Власт се и не сјећа обећања које је дала!

Народна скупштина Републике Српске још није примила материјале о враћању надлежности с нивоа БиХ на ниво РС, које је владајућа већина у РС најавила, потврђено нам је у Служби за односе с јавношћу парламента

Република Српска 08.04.2022 | 08:14
Власт се и не сјећа обећања које је дала!

Подсјећања ради, у децембру прошле године су донесени закључци у којима је најављено да ће РС у року од шест мјесеци усвојити законе којима ће вратити надлежности РС из области одбране, индиректних пореза и правосуђа.

У закључцима у вези с правосудним институцијама Влада РС је задужена да у року до шест мјесеци упути на разматрање и усвајање у НС РС закон о Високом судском и тужилачком савјету РС. Такође, предвиђено је да се закон на државном нивоу након ступања на снагу тог закона не би примјењивао на територији РС у оним дијеловима који би се односили на надлежности ентитетског ВСТС-а.

Што се тиче закључака о војсци, односно безбједности, од Владе је затражено да повуче сагласност на Споразум о преносу надлежности из области одбране на институције БиХ, за који је истакнуто да је потписан са Владом ФБиХ. Закон о одбрани БиХ, Закон о служби у Оружаним снагама БиХ, Закон о обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ и Закон о државној агенцији за истраге и заштиту БиХ више се не би примјењивали на територији РС, након што би ови закони ступили на снагу на нивоу РС.

У вези са законима који се односе на индиректно опорезивање, Влада РС је закључком НС РС задужена да у року од шест мјесеци упути на разматрање и усвајање у скупштину закон о порезу на додату вриједност у РС и закон о акцизама РС. Сви закони из ових области на нивоу БиХ не би били примјењивани након што ступе на снагу републички закони.

У СНСД-у нам је речено да се чека да Влада РС припреми одговарајуће материјале.

"СНСД је током расправе у парламенту изнио свој став да је важно да Влада припреми те измјене закона када се уради свеобухватна анализа и позитивних, али и могућих негативних ефеката усвајања тих законских рјешења", рекли су "Независним новинама" из ове странке.

У опозицији тврде да се ради о још једном неиспуњеном обећању владајуће коалиције, те да се ради о дизању тензија пред изборе.

Мирко Шаровић, предсједник СДС-а, тврди да актуелна власт није урадила ништа.

"Ниједан значајнији корак није урађен како би РС преузела надлежности над индиректним порезима, правосуђем, војском, али и Агенцијом за лијекове коју су формирали. Осим што су узнемирили јавност, а тиме постали један од узрочника кризе у БиХ, а РС тиме означили као мету међународних субјеката, по питању враћања надлежности нису урадили ништа", каже Шаровић за "Независне новине" и тврди да власт није имала намјеру да крене у процес поврата надлежности, већ да то користе као предизборни трик.

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, каже за "Независне новине" да се  владајућа већина више не сјећа обећања која је дала.

"Они су то већ заборавили. Послужило им за дизање тензија, сад им је давна прошлост, као и многа друга обећања. Схватили су да народ више не насједа на њихове подвале. Играње емоцијама народа с тешким темама има своје ризичне посљедице и доводи Српску у контроверзну ситуацију, ствара лошу слику и потенцијалну изолацију, која има своје економске импликације", рекао је Бореновић.

Упутили смо и питање у Биро за односе с јавношћу Владе РС, међутим до закључења овог броја "Независних новина" нисмо добили одговор.

(Независне  Фото:ДW)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

025

08.04.2022 06:26

коцесе сецат обецања обецање луду радовање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

08.04.2022 09:16

Ма то су све битанге, од зла оца и јос горе мајке. Злотвори.

Name

Борац

08.04.2022 18:49

Ове политицаре кустурица треба покупити и снимити филм.

Name

Милан Србац

08.04.2022 06:56

Сјећају се они свега, само то су манипулатори и издајници !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.04.2022 07:46

јеси ли то сам сконтао,ил ти неко рекао

Name

Татар

08.04.2022 07:06

Наса власт је таква да врло мало памти и врло брзо заборавља.А у децембру су дували неки други ветрови.1

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

08.04.2022 07:06

Два-три бесплатна концерта и народ све заборави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

08.04.2022 07:09

Колико лажу заборавише шта су слагали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кика

08.04.2022 07:14

Куповина времена замајавање народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

08.04.2022 07:56

Истина се памти и понавља. Лаж се брзо заборавља. Не каже се џабе, у лажи су кратке ноге.

Name

ПРАВДА

08.04.2022 07:28

Миле дезертер шупља прича хапсите битангу тужилаштво шта се чека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

08.04.2022 07:49

Ништа актуална власт (са опозицијом) није заборавила. Обећања се морају испунити колико се год ми трудили да заборавимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

08.04.2022 08:04

Владајућу странку ће на изборима жестоко казнити грађани, између осталога и због изазивања беспотребних међунационалних тензија, и изазивања кризе у БИХ, а све због кобајаги покушаја враћања надлежности са нивоа БИХ на ниво РС, што представља акт сецесије. Ови предизборни спинови су на ноге подигли цијелу међународну заједницу, а на крају Баја испаде најобичнији јефтини манипулант и комедијаш!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

08.04.2022 08:26

Оцигледно А о цему би се ту радило

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

08.04.2022 08:32

Не могу они лагати своје гласаче толико колико их њих њихови гласачи могу волити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

08.04.2022 11:10

Они само знају да обећавају и краду друго ништа незнају

ОДГОВОРИТЕ