Покретање расправе о стању у правосуђу мора довести до промјена!

"Покретање расправе у јавности о стању у правосудном систему ма колико различити били мотиви Милорада Додика, позиције и опозиције, невладиног сектора и стручне јавности, по логици мора довести до промјена у том изузетно важном сегменту нашег друштва, које се гуши и копрца више од двије деценије", саопштено је из Савеза пензионера и потомака.

Република Српска 05.04.2022 | 10:51
Покретање расправе о стању у правосуђу мора довести до промјена!

Поручују да су се обраћали Предсједнику републике и Влади, Народној скупштини и посланичким клубовима, али без резултата.

"Зато подржавамо све оне који сматрају да се о овој теми мора отворити и провести јавна расправа како у институцијама власти тако и међу струком, политичким и невладиним организацијама и укупном јавности. Садашњи правосудни ситем који нам је, као реформу, наметнула такозвана међународна заједница прије двадесе година, дефинитивно се показао као промашај. Дати апсолутно право судијама и тужиоцима да сами себе бирају, контролишу и изричу дисциплинске мјере,  да уређују независно од законодавне власти уређују међусобне односе, показало се у пракси, као потпуно погрешно и колико је низак ниво савјести и одговорности носилаца правосудних функција", каже се у саопштењу.

Сматрају да се избор судија мора вратити у НСРС, Парламент Федерације БиХ и ПС БиХ за чији избор,  послије јавне расправе у струци, мора гласати најмање двије трећине посланика.

"Да се судије Уставних судова РС, ФБиХ и БиХ бирају референдумом. ВСТВ треба подијелити на  Тужилачко и Судијско, који могу бити само предлагачи и контролори рада и ефикасности судија и тужилаца", наглашавају у овом Савезу.

Позвали су посланике у сва три парламента РС, ФБиХ и БиХ да одмах покрену процедуре за истовремену смјену тужилаца и судија на свим нивоима, провјеру њихових резулата, ограничење мандата и реизбор на основу добијених резултата.

Ккао кажу, времена за чекање више намамо.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Сагитариус

05.04.2022 10:39

Правосуђе у РС је под директном контролом Криминализовано- коруптивне странаћке мафије која је у рангу рецимо Италијанске Коза Ностре, али је за разлику од ње, потпуно легална и управља државом!! Коме то још није јасно да у оваквим околностима правна држава нити постоји, а нити функционише!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

СелманКРИМИ

05.04.2022 14:27

Држава у којој корумпирани подобни "судија" Џери С. успостави - легализује НЕправду доводи до тога да ми постени грађани можемо само савјетовати дјецу да иду одавде јер криминали и корупција су ушли у све сфере живота а правосуђе својим нерадом и неправдом даје истом вјетар у леђа...?

Name

Гоги

05.04.2022 11:00

Цији су ови потомци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оги

05.04.2022 11:02

Велико зло је правосђје и сматрам их главним кривцима за готово неподншљиво економско стањеу РС. Сав криминал и корупција су продукт њиховог нерада или биље рећи спрега са криминалцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да и то видимо

05.04.2022 11:39

Како сарадници криминалаца да тузе и суде истима????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амаа

05.04.2022 12:41

Сви умрезенииии све институције заробилиии тегелтија мјесто у затвору хара по институцији свеее котумпираноо коза ностра забранити рад партијаа куповни гласаци купљени гласови трговинаа на великоо и малооо уз помоц бјелосвјетских хостаплера типа орбанаа и његових министараа изнад законаааа лсјцека вигемсрка итд итд

ОДГОВОРИТЕ