Sela ostaju pusta: Jedan đak u cijeloj školi u Potkozari

Područno odjeljenje Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Višegrada u selu Potkozara, opština Novo Goražde, karakteristično je i po tome što na nastavu dolazi samo jedan učenik.

Republika Srpska 06.04.2022 | 11:22
Sela ostaju pusta: Jedan đak u cijeloj školi u Potkozari

Jedan učenik, jedna učiteljica i to je cijela škola u Potkozari. Učenik Bojan Jevđević  je đak pješak a učiteljica nastavnik vozar jer na posao dolazi iz 40 kilometara udaljenog Višegrada. Slika i prilika opustelih sela sa staračkim domaćinstvima i bez mladih bračnih parova.

„Svaki radni dan pješačim iz sela Dubišta, dva kilometra do moje škole. Pred školskom zgradom me dočeka moja učiteljica Milica Tešević i onda idemo na nastavu u učionicu, „počinje svoju priču ovaj učenika trećeg razreda ističući da mu nedostaju drugari i za učenje ali i za igru.
Učionica je dobro opremljena savremenim nastavnim sredstvima, modernom tablom  i namještajem kao da u njoj nastavu pohađa bar tridesetak đaka.

„Nastava sa jednim učenikom je neobična ali  nije ni jednostavna. Združili smo se, okrenuti smo samo jedno ka drugom jer tako i mora biti. S lakoćom prelazim gradivo sa Bojanom jer je njemu posvećeno svo vrijeme na časovima,", kaže učiteljica Milica Tešević.

Kad dijete živi na selu znači da mora  pomagati ukućanima u obavljanju seoskih poslova.

„Poslije nastave trčim kući gdje me čekaju moji najvoljeniji a posebno baka i djed koji su me i odgajali. NJima pomažem da čuvamo kokoške od lisica i jastrijebova a često sam zadužen i da unesem drva u kuću", priča Bojan Jevđević.

I učiteljica ističe problem društva za svog jedinog učenika. 

Kaže dok je studirala, nije ni sanjala da će joj nekad odjeljenje činiti samo jedan jedan đak u nekom dalekom selu.

„Pa karakteristični su časovi muzičkog vaspitanja gdje nas dvoje zajedno pjevamo, časovi fizičkog gdje igramo fudbal u dvorištu. Zbog jednog đaka u Potkozaru dolazi i nastavnik engleskog jezika kao i vjeroučitelj. Sve je njemu podređeno", smješka se učiteljica.

Učitelj u penziji Nedeljko Blagojević priča da je ova škola, u kojoj je proveo dosta godina, nekad vrvila od učenika i imala je i do četiri odjeljenja, dva učitelja  sa više od stotinu đaka. Sad je knjiga spala na jedno slovo.

Mještanin Nikola Veljović kaže da je đaka u školi nestalo poslije odbrambeno-otadžbinskog rata kad su mladi napustili sela i otišli u grad ili odselili u Srbiju.

Škola u Potkozari izgrađena je  1955 godine.

Došlo je vrijeme, kažu mještani, da školske zgrade postaju nijemi svjedoci nekadašnjeg života u seoskim područjima. Kad ode i poslednji đak to je nagovještaj i umiranja sela.

(BN/R.Tasić)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Вишеград

06.04.2022 09:43

Ни у Вишеграду није боље стање.Никад мање дјеце,а више учитеља.Тако и у обданишту.Ови из снсд,прекомјерним запошљавањем својих и само својих гласача уништише фирме,па су родитељи морали ићи из Вишеграда у потрази за преживљавањем.Похвале за учитељицу и ђака,који би волио да има другара у школи.

ODGOVORITE
Name

Škola

06.04.2022 09:50

Novo Goražde, Vuk Karadzic i jedan učenik !!!Ero dokle smo dogurali sa ovakvim imenima.

ODGOVORITE
Name

ZIKAZ

06.04.2022 17:03

Brzo cemo dostici rekord:jedna skola jedan djak. Bravo Milorade tvoj cilj se ispunjava. 1/3 Srba raseliti, jedni ce biti penzioneri jedni ce biti vasi robovi.

