Nijemci preuzeli upravu u firmi Gasprom Germanija

Berlinske vlasti su u ponedeljak povukle potez bez presedana imenovanjem prinudne uprave nad Gaspromovom nemačkom filijalom, Gasprom Germanija. Prethodno, u petak, ruska grupacija je saopštila da se povlači iz te kompanije.

Svijet 06.04.2022 | 16:28
Nijemci preuzeli upravu u firmi Gasprom Germanija

- Predsednik Vladimir Putin je upozorio Zapad da pod kontekstom sankcija ne nacionalizuje rusku imovinu. "Tek toliko da neko ne zaboravi da taj mač seče sa obe strane," zapretio je Putin u utorak uveče, uz objašnjenje da govori o zapadnom pritisku na grupaciju Gasprom.

Nemački ministar privrede Robert Habek (Habeck) je na upozrenje reagovao prilično opušteno. "Nije novost da se sankcijama izlažemo kontrasankcijama," rekao je.

Berlinske vlasti su u ponedeljak povukle potez bez presedana imenovanjem prinudne uprave nad Gaspromovom nemačkom filijalom, Gasprom Germanija. Prethodno, u petak, ruska grupacija je saopštila da se povlači iz te kompanije.

Habek je stavljanje Gasproma u Nemačkoj pod upravu Savezne agencije za mreže objasnio nejasnim zakonskim odnosima i nepravilnostima u prijavljivanju podataka, odnosno interesom za stabilnim snabdevanjem gasom. "Potez je bio forsiran," rekao je tada Habek.

Agencija za mreže je po preuzimanju uprave u ponedeljak saopštila da privremeno preuzima funkciju člana društva, da nastavi vođenje poslova. "Cilj nam je da obezbedimo stabilno snabdevanje u interesu Nemačke i Evrope," rekao je njen predsednik Klaus Miler (Müller).

Posle Putinove pretnje u utorak, Habek je rekao da vlada deluje prema nemačkom zakonu i da ne zna "kako zakon stoji u Putinovoj državi," ali da "nemačke ministre zakon obavezuje."

Takođe u utorak uveče, Gasprom je berlinske vlasti pozvao da ne koriste ime brenda u nemačkoj filijali i povezanim kompanijama, odnosno da prinudna uprava "treba da izbegne dalju identifikaciju" filijale sa Gaspromom.

Gasprom Germanija je u punom vlasništvu matične grupacije, a sam je vlasnik drugih firmi koje rade u okviru nemačke gasne privrede: snabdevača Vingas (Wingas), operatera gasnih skladišta Astora i, sa manjinskim učešćem, transportnog preduzeća Gaskejd (Gascade).

Ruski monopol je upozorio da se zahtev za brisanje njegovih oznaka odnosi i na firme u vlasništvu nemačke filijale.

Zapad je Rusiji od njenog napada na Ukrajinu u februaru nametnuo niz oštrih ekonomskih sankcija. Rasprava o eventualnom preuzimanju od tada zaključanih ruskih ogranaka zapadnih firmi za sada nije proizvela neku konkretnu inicijativu.

(dpa Foto: Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Xxx

06.04.2022 15:20

Kad svabo uvodi sankcije na sve osim gasa treba im odma zavrnut ventil pa nek sankcionisu kolko hice Pace onda svirat drugu muziku.

ODGOVORITE
Name

Pozdrav iz Slovenije

06.04.2022 15:29

A to što Putin nacionalizuje strane firme to je kao u redu

ODGOVORITE
Name

Dao im je rok

06.04.2022 20:58

Posteno od Rusije. Vidis kako god okfenes Rusija radi cadno i posteno. A zo sto neko smatra da ih treba magarciti da bi rekli svaka cast Rusiji e to malo morgen....

Name

realnost

06.04.2022 16:35

Treba Germaniji sto prije zavrnuti dovod gasa.

ODGOVORITE
Name

Za realnost

06.04.2022 18:47

I ne samo germaniji,ima ih jos.

Name

Rus

06.04.2022 21:06

Zavrnuli bi mi gas njima al svaki dan od evrope za naftu i gas dobijamo milijardu sta cemo s radnicima nasim ako zavrnemo pipe ocel yzet plate u nafti il plinu

ODGOVORITE
Name

Tito

07.04.2022 07:20

Davno bi Putko zavrnuo gas da nije dobit od istog 1 MILIJARDA evra dnevno!!!! E kad bi do toga doslo bilo bi tesko Evropi a za Ruse katasrofalno ... Taj Gazprom hrani vise od pola Rusije

ODGOVORITE