ЕРС: Нема основа иницијатива Владе Црне Горе

- Иницијатива о правима Црне Горе у валоризацији вода Билећког језера нема основа, јер је систем хидроелектрана на Требишњици завршен још у бившој Југославији и никада није ни било предвиђено да се вода и енергија дијеле са неким из Црне Горе, речено је данас Срни у "Електропривреди Републике Српске" /ЕРС/.

Република Српска 03.04.2022 | 14:29
ЕРС: Нема основа иницијатива Владе Црне Горе

Још тада, истакли су из ЕРС-а, прецизирана је расподјела и вода и енергија из тог хидроенергетског система, као и то за шта су тачно намијењени.

Након информације да је Влада Црне Горе формирала експертски тим који ће заступати ту земљу у поступку утврђивања права у валоризацији вода Билећког језера, са којег се преко Плата снабдијевају потрошачи на подручју Херцег Новог, у "Електропривреди" кажу да то до сада није било дефинисано ни у једној студији.

"Сматрамо да нема разлога ни сада. Не знамо који је основ да траже нешто што никада није било предвиђено", истакли су у ЕРС-у.

Црногорска Влада је на посљедњој сједници усвојила информацију о валоризацији вода хидроакумулационог објекта Билећко језеро, у којој се указује на потребу да се послије 57 година вишенамјенског кориштења вода међуграничне ријеке Требишњице од БиХ, Републике Српске и Хрватске утврде права Црне Горе, те да се та права адекватно заштите и валоризују.

Како су навели, рјешавање правичне расподјеле хидроенергетског потенцијала хидросистема Требишњица, који у цијелости користе друге земље, веома је важно питање за Црну Гору, која несумњиво полаже право на кориштење вода Билећког језера, према свим домаћим и међународним прописима и законима који уређују ову материју. 

(Срна) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Кики

03.04.2022 12:51

А сто ЦГ не трази струју од ХЕ Дубровника па ако им они дају нека онда питају ЕРС. ЦГ не смије то ни поменути Хрватској јер имају са њом уговор да за све у вези вода морају питати Хрватску па тако и за снабдјевање водом Херцег Новог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

03.04.2022 14:15

Јел то стао сверц цигарета и дроге па се сјетили након 57 година да несто тразе.гдје су до сад били

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да

03.04.2022 14:56

Бојим се да је то вец ријесена ствар, не знам ста се Лука буса. Нама то сад изгледа немогуце, цуј да ЦГ добија струју од нас, али ниста данас није слуцајно. На једној страни имамо Србе, које це сви нагузити цим се створи прилика, а на другој ЦГ, којом управљају све висе Сиптари, дакле страни плаценици, а и без Сиптара су странци водили ЦГ. Е сада ЦГ има потпуну подрску тих странаца у свему, па и у овоме. И не раде они то због Црногораца, вец због себе, па они користе ресурсе гдје год се појаве. Тако да отице ово на много висок ниво, а вец знамо како це заврсити када странци покуцају на врата насих владајуцих. Дакле, ниста није слуцајно. А Лукин аргумент је тај, да нико никад није тразио ниста, па не зна ни ста сад тразе. Који мајмун. Није се ухватио неког потписаног уговора или слицно, него није нико тразио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2022 17:47

Ови беспослицари би да опет несто сицаре , гу.оваце, ксо и увек до сада Фуууууј гаде ми се Фууууј Треба даyи Кодову али не фукарама који су плкацкали по Дубровнику