Name

Plan b

06.04.2022 09:50

Nema ničega.

ODGOVORITE
Name

Ovako

06.04.2022 09:58

Kako je lijep dječak i bistar. Sa srećom mu u budućem obrazovanju i životu.

ODGOVORITE
Name

Trlaja

06.04.2022 09:58

E groto moja...

ODGOVORITE
Name

Tatar

06.04.2022 10:03

Eto to su rezultati rada nase politike za 30 godina delovanja.

ODGOVORITE
Name

re

06.04.2022 10:07

Kako je škola uopšta mogla da dođe do jednog đaka, morala je biti zatvorena već na 10 đaka. A ne da se razbacujete narodnim parama, da jedna škola radi za jednog đaka, dva, tri, 10 đaka. Zašto učenici nisu na vreme preusmereni u drugu školu?

ODGOVORITE
Name

Veletovac

06.04.2022 10:48

Nek ga upisu u skolu u Cajnice ili Gorazde, uvedu autobusnu liniju, i to je to...

Name

BOB ROCK

06.04.2022 10:13

RS DODIKOVINA je dobro mjesto za život, bolje nego Austrija, učiteljica ima auto što mnogi ućitelji u Evropi nemaju pa je bolje da časove drži u kući kod Bojana nego da on pešači 2 km njoj i veroučitelju i englezu

ODGOVORITE
Name

Paja

06.04.2022 10:28

Kako se zapošljavaju kadrovi PODOBNIH u škole a te nastavnice gdje ima malo djaka bice natjerane da rode po 2 oje 3 oje djece da ostanu i dalje učiteljice...

ODGOVORITE
Name

Nesto

06.04.2022 12:56

Razmisljam kad vidim ovu uciteljicu da se ja ipak doskolujem.Mislim da steknem ono propusteno.

ODGOVORITE
Name

Miso

06.04.2022 15:35

Šta reći Ja sam sam radio školovao troje djece plaćao dadžbine od plate tražio sam dječiji doplatak i dobio odbijenicu zato što mi je plata bila veća za 4 km od opstrukcujućeg zakona u centru za socijalni rad.Da ih sad školujemnto bilo bi nemoguće toliko o našoj vlasti koja se brine samo koliko će pokrasti i da njihovoj djeci ništa ne hvali.Što se tiče ovog ludog naroda što glasa za njih godinama nismo bolje ni zaslužili samo se uzdam u boga da će ih kazniti kad tad,jedina pravda je smrt i oni će umrijeti sa milionima kao i mi što se borimo da preživimo.

Name

Milojko

07.04.2022 07:23

Dvije skole pod istim krovom sa jednim djakom. To je ta nasa visegodisnja politika doronamjernih politicara, od kojih vecina nema niti osnovnu zavrsenu skolu ili su sa kupljenim diplomama. Izvinjavam se presjednici i clanu presjednistva, jer oni imaju imunitet koji ih automatski od svega stiti, pa i od nepismenosti.

ODGOVORITE
Name

Re

07.04.2022 08:06

Sve je vlast kriva

ODGOVORITE
Name

Ich#Ich

07.04.2022 08:29

Ako se ovako nastavi, a nastavice se jer bas briga politicare za nasu djecu, vazno je njima da su njihova djeca "zbrinuta i skolovana"...generacije 40+ izumire u narednih 30setak godina (a to je vise od 50% sadasnjeg stanovnistva) a generacije ispod 40set su u istom tom periodu starci koji ce sami da izumiru jer djece vise nece biti...ono sto se do tada rodi je nedovoljno a uz to ce svako drugo dijete da se iseli. Iskreno, nismo nista drugo niti zalsuzili jer samo ovde i po kafanama pametujemo, dok nas ovi nasi politicari svakodnevo "hakaju" po zeljama i to decnijama. Ma, vazan je trebinjski aedrom. Veseli se srpski rode...dok te jos ima.

ODGOVORITE