Evrpska unija protjeruje 19 ruskih diplomata

- Šef diplomatije EU Žosep Borelj odlučio je da jedan broj zvaničnika Stalne misije Ruske Federaciji pri EU proglasi personama non grata, zbog "bavljenja aktivnostima suprotnim njihovom diplomatskom statusu".

Svijet 05.04.2022 | 18:36
Evrpska unija protjeruje 19 ruskih diplomata

U Briselu navode da se radi o 19 službenika Misije Ruske Federacije pri EU i da je generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove danas pozvao ruskog ambasadora u EU da mu saopšti tu odluku.

”Ruske nezakonite i remetilačke akcije protiv interesa i bezbednosti EU i naših država članica, uključujući kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, neće ostati bez odgovora. Zato sam danas odlučio da označim personama non grata jedan broj zvaničnika Stalne misije Ruske Federacije pri EU zbog bavljenja aktivnostima suprotnim njihovom diplomatskom statusu”, poručio je Borelj.

Borelj je u vanrednim obraćanju medijima povodom usvajanja petog paketa sankcija protiv režima u Moskvi dodao da EU proširuje i spisak sankcionisanih poitičara, ali i poslovnih ljudi i onih iz propagandnog sektora.

”Mi ne ciljamo na Ruse. Mi ciljamo na Kremlj, političke i ekonomske elite koje podržavaju Putinov rat u Ukrajini.

Cilj naših sankcija je da zaustavimo nepromišljeno, nehumano i agresivno ponašanje ruskih trupa i da jasno stavimo do znanja donosiocima odluka u Kremlju da njihova nezakonita agresija ima veliku cenu”, zaključio je Borelj.

Ambasadori zemalja čalnica EU sastaće se sutra u Briselu kako bi i zvanično usvojili peti paket sankcija EU koji su danš najavili predsednica Evropske komsiije Ursula fon der Lajen i sef diplomatije EU Žosep Borelj.

(Tanjug Foto: Ilustracija/AA)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ukrajina nije

05.04.2022 17:05

Ni u EU ni u NATO zvanicno. Potpuno ste u histeticnom ludilu. Nije vas briga ni za Ukrajinu ni Rusiju, vas ptoblrm je stankcani, nrma vise pljacke ni Ukrajine ni Rusije, rublja vezana za zlato vam ne dozvoljava. Da njihovim resursima trgujete po svijetu, izvozite drzavama inflaciju i zaduzujete ih i ekonomski unistavate ptoizvodite siromastvo posle ratnih razaranja i ubijanja...

ODGOVORITE
Name

Kvrgonja

05.04.2022 17:19

NEZNAM STA RUSI CEKAJU ZASTO NE KAZNE OVU BAGRU SA ONIM STO IMAJU NEKA ZAPAMTE RUSE ZA VIJEK VIJEKOVA ,BANDA OKUPATORSKA.

ODGOVORITE
Name

Pomahnitali ovi sa Zapada

05.04.2022 17:26

Eto očigledan primjer idiotizma u EU. Niti jedan razlog da članice EU budu u sukobu sa Rusijom, ali šta ćeš kad u toj EU amerikanac ima glavnu riječ. Apsolutno je nenormalno da članice EU izglasavaju sankcije prema Rusiji koje se kao bumerang reflektuju na samu EU. Nevjerovatno uporna destrukcija, a u stvari autodestrukcija. EU se ponaša kao muva bez glave, obezglavio ju amerikanac i sad udara u staklo gdje god stigne .

ODGOVORITE
Name

Klik

05.04.2022 20:23

Primili su evropljani americke vakcine .vidi se da su poludjeli.

ODGOVORITE
Name

Tek ce zivjeti

05.04.2022 20:34

Po istocnim pravilima.

ODGOVORITE