Vlast se i ne sjeća obećanja koje je dala!

Narodna skupština Republike Srpske još nije primila materijale o vraćanju nadležnosti s nivoa BiH na nivo RS, koje je vladajuća većina u RS najavila, potvrđeno nam je u Službi za odnose s javnošću parlamenta

Republika Srpska 08.04.2022 | 08:14
Vlast se i ne sjeća obećanja koje je dala!

Podsjećanja radi, u decembru prošle godine su doneseni zaključci u kojima je najavljeno da će RS u roku od šest mjeseci usvojiti zakone kojima će vratiti nadležnosti RS iz oblasti odbrane, indirektnih poreza i pravosuđa.

U zaključcima u vezi s pravosudnim institucijama Vlada RS je zadužena da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NS RS zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS. Takođe, predviđeno je da se zakon na državnom nivou nakon stupanja na snagu tog zakona ne bi primjenjivao na teritoriji RS u onim dijelovima koji bi se odnosili na nadležnosti entitetskog VSTS-a.

Što se tiče zaključaka o vojsci, odnosno bezbjednosti, od Vlade je zatraženo da povuče saglasnost na Sporazum o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH, za koji je istaknuto da je potpisan sa Vladom FBiH. Zakon o odbrani BiH, Zakon o službi u Oružanim snagama BiH, Zakon o obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH i Zakon o državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH više se ne bi primjenjivali na teritoriji RS, nakon što bi ovi zakoni stupili na snagu na nivou RS.

U vezi sa zakonima koji se odnose na indirektno oporezivanje, Vlada RS je zaključkom NS RS zadužena da u roku od šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u skupštinu zakon o porezu na dodatu vrijednost u RS i zakon o akcizama RS. Svi zakoni iz ovih oblasti na nivou BiH ne bi bili primjenjivani nakon što stupe na snagu republički zakoni.

U SNSD-u nam je rečeno da se čeka da Vlada RS pripremi odgovarajuće materijale.

"SNSD je tokom rasprave u parlamentu iznio svoj stav da je važno da Vlada pripremi te izmjene zakona kada se uradi sveobuhvatna analiza i pozitivnih, ali i mogućih negativnih efekata usvajanja tih zakonskih rješenja", rekli su "Nezavisnim novinama" iz ove stranke.

U opoziciji tvrde da se radi o još jednom neispunjenom obećanju vladajuće koalicije, te da se radi o dizanju tenzija pred izbore.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, tvrdi da aktuelna vlast nije uradila ništa.

"Nijedan značajniji korak nije urađen kako bi RS preuzela nadležnosti nad indirektnim porezima, pravosuđem, vojskom, ali i Agencijom za lijekove koju su formirali. Osim što su uznemirili javnost, a time postali jedan od uzročnika krize u BiH, a RS time označili kao metu međunarodnih subjekata, po pitanju vraćanja nadležnosti nisu uradili ništa", kaže Šarović za "Nezavisne novine" i tvrdi da vlast nije imala namjeru da krene u proces povrata nadležnosti, već da to koriste kao predizborni trik.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kaže za "Nezavisne novine" da se  vladajuća većina više ne sjeća obećanja koja je dala.

"Oni su to već zaboravili. Poslužilo im za dizanje tenzija, sad im je davna prošlost, kao i mnoga druga obećanja. Shvatili su da narod više ne nasjeda na njihove podvale. Igranje emocijama naroda s teškim temama ima svoje rizične posljedice i dovodi Srpsku u kontroverznu situaciju, stvara lošu sliku i potencijalnu izolaciju, koja ima svoje ekonomske implikacije", rekao je Borenović.

Uputili smo i pitanje u Biro za odnose s javnošću Vlade RS, međutim do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina" nismo dobili odgovor.

(Nezavisne  Foto:DW)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

025

08.04.2022 06:26

kocese secat obecanja obecanje ludu radovanje

ODGOVORITE
Name

Mile

08.04.2022 09:16

Ma to su sve bitange, od zla oca i jos gore majke. Zlotvori.

Name

Borac

08.04.2022 18:49

Ove politicare kusturica treba pokupiti i snimiti film.

Name

Milan Srbac

08.04.2022 06:56

Sjećaju se oni svega, samo to su manipulatori i izdajnici !

ODGOVORITE
Name

re

08.04.2022 07:46

jesi li to sam skontao,il ti neko rekao

Name

Tatar

08.04.2022 07:06

Nasa vlast je takva da vrlo malo pamti i vrlo brzo zaboravlja.A u decembru su duvali neki drugi vetrovi.1

ODGOVORITE
Name

Jaffa

08.04.2022 07:06

Dva-tri besplatna koncerta i narod sve zaboravi.

ODGOVORITE
Name

Фочак Р. К.

08.04.2022 07:09

Колико лажу заборавише шта су слагали.

ODGOVORITE
Name

Kika

08.04.2022 07:14

Kupovina vremena zamajavanje naroda

ODGOVORITE
Name

Iskreno

08.04.2022 07:56

Istina se pamti i ponavlja. Laž se brzo zaboravlja. Ne kaže se džabe, u laži su kratke noge.

Name

PRAVDA

08.04.2022 07:28

Mile dezerter šuplja priča hapsite bitangu tužilaštvo šta se čeka.

ODGOVORITE
Name

Samo

08.04.2022 07:49

Ništa aktualna vlast (sa opozicijom) nije zaboravila. Obećanja se moraju ispuniti koliko se god mi trudili da zaboravimo.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

08.04.2022 08:04

Vladajuću stranku će na izborima žestoko kazniti građani, između ostaloga i zbog izazivanja bespotrebnih međunacionalnih tenzija, i izazivanja krize u BIH, a sve zbog kobajagi pokušaja vraćanja nadležnosti sa nivoa BIH na nivo RS, što predstavlja akt secesije. Ovi predizborni spinovi su na noge podigli cijelu međunarodnu zajednicu, a na kraju Baja ispade najobičniji jeftini manipulant i komedijaš!!

ODGOVORITE
Name

MENAGER

08.04.2022 08:26

Ocigledno A o cemu bi se tu radilo

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

08.04.2022 08:32

Ne mogu oni lagati svoje glasače toliko koliko ih njih njihovi glasači mogu voliti...

ODGOVORITE
Name

Tnt

08.04.2022 11:10

Oni samo znaju da obećavaju i kradu drugo ništa neznaju

ODGOVORITE