što se desilo na lokalnim izborima u Banja Luci.

ODGOVORITE
Name

Re: ZNANJE

09.04.2022 07:32

Slazem se sa izlaganjem, ali ima jedan detalj koji je, po meni, sporan, tice se promjene vlasti, ako imamo apsolutisticku vlast, koja svoj program temelji na strahu, kampanje na javnom novcu i poziciji na funkcijama koje obavljaju, koja je spremna na sve, od prezaduzivanja, pa do prijetnji a moguce i ubistava, vlast koja sama odredjuje i mijenja Zakone i propise kako joj u kojem momentu odgovara za opstanak na funkcijama...kupovina papaka, "bugarski voz" i sl.su djecije igrice... tu je onda uzaludno pricati o promjeni vlasti glasanjem...

Name

Pen

09.04.2022 05:26

Penzineri trebaju ovu vlast poslati u pršlost,a ne da nas oni opet prevare nekim toboš povećanjem pred same izbore. A do tada lipši magarče dok gora ozeleni. Sebi povećaju plàtu koliko iiznosi prosječna penzija.

ODGOVORITE
Name

Kruško

09.04.2022 06:56

Pojeli sve skakavci iz SNSD-a...

ODGOVORITE