Након штрајка, дистрофичари најавили излазак на улице

Радници бањалучког Центра за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида најавили су протесте. Окупљања ће се одржавати у парку Младен Стојановић, сваког радног дана у 12 часова. 

Република Српска 06.04.2022 | 20:38
Након штрајка, дистрофичари најавили излазак на улице

Дистрофичари излазе на улицу, најављено је данас након скоро два мјесеца генералног штрајка у току којег захтјеви радника нису испуњени. 

„Тај скуп би требао да се одржава сваки радни дан у 12 сати, до рјешења наших проблема. Ми смо најављивали радикалније мјере, с обзиром на наше проблеме који се дефинитивно не рјешавају. Надлежне институције, Влада, министарства, инспекцијски органи и сви остали којин су надлежни за овај наш проблем немају слуха“, рекао је данас Мирослав Гњатовић, предсједник Штрајкачког одбора.

Радници су највише разочарани у Управу предузећа којој приписују кривицу за тренутно стање, неисплаћене плате и милионска дуговања. 

"Ништа не тражимо, него само што нам припада у складу са законом, наша људска и радничка права да нам се обезбједе. Ништа више. Имамо овдје велики број ратних војних инвалида, имамо особа са дистрофијом, цивилних инвалида, то је већина радника који долазе на свој посао редовно, раде колико могу, има их доста са једном руком или са неким физичким, нажалост, недостацима, али се труде да раде и не могу да добију основна права, доприносе, плате и да буду третирани као људи", каже Гњатовић.

Директор и даље пориче оптужбе, а за штрајк сматра да је попримио лични интерес.

„Радници обично брину о условима рада, да имају одговарајуће услове рада, плате и доприносе, топли оброк и превоз. То су главна питања, а они су то проширили на шест питања и он је попримио лични интерес“, каже Жељко Убипарип, ВД директора Центра за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Бања Лука.

Генерални штрајк радника траје од 10. фебруара, а на потезу је Влада, која ни након скоро два мјесеца није показала озбиљне намјере да се стање у Центру побољша, а радницима исплате заостале плате и доприноси. 

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Кебара

06.04.2022 20:20

Тузно колико смо понизени са овом власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

07.04.2022 04:46

Колико је јадна ова власт,када и ове људе пљацка.

Name

СЕЛО ГОРИ...

06.04.2022 20:48

Тужно,тужно...скандалозно...С друге стране,очекивано,јер у овој приватној "државници",владају криминалци и пљачкаши.Фирмама управља највећи олош постављен од СНСД-а...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

07.04.2022 06:51

Срамота је да влада РС неисплаћује редовно плате, и остала социјална примања, најугроженијим категоријама становништва, дистрофићарима, и инвалидима, док са друге стране власт обилује у луксузу и троши новац из буђета за куповину скупих аутомобила и хотела на Јахорини!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.04.2022 09:31

Тужно је што се нико ни не оглашава из владе а камоли да редовно нешто уплаћују , биће нас још кад ови заврну славину ,ови што су довели Додика на транспортеру Сфора пред хотел Босна и кад је на тромеђи код Прњавора Лукач постављао полицију да Срби са Пала не би случајно кренули према БЛ.

Name

Татар

07.04.2022 09:35

Опет це изнервирати Лукаца