ERS: Nema osnova inicijativa Vlade Crne Gore

- Inicijativa o pravima Crne Gore u valorizaciji voda Bilećkog jezera nema osnova, jer je sistem hidroelektrana na Trebišnjici završen još u bivšoj Jugoslaviji i nikada nije ni bilo predviđeno da se voda i energija dijele sa nekim iz Crne Gore, rečeno je danas Srni u "Elektroprivredi Republike Srpske" /ERS/.

Republika Srpska 03.04.2022 | 14:29
ERS: Nema osnova inicijativa Vlade Crne Gore

Još tada, istakli su iz ERS-a, precizirana je raspodjela i voda i energija iz tog hidroenergetskog sistema, kao i to za šta su tačno namijenjeni.

Nakon informacije da je Vlada Crne Gore formirala ekspertski tim koji će zastupati tu zemlju u postupku utvrđivanja prava u valorizaciji voda Bilećkog jezera, sa kojeg se preko Plata snabdijevaju potrošači na području Herceg Novog, u "Elektroprivredi" kažu da to do sada nije bilo definisano ni u jednoj studiji.

"Smatramo da nema razloga ni sada. Ne znamo koji je osnov da traže nešto što nikada nije bilo predviđeno", istakli su u ERS-u.

Crnogorska Vlada je na posljednjoj sjednici usvojila informaciju o valorizaciji voda hidroakumulacionog objekta Bilećko jezero, u kojoj se ukazuje na potrebu da se poslije 57 godina višenamjenskog korištenja voda međugranične rijeke Trebišnjice od BiH, Republike Srpske i Hrvatske utvrde prava Crne Gore, te da se ta prava adekvatno zaštite i valorizuju.

Кako su naveli, rješavanje pravične raspodjele hidroenergetskog potencijala hidrosistema Trebišnjica, koji u cijelosti koriste druge zemlje, veoma je važno pitanje za Crnu Goru, koja nesumnjivo polaže pravo na korištenje voda Bilećkog jezera, prema svim domaćim i međunarodnim propisima i zakonima koji uređuju ovu materiju. 

(Srna) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kiki

03.04.2022 12:51

A sto CG ne trazi struju od HE Dubrovnika pa ako im oni daju neka onda pitaju ERS. CG ne smije to ni pomenuti Hrvatskoj jer imaju sa njom ugovor da za sve u vezi voda moraju pitati Hrvatsku pa tako i za snabdjevanje vodom Herceg Novog.

ODGOVORITE
Name

Momo

03.04.2022 14:15

Jel to stao sverc cigareta i droge pa se sjetili nakon 57 godina da nesto traze.gdje su do sad bili

ODGOVORITE
Name

Ma da

03.04.2022 14:56

Bojim se da je to vec rijesena stvar, ne znam sta se Luka busa. Nama to sad izgleda nemoguce, cuj da CG dobija struju od nas, ali nista danas nije slucajno. Na jednoj strani imamo Srbe, koje ce svi naguziti cim se stvori prilika, a na drugoj CG, kojom upravljaju sve vise Siptari, dakle strani placenici, a i bez Siptara su stranci vodili CG. E sada CG ima potpunu podrsku tih stranaca u svemu, pa i u ovome. I ne rade oni to zbog Crnogoraca, vec zbog sebe, pa oni koriste resurse gdje god se pojave. Tako da otice ovo na mnogo visok nivo, a vec znamo kako ce zavrsiti kada stranci pokucaju na vrata nasih vladajucih. Dakle, nista nije slucajno. A Lukin argument je taj, da niko nikad nije trazio nista, pa ne zna ni sta sad traze. Koji majmun. Nije se uhvatio nekog potpisanog ugovora ili slicno, nego nije niko trazio.

ODGOVORITE
Name

Re

03.04.2022 17:47

Ovi besposlicari bi da opet nesto sicare , gu.ovace, kso i uvek do sada Fuuuuuj gade mi se Fuuuuj Treba dayi Kodovu ali ne fukarama koji su plkackali po Dubrovniku