Тужиоци о нападима, опструкцији и пропадању истрага

Колегијум је указао да су због опструкција, које су посебно опасне, а које се огледају прије свега кроз „цурење“ информација, посебно код провођења посебних истражних радњи, истраге у појединим предметима пропале, јер се на овај начин нису могли прикупити докази, који су били од кључне важности за провођење поступка и без којих наставак поступка није био могућ, јер се докази нису могли прикупити на други начин.

Република Српска 04.04.2022 | 22:19
Тужиоци о нападима, опструкцији и пропадању истрага

Проширени колегијум тужилаца Републичког јавног тужилаштва којег чине главни републички јавни тужилац, замјеници главног републичког јавног тужиоца, сви републички јавни тужиоци и главни окружни јавни тужиоци, на сједници одржаној у Бања Луци, оштро су осудили све чешће нападе, притиске, омаловажавања, те тешке и неаргументоване оптужбе на рад тужилаца, које долазе од стране носилаца политичких функција.

Колегијум је закључио да лоши услови у којима раде тужилаштва, односно непопуњеност тужилачких позиција, непопуњеност радних мјеста административних радника, недовољна опремљеност средствима за рад, те бројне опструкције са којима се тужиоци суочавају приликом вођења истрага и прикупљања доказа, а које долазе из редова појединих припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и појединих носилаца политичких функција, доводе у питање предузимање радњи из надлежности тужилаштава и немогућност остваривања основне функције, а то је откривање и гоњење учинилаца кривичних дјела.

Колегијум је указао да су због опструкција, које су посебно опасне, а које се огледају прије свега кроз „цурење“ информација, посебно код провођења посебних истражних радњи, истраге у појединим предметима пропале, јер се на овај начин нису могли прикупити докази, који су били од кључне важности за провођење поступка и без којих наставак поступка није био могућ, јер се докази нису могли прикупити на други начин.

Како би тужилаштва могла успјешно остваривати своје Уставом и Законом прописане обавезе, морају се у свом раду ослањати и на рад других државних органа. Закон о кривичном поступку Републике Српске предвидио је да су службена и одговорна лица у свим органима власти у Републици Српској, јавним предузећима и установама дужни да пријаве кривична дјела о којима су обавијештени или за која сазнају на неки други начин. У таквим околностима, службено и одговорно лице ће предузети мјере да би се сачували трагови кривичног дјела, предмети на којима је или помоћу којих је учињено кривично дјело и други докази о њима и обавијестиће о томе, без одгађања, овлашћено службено лице или тужилаштво.

Међутим, досадашњи показатељи говоре да се ова обавеза службених и одговорних лица готово не поштује, добрим дјелом опструише, а кршење законских прописа се правда.

Тужилаштва у Републици Српској у раду на већини кривичних предмета успјешни су онолико колико су успјешне полицијске агенције и друга тијела у откривању кривичних дјела и њихових починилаца, те у прикупљању релевантних информација, података о доказима и доказа нужних за успјешно покретање и вођење кривичних поступака.

Пласирањем неистинитих и непровјерених информација које се односе на рад тужилаца, спровођење истрага и откривање и гоњење учинилаца кривичних дјела, ствара се таква перцепција јавности да тужилаштва не раде и да су једини кривци за све криминалне радње које се врше на подручју Републике Српске и Босне и Херцеговине.

Колегијум је закључио да непримјерене нападе, учестале притиске и изношење неистина, тужиоци не могу толерисати и предузеће све мјере да до истих не долази, а одговорни санкционишу. Због тога је неопходно што прије одржати састанак са министрима правде и унутрашњих послова Републике Српске како би им се још једном скренула пажња на проблеме са којима се тужилаштва суочавају у свом раду у циљу њиховог отклањања и омогућавања тужилаштвима да обављају послове из своје надлежности, каже се у саопштењу објевљаном на сајту Републичког јавног тужилаштва Републике Српске.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ПРАВДА

04.04.2022 20:45

Маните се прича хапсите Додика Лукача Ћулума Кострешевића Марића Шкрбића Шпирића Стевандица Станковиће Регодића Чубриловића Лукића Давидовића судију Обрена ..........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Костао

05.04.2022 07:06

Одличан коментар.Кратко и јасно.Док се не приведу правди поменути немамо повјерење у Тужилаштво.Браво за ПРАВДУ

Name

Вирус

05.04.2022 10:10

Ко ке досад секо грану на којој седи

Name

Истоцно Сарајево

04.04.2022 20:45

Тузиоци ниста не раде,корумпирани су и зависни од политике!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.04.2022 04:59

Тацно,они стите криминал!!!

Name

РЕ ПРАВДА

05.04.2022 07:23

Подрска за коментар ту лези кљуц успјеха рада тузиластва у расвјетљавању свих кривицних дјела од убистава,корупције у набавкама медецинске опреме у доба пандемије и свим другим криминалним радњама

Name

Крушко

04.04.2022 20:59

Све ће вас Баја укинути, џаба сте кречили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

05.04.2022 05:02

Па човече радите, хапсите оне о којима и врапци причају да краду а новинари. Упорно пишу, а ви мирно гледате пљачку, срам вас било. Ђ

Name

резиме

05.04.2022 05:21

БиХ је потпуно криминализована дрзава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки Србац

05.04.2022 05:53

Додиг је поткупио већи дио судија и тужилаца. Њега, узурпатора треба окачити и тек онда има наде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.04.2022 08:34

Тузиластво је само криво сто је себи допустило да ради у тако лосим условима.Свако од њих барем једном примио мито и тиме себе довео у подредјени полозај.И ту је крај постеном раду

Name

МГ

05.04.2022 08:33

Господо тужиоци, па ваша обавеза је да процесуирате и та лица која врше опструкцију истрага. Немојте очекивати да то ради неко други, једино ви имате законско право да то радите. А да би неко био тужилац мора да ради двадесет четири сата дневно а не само од 07 до 15 часова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.04.2022 11:49

Бас тако.

Name

Па таква је Република Српска

05.04.2022 11:48

У свим институцијама је као у тузиластву. Креирали су картелски систем у коме мафијаси на власти једини просперирају у овој земљи и једино је њима добро.

ОДГОВОРИТЕ