Banja Luka fest: Luz Kasal, Bajaga, Zdravko Čolić

Drugo izdanje međunarodnog muzičkog festivala “Banja Luka Fest” biće održan na tvrđavi Kastel, od 6. do 9. jula, kada će koncerte imati Bajaga, Zdravko Čolić, Josipa Lisac i - Luz Kasal, saopštila je direkcija te manifestacije.

Republika Srpska 07.04.2022 | 20:40
Banja Luka fest: Luz Kasal, Bajaga, Zdravko Čolić

Podsetimo, prošle godine na pozornici Kastela nastupali su - Rade Šerbedžija, Stefan Milenković, fado umetnica Mariza, Amira Medunjanin i Zvonko Bogdan.

Nakon što je prve godine festival stekao status jednog od najznačajnijih u regionu, i ovog puta, na pozornici pod otvorenim nebom nastupiće čuvena muzička imena u novim i drugačijim izdanjima.

Pop rok grupa “Bajaga i Instruktori” otvoriće drugi Banja Luka festival 6. jula koncertom za rok grupu, orkestar i hor, dok će na zatvaranju 9. jula nastupiti Zdravko Čolić.

Momčilo Bajagić Bajaga sa svojim Instruktorima je dosta nastupao tokom drugog talasa pandemije, tako da je imao veliki koncert punog kapaciteta publike na stadionu Tašmajdan na leto 2021. i na mnogim mestima po Srbiji i regionu.

Regionalna muzička diva Josipa Lisac nastupiće druge večeri 7. jula, a publika Beograda će je tek gledati u maju na sceni Kombank Dvorane.

Redovno je Josipa svih ovih godina tradicionalno dolazila u Sava centar i te koncerte je nepogrešivo uvek rasprodala.

Treće festivalsko veče, 8. jula će biti rezervisano za špansku muzičku zvezdu Luz Kasal, poznatu po čuvenim muzičkim temama iz filmova Pedra Almodovara - "Piensa En Mi" i "Un Ano de Amor" iz kultnog ostvarenja "Visoke potpetice".

Naša publika je Luz Kasal dodatno zavolela i kroz pesmu “Madrugadas”, naslovnu numeru filma “Montevideo, vidimo se” Dragana Bjelogrlića.

Ove numere biće deo repertoara za njen prvi koncert u Bosni i Hercegovini, koji priprema sa posebnom pažnjom.

Gostovanje španske dive na Banja Luka Fest-u biće prilika za povezivanje kultura dve zemlje.

Luz Kasal je imala dva puta koncerte u Beogradu pre pandemije, na sceni Sava centra.

Muzička zvezda Zdravko Čolić premijerno u Banja Luci imaće koncert u pratnji simfonijskog orkestra, što će zapravo biti svetska premijera spektakla "Zdravko Čolić Symphonić".

Kako najavljuju organizatori, muzički spektakl za pamćenje i atraktivna festivalska lokacija na velikoj sceni tvrđave Kastel, učiniće Banja Luku i ovog leta centrom regiona.

"Sa prvim izdanjem festivala već smo stekli veliko poverenje publike, pa je samim tim ove godine odgovornost još veća. Srećni smo da smo uspeli da pozicioniramo Banja Luka Fest kao jednu od najznačajnijih muzičkih manifestacija u ovom delu regiona, zbog čega su naše ambicije bile zaista velike kada su u pitanju ovogodišnji program, produkcija i organizacija”, rekla je Biljana Čigoja, direktor Banja Luka Fest-a.

“Bogatim programom, u kome će publika uživati tokom četiri festivalska dana, sigurna sam da ćemo i ove godine uspeti da pošaljemo još snažniju poruku iz Banja Luke, kao mesta dobrih susreta”, navela je Čigoja.

Pored muzičkih velikana, događaju će prisustvovati naše najveće glumačke i TV zvezde regiona, prošle godine su to bili - Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković.

I ove godine, organizatori pripremaju sedeću platformu sa kojom će Kastel zablistati u novom sjaju i na taj način publici ponuditi nezaboravno iskustvo koncerata na otvorenom.

Posebno iz festivala izdvajaju spektakl u najavi: balkanska i regionalna pop zvezda Zdravko Čolić, muzički velikan koga obožavaju sve generacije, 9. jula će zapevati sa simfonijskim orkestrom.

Koncert "Zdravko Čolić Symphonic" doživeće svoju premijeru upravo u Banja Luci.

Najveća pop zvezda današnjice nastupiće na velikoj sceni tvrđave Kastel, sa 50 muzičara na sceni - instrumentalnim solistima novosadskog Big benda i orkestra opere SNP Novi Sad.

Aranžmane hitova u novom ruhu potpisuje poznati dirigent Fedor Vrtačnik, istaknut sa slavnim spektaklom “Rock Opera”.

Tokom karijere koja traje pet decenija, Zdravko Čolić je nastupio u svim najvećim koncertnim i sportskim dvoranama kao i na stadionima na Balkanu (Arena, Ušće, Marakana), ali nikada ranije nije izvodio koncertni program koji se oslanja na simfonijski orkestar u novom ruhu svojih hitova.

Napravio je pravi rekord sa šest rasprodatih koncerata u Štark Areni krajem 2019. a leta iste godine je poslednji put pevao na tvrđavi Kastel u Banja Luci.

"Ponosni smo na izuzetnu saradnju koju imamo sa Zdravkom Čolićem, koji nam je učinio čast da njegov koncert sa simfonijskim orkestrom, na kome se dugo radilo, ima svoju premijeru upravo na našem festivalu. Pored bogatog programa svih ostalih dana, Banja Luka Fest će na samom zatvaranju imati impresivan muzički nastup koji će naš grad i zemlju upisati u istoriju karijere najveće zvezde na našim prostorima. Dobrodošli na mesto dobrih susreta- tvrđavu Kastel", poručuje Biljana Čigoja.

Koncert Zdravka Čolića će biti sa sedećom platformom, zbog čega će u prodaju biti pušten ograničen broj ulaznica.

Kako kažu iz direkcije festivala - magija najpoznatijih hitova i energija neprikosnovenog umetnika, garantuju da će zatvaranje Banja Luka Fest-a 9. jula biti jedan od regionalno najznačajnijih muzičkih događaja ovog leta.

(Tanjug Foto: Promo)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jaffa

08.04.2022 07:10

Odličan program. Nadam se da ćemo i mi obični moći doći do karata.

ODGOVORITE