Села остају пуста: Један ђак у цијелој школи у Поткозари

Подручно одјељење Основне школе „Вук Караџић“ из Вишеграда у селу Поткозара, општина Ново Горажде, карактеристично је и по томе што на наставу долази само један ученик.

Република Српска 06.04.2022 | 11:22
Села остају пуста: Један ђак у цијелој школи у Поткозари

Један ученик, једна учитељица и то је цијела школа у Поткозари. Ученик Бојан Јевђевић  је ђак пјешак а учитељица наставник возар јер на посао долази из 40 километара удаљеног Вишеграда. Слика и прилика опустелих села са старачким домаћинствима и без младих брачних парова.

„Сваки радни дан пјешачим из села Дубишта, два километра до моје школе. Пред школском зградом ме дочека моја учитељица Милица Тешевић и онда идемо на наставу у учионицу, „почиње своју причу овај ученика трећег разреда истичући да му недостају другари и за учење али и за игру.
Учионица је добро опремљена савременим наставним средствима, модерном таблом  и намјештајем као да у њој наставу похађа бар тридесетак ђака.

„Настава са једним учеником је необична али  није ни једноставна. Здружили смо се, окренути смо само једно ка другом јер тако и мора бити. С лакоћом прелазим градиво са Бојаном јер је њему посвећено сво вријеме на часовима,", каже учитељица Милица Тешевић.

Кад дијете живи на селу значи да мора  помагати укућанима у обављању сеоских послова.

„Послије наставе трчим кући гдје ме чекају моји највољенији а посебно бака и дјед који су ме и одгајали. Њима помажем да чувамо кокошке од лисица и јастријебова а често сам задужен и да унесем дрва у кућу", прича Бојан Јевђевић.

И учитељица истиче проблем друштва за свог јединог ученика. 

Каже док је студирала, није ни сањала да ће јој некад одјељење чинити само један један ђак у неком далеком селу.

„Па карактеристични су часови музичког васпитања гдје нас двоје заједно пјевамо, часови физичког гдје играмо фудбал у дворишту. Због једног ђака у Поткозару долази и наставник енглеског језика као и вјероучитељ. Све је њему подређено", смјешка се учитељица.

Учитељ у пензији Недељко Благојевић прича да је ова школа, у којој је провео доста година, некад врвила од ученика и имала је и до четири одјељења, два учитеља  са више од стотину ђака. Сад је књига спала на једно слово.

Мјештанин Никола Вељовић каже да је ђака у школи нестало послије одбрамбено-отаџбинског рата кад су млади напустили села и отишли у град или одселили у Србију.

Школа у Поткозари изграђена је  1955 године.

Дошло је вријеме, кажу мјештани, да школске зграде постају нијеми свједоци некадашњег живота у сеоским подручјима. Кад оде и последњи ђак то је наговјештај и умирања села.

(БН/Р.Тасић)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Вишеград

06.04.2022 09:43

Ни у Вишеграду није боље стање.Никад мање дјеце,а више учитеља.Тако и у обданишту.Ови из снсд,прекомјерним запошљавањем својих и само својих гласача уништише фирме,па су родитељи морали ићи из Вишеграда у потрази за преживљавањем.Похвале за учитељицу и ђака,који би волио да има другара у школи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Школа

06.04.2022 09:50

Ново Горажде, Вук Карадзиц и један ученик !!!Еро докле смо догурали са оваквим именима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗИКАЗ

06.04.2022 17:03

Брзо цемо достици рекорд:једна скола један дјак. Браво Милораде твој циљ се испуњава. 1/3 Срба раселити, једни це бити пензионери једни це бити васи робови.

Name

План б

06.04.2022 09:50

Нема ничега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

06.04.2022 09:58

Како је лијеп дјечак и бистар. Са срећом му у будућем образовању и животу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трлаја

06.04.2022 09:58

Е грото моја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

06.04.2022 10:03

Ето то су резултати рада насе политике за 30 година деловања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.04.2022 10:07

Како је школа уопшта могла да дође до једног ђака, морала је бити затворена већ на 10 ђака. А не да се разбацујете народним парама, да једна школа ради за једног ђака, два, три, 10 ђака. Зашто ученици нису на време преусмерени у другу школу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велетовац

06.04.2022 10:48

Нек га упису у сколу у Цајнице или Горазде, уведу аутобусну линију, и то је то...

Name

БОБ РОЦК

06.04.2022 10:13

РС ДОДИКОВИНА је добро мјесто за живот, боље него Аустрија, учитељица има ауто што многи ућитељи у Европи немају па је боље да часове држи у кући код Бојана него да он пешачи 2 км њој и вероучитељу и енглезу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

06.04.2022 10:28

Како се запошљавају кадрови ПОДОБНИХ у школе а те наставнице гдје има мало дјака бице натјеране да роде по 2 оје 3 оје дјеце да остану и даље учитељице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несто

06.04.2022 12:56

Размисљам кад видим ову уцитељицу да се ја ипак досколујем.Мислим да стекнем оно пропустено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

06.04.2022 15:35

Шта рећи Ја сам сам радио школовао троје дјеце плаћао даџбине од плате тражио сам дјечији доплатак и добио одбијеницу зато што ми је плата била већа за 4 км од опструкцујућег закона у центру за социјални рад.Да их сад школујемнто било би немогуће толико о нашој власти која се брине само колико ће покрасти и да њиховој дјеци ништа не хвали.Што се тиче овог лудог народа што гласа за њих годинама нисмо боље ни заслужили само се уздам у бога да ће их казнити кад тад,једина правда је смрт и они ће умријети са милионима као и ми што се боримо да преживимо.

Name

Милојко

07.04.2022 07:23

Двије сколе под истим кровом са једним дјаком. То је та наса висегодисња политика доронамјерних политицара, од којих вецина нема нити основну заврсену сколу или су са купљеним дипломама. Извињавам се пресједници и цлану пресједниства, јер они имају имунитет који их аутоматски од свега стити, па и од неписмености.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.04.2022 08:06

Све је власт крива

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх#Ицх

07.04.2022 08:29

Ако се овако настави, а наставице се јер бас брига политицаре за насу дјецу, вазно је њима да су њихова дјеца "збринута и сколована"...генерације 40+ изумире у наредних 30сетак година (а то је висе од 50% садасњег становниства) а генерације испод 40сет су у истом том периоду старци који це сами да изумиру јер дјеце висе неце бити...оно сто се до тада роди је недовољно а уз то це свако друго дијете да се исели. Искрено, нисмо ниста друго нити залсузили јер само овде и по кафанама паметујемо, док нас ови наси политицари свакоднево "хакају" по зељама и то децнијама. Ма, вазан је требињски аедром. Весели се српски роде...док те јос има.

ОДГОВОРИТЕ