Нијемци преузели управу у фирми Гаспром Германија

Берлинске власти су у понедељак повукле потез без преседана именовањем принудне управе над Гаспромовом немачком филијалом, Гаспром Германија. Претходно, у петак, руска групација је саопштила да се повлачи из те компаније.

Свијет 06.04.2022 | 16:28
Нијемци преузели управу у фирми Гаспром Германија

- Председник Владимир Путин је упозорио Запад да под контекстом санкција не национализује руску имовину. "Тек толико да неко не заборави да тај мач сече са обе стране," запретио је Путин у уторак увече, уз објашњење да говори о западном притиску на групацију Гаспром.

Немачки министар привреде Роберт Хабек (Хабецк) је на упозрење реаговао прилично опуштено. "Није новост да се санкцијама излажемо контрасанкцијама," рекао је.

Берлинске власти су у понедељак повукле потез без преседана именовањем принудне управе над Гаспромовом немачком филијалом, Гаспром Германија. Претходно, у петак, руска групација је саопштила да се повлачи из те компаније.

Хабек је стављање Гаспрома у Немачкој под управу Савезне агенције за мреже објаснио нејасним законским односима и неправилностима у пријављивању података, односно интересом за стабилним снабдевањем гасом. "Потез је био форсиран," рекао је тада Хабек.

Агенција за мреже је по преузимању управе у понедељак саопштила да привремено преузима функцију члана друштва, да настави вођење послова. "Циљ нам је да обезбедимо стабилно снабдевање у интересу Немачке и Европе," рекао је њен председник Клаус Милер (Мüллер).

После Путинове претње у уторак, Хабек је рекао да влада делује према немачком закону и да не зна "како закон стоји у Путиновој држави," али да "немачке министре закон обавезује."

Такође у уторак увече, Гаспром је берлинске власти позвао да не користе име бренда у немачкој филијали и повезаним компанијама, односно да принудна управа "треба да избегне даљу идентификацију" филијале са Гаспромом.

Гаспром Германија је у пуном власништву матичне групације, а сам је власник других фирми које раде у оквиру немачке гасне привреде: снабдевача Вингас (Wингас), оператера гасних складишта Астора и, са мањинским учешћем, транспортног предузећа Гаскејд (Гасцаде).

Руски монопол је упозорио да се захтев за брисање његових ознака односи и на фирме у власништву немачке филијале.

Запад је Русији од њеног напада на Украјину у фебруару наметнуо низ оштрих економских санкција. Расправа о евентуалном преузимању од тада закључаних руских огранака западних фирми за сада није произвела неку конкретну иницијативу.

(дпа Фото: Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Xxx

06.04.2022 15:20

Кад свабо уводи санкције на све осим гаса треба им одма заврнут вентил па нек санкционису колко хице Паце онда свират другу музику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поздрав из Словеније

06.04.2022 15:29

А то што Путин национализује стране фирме то је као у реду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дао им је рок

06.04.2022 20:58

Постено од Русије. Видис како год окфенес Русија ради цадно и постено. А зо сто неко сматра да их треба магарцити да би рекли свака цаст Русији е то мало морген....

Name

реалност

06.04.2022 16:35

Треба Германији сто прије заврнути довод гаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За реалност

06.04.2022 18:47

И не само германији,има их јос.

Name

Рус

06.04.2022 21:06

Заврнули би ми гас њима ал сваки дан од европе за нафту и гас добијамо милијарду ста цемо с радницима насим ако заврнемо пипе оцел yзет плате у нафти ил плину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

07.04.2022 07:20

Давно би Путко заврнуо гас да није добит од истог 1 МИЛИЈАРДА евра дневно!!!! Е кад би до тога досло било би теско Европи а за Русе катасрофално ... Тај Газпром храни висе од пола Русије

ОДГОВОРИТЕ