Еврпска унија протјерује 19 руских дипломата

- Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ одлучио је да један број званичника Сталне мисије Руске Федерацији при ЕУ прогласи персонама нон грата, због "бављења активностима супротним њиховом дипломатском статусу".

Свијет 05.04.2022 | 18:36
Еврпска унија протјерује 19 руских дипломата

У Бриселу наводе да се ради о 19 службеника Мисије Руске Федерације при ЕУ и да је генерални секретар Европске службе за спољне послове данас позвао руског амбасадора у ЕУ да му саопшти ту одлуку.

”Руске незаконите и реметилачке акције против интереса и безбедности ЕУ и наших држава чланица, укључујући кршење Бечке конвенције о дипломатским односима из 1961. године, неће остати без одговора. Зато сам данас одлучио да означим персонама нон грата један број званичника Сталне мисије Руске Федерације при ЕУ због бављења активностима супротним њиховом дипломатском статусу”, поручио је Борељ.

Борељ је у ванредним обраћању медијима поводом усвајања петог пакета санкција против режима у Москви додао да ЕУ проширује и списак санкционисаних поитичара, али и пословних људи и оних из пропагандног сектора.

”Ми не циљамо на Русе. Ми циљамо на Кремљ, политичке и економске елите које подржавају Путинов рат у Украјини.

Циљ наших санкција је да зауставимо непромишљено, нехумано и агресивно понашање руских трупа и да јасно ставимо до знања доносиоцима одлука у Кремљу да њихова незаконита агресија има велику цену”, закључио је Борељ.

Амбасадори земаља чалница ЕУ састаће се сутра у Бриселу како би и званично усвојили пети пакет санкција ЕУ који су данш најавили председница Европске комсиије Урсула фон дер Лајен и сеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ.

(Тањуг Фото: Илустрација/АА)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Украјина није

05.04.2022 17:05

Ни у ЕУ ни у НАТО званицно. Потпуно сте у хистетицном лудилу. Није вас брига ни за Украјину ни Русију, вас птоблрм је станкцани, нрма висе пљацке ни Украјине ни Русије, рубља везана за злато вам не дозвољава. Да њиховим ресурсима тргујете по свијету, извозите дрзавама инфлацију и задузујете их и економски униставате птоизводите сиромаство после ратних разарања и убијања...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Квргоња

05.04.2022 17:19

НЕЗНАМ СТА РУСИ ЦЕКАЈУ ЗАСТО НЕ КАЗНЕ ОВУ БАГРУ СА ОНИМ СТО ИМАЈУ НЕКА ЗАПАМТЕ РУСЕ ЗА ВИЈЕК ВИЈЕКОВА ,БАНДА ОКУПАТОРСКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Помахнитали ови са Запада

05.04.2022 17:26

Ето очигледан примјер идиотизма у ЕУ. Нити један разлог да чланице ЕУ буду у сукобу са Русијом, али шта ћеш кад у тој ЕУ американац има главну ријеч. Апсолутно је ненормално да чланице ЕУ изгласавају санкције према Русији које се као бумеранг рефлектују на саму ЕУ. Невјероватно упорна деструкција, а у ствари аутодеструкција. ЕУ се понаша као мува без главе, обезглавио ју американац и сад удара у стакло гдје год стигне .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик

05.04.2022 20:23

Примили су европљани америцке вакцине .види се да су полудјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тек це зивјети

05.04.2022 20:34

По истоцним правилима.

ОДГОВОРИТЕ