Pokretanje rasprave o stanju u pravosuđu mora dovesti do promjena!

"Pokretanje rasprave u javnosti o stanju u pravosudnom sistemu ma koliko različiti bili motivi Milorada Dodika, pozicije i opozicije, nevladinog sektora i stručne javnosti, po logici mora dovesti do promjena u tom izuzetno važnom segmentu našeg društva, koje se guši i koprca više od dvije decenije", saopšteno je iz Saveza penzionera i potomaka.

Republika Srpska 05.04.2022 | 10:51
Pokretanje rasprave o stanju u pravosuđu mora dovesti do promjena!

Poručuju da su se obraćali Predsjedniku republike i Vladi, Narodnoj skupštini i poslaničkim klubovima, ali bez rezultata.

"Zato podržavamo sve one koji smatraju da se o ovoj temi mora otvoriti i provesti javna rasprava kako u institucijama vlasti tako i među strukom, političkim i nevladinim organizacijama i ukupnom javnosti. Sadašnji pravosudni sitem koji nam je, kao reformu, nametnula takozvana međunarodna zajednica prije dvadese godina, definitivno se pokazao kao promašaj. Dati apsolutno pravo sudijama i tužiocima da sami sebe biraju, kontrolišu i izriču disciplinske mjere,  da uređuju nezavisno od zakonodavne vlasti uređuju međusobne odnose, pokazalo se u praksi, kao potpuno pogrešno i koliko je nizak nivo savjesti i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija", kaže se u saopštenju.

Smatraju da se izbor sudija mora vratiti u NSRS, Parlament Federacije BiH i PS BiH za čiji izbor,  poslije javne rasprave u struci, mora glasati najmanje dvije trećine poslanika.

"Da se sudije Ustavnih sudova RS, FBiH i BiH biraju referendumom. VSTV treba podijeliti na  Tužilačko i Sudijsko, koji mogu biti samo predlagači i kontrolori rada i efikasnosti sudija i tužilaca", naglašavaju u ovom Savezu.

Pozvali su poslanike u sva tri parlamenta RS, FBiH i BiH da odmah pokrenu procedure za istovremenu smjenu tužilaca i sudija na svim nivoima, provjeru njihovih rezulata, ograničenje mandata i reizbor na osnovu dobijenih rezultata.

Kkao kažu, vremena za čekanje više namamo.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Sagitarius

05.04.2022 10:39

Pravosuđe u RS je pod direktnom kontrolom Kriminalizovano- koruptivne stranaćke mafije koja je u rangu recimo Italijanske Koza Nostre, ali je za razliku od nje, potpuno legalna i upravlja državom!! Kome to još nije jasno da u ovakvim okolnostima pravna država niti postoji, a niti funkcioniše!!??

ODGOVORITE
Name

SelmanKRIMI

05.04.2022 14:27

Država u kojoj korumpirani podobni "sudija" Džeri S. uspostavi - legalizuje NEpravdu dovodi do toga da mi posteni građani možemo samo savjetovati djecu da idu odavde jer kriminali i korupcija su ušli u sve sfere života a pravosuđe svojim neradom i nepravdom daje istom vjetar u leđa...?

Name

Gogi

05.04.2022 11:00

Ciji su ovi potomci

ODGOVORITE
Name

Ogi

05.04.2022 11:02

Veliko zlo je pravosđje i smatram ih glavnim krivcima za gotovo nepodnšljivo ekonomsko stanjeu RS. Sav kriminal i korupcija su produkt njihovog nerada ili bilje reći sprega sa kriminalcima.

ODGOVORITE
Name

Da i to vidimo

05.04.2022 11:39

Kako saradnici kriminalaca da tuze i sude istima????

ODGOVORITE
Name

Amaa

05.04.2022 12:41

Svi umrezeniiii sve institucije zarobiliii tegeltija mjesto u zatvoru hara po instituciji sveee kotumpiranoo koza nostra zabraniti rad partijaa kupovni glasaci kupljeni glasovi trgovinaa na velikoo i malooo uz pomoc bjelosvjetskih hostaplera tipa orbanaa i njegovih ministaraa iznad zakonaaaa lsjceka vigemsrka itd itd

ODGOVORITE