Бања Лука фест: Луз Касал, Бајага, Здравко Чолић

Друго издање међународног музичког фестивала “Бања Лука Фест” биће одржан на тврђави Кастел, од 6. до 9. јула, када ће концерте имати Бајага, Здравко Чолић, Јосипа Лисац и - Луз Касал, саопштила је дирекција те манифестације.

Република Српска 07.04.2022 | 20:40
Бања Лука фест: Луз Касал, Бајага, Здравко Чолић

Подсетимо, прошле године на позорници Кастела наступали су - Раде Шербеџија, Стефан Миленковић, фадо уметница Мариза, Амира Медуњанин и Звонко Богдан.

Након што је прве године фестивал стекао статус једног од најзначајнијих у региону, и овог пута, на позорници под отвореним небом наступиће чувена музичка имена у новим и другачијим издањима.

Поп рок група “Бајага и Инструктори” отвориће други Бања Лука фестивал 6. јула концертом за рок групу, оркестар и хор, док ће на затварању 9. јула наступити Здравко Чолић.

Момчило Бајагић Бајага са својим Инструкторима је доста наступао током другог таласа пандемије, тако да је имао велики концерт пуног капацитета публике на стадиону Ташмајдан на лето 2021. и на многим местима по Србији и региону.

Регионална музичка дива Јосипа Лисац наступиће друге вечери 7. јула, а публика Београда ће је тек гледати у мају на сцени Комбанк Дворане.

Редовно је Јосипа свих ових година традиционално долазила у Сава центар и те концерте је непогрешиво увек распродала.

Треће фестивалско вече, 8. јула ће бити резервисано за шпанску музичку звезду Луз Касал, познату по чувеним музичким темама из филмова Педра Алмодовара - "Пиенса Ен Ми" и "Ун Ано де Амор" из култног остварења "Високе потпетице".

Наша публика је Луз Касал додатно заволела и кроз песму “Мадругадас”, насловну нумеру филма “Монтевидео, видимо се” Драгана Бјелогрлића.

Ове нумере биће део репертоара за њен први концерт у Босни и Херцеговини, који припрема са посебном пажњом.

Гостовање шпанске диве на Бања Лука Фест-у биће прилика за повезивање култура две земље.

Луз Касал је имала два пута концерте у Београду пре пандемије, на сцени Сава центра.

Музичка звезда Здравко Чолић премијерно у Бања Луци имаће концерт у пратњи симфонијског оркестра, што ће заправо бити светска премијера спектакла "Здравко Чолић Сyмпхонић".

Како најављују организатори, музички спектакл за памћење и атрактивна фестивалска локација на великој сцени тврђаве Кастел, учиниће Бања Луку и овог лета центром региона.

"Са првим издањем фестивала већ смо стекли велико поверење публике, па је самим тим ове године одговорност још већа. Срећни смо да смо успели да позиционирамо Бања Лука Фест као једну од најзначајнијих музичких манифестација у овом делу региона, због чега су наше амбиције биле заиста велике када су у питању овогодишњи програм, продукција и организација”, рекла је Биљана Чигоја, директор Бања Лука Фест-а.

“Богатим програмом, у коме ће публика уживати током четири фестивалска дана, сигурна сам да ћемо и ове године успети да пошаљемо још снажнију поруку из Бања Луке, као места добрих сусрета”, навела је Чигоја.

Поред музичких великана, догађају ће присуствовати наше највеће глумачке и ТВ звезде региона, прошле године су то били - Слобода Мићаловић и Војин Ћетковић.

И ове године, организатори припремају седећу платформу са којом ће Кастел заблистати у новом сјају и на тај начин публици понудити незаборавно искуство концерата на отвореном.

Посебно из фестивала издвајају спектакл у најави: балканска и регионална поп звезда Здравко Чолић, музички великан кога обожавају све генерације, 9. јула ће запевати са симфонијским оркестром.

Концерт "Здравко Чолић Сyмпхониц" доживеће своју премијеру управо у Бања Луци.

Највећа поп звезда данашњице наступиће на великој сцени тврђаве Кастел, са 50 музичара на сцени - инструменталним солистима новосадског Биг бенда и оркестра опере СНП Нови Сад.

Аранжмане хитова у новом руху потписује познати диригент Федор Вртачник, истакнут са славним спектаклом “Роцк Опера”.

Током каријере која траје пет деценија, Здравко Чолић је наступио у свим највећим концертним и спортским дворанама као и на стадионима на Балкану (Арена, Ушће, Маракана), али никада раније није изводио концертни програм који се ослања на симфонијски оркестар у новом руху својих хитова.

Направио је прави рекорд са шест распродатих концерата у Штарк Арени крајем 2019. а лета исте године је последњи пут певао на тврђави Кастел у Бања Луци.

"Поносни смо на изузетну сарадњу коју имамо са Здравком Чолићем, који нам је учинио част да његов концерт са симфонијским оркестром, на коме се дуго радило, има своју премијеру управо на нашем фестивалу. Поред богатог програма свих осталих дана, Бања Лука Фест ће на самом затварању имати импресиван музички наступ који ће наш град и земљу уписати у историју каријере највеће звезде на нашим просторима. Добродошли на место добрих сусрета- тврђаву Кастел", поручује Биљана Чигоја.

Концерт Здравка Чолића ће бити са седећом платформом, због чега ће у продају бити пуштен ограничен број улазница.

Како кажу из дирекције фестивала - магија најпознатијих хитова и енергија неприкосновеног уметника, гарантују да ће затварање Бања Лука Фест-а 9. јула бити један од регионално најзначајнијих музичких догађаја овог лета.

(Тањуг Фото: Промо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јаффа

08.04.2022 07:10

Одличан програм. Надам се да ћемо и ми обични моћи доћи до карата.

ОДГОВОРИТЕ