Бијељина: Отворен међународни конрес кардиоваскуларне медицине

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је вечерас у Бијељини да му је срце пуно јер се у Републици Српској одржава Други међународни конгрес ХИСПА БХ, који је јединставена и не тако честа прилика да се од еминентних стручњака свјетског гласа чују стручни и научни апекти кариоваскуларне и цереброваскуларне превенције.

Република Српска 01.04.2022 | 21:50
Бијељина: Отворен међународни конрес кардиоваскуларне медицине

Шеранић је честитао је организаторима за велики и значајан стручни скуп, додавши да су теме пажљиво биране и актуелне, јер се тичу изазова које су постојали у протекле двије године, те многих сазнања о посљедицама ковид инфекције са којом се и данас пацијенати сусрећу.

"Управо овакав приступ показује да сте спремни на савремене изазове кардиологије, због тога нас из Министарства здравља обавезује да наставимо да оснажујемо ову грану медицине. То је наручито важно када су у питању изазови које је донијела пандемија вируса корона", изјавио је Шеранић у обраћању на отварању Конгреса.

Шеранић је навео да ће предавачи говорити о дијабетес мелитусу, дислепидемији, стресу, пушењу и другим факторима ризика као посљедицама животног стила савременог човјека.

"Неће се зауставити наша настојања да кроз законске оквире, инфраструктурне пројекте и набавку савремене медицинске опреме обезбиједимо услове за пружање кавлитете здравствене заштите, без обзира на ограничене финансијске могућности", нагласио је Министар здравља Српске.

Шеранић је изазио наду да ће се у оквиру сесија на Конгресу одвијати дискусије које ће изнедрити најбоља рјешења и клиничку праксу за будућност.

"Унапређење квалитета задравља пацијената је наш заједнички циљ, зато наставите да унапређујете ваша знања и вјештине у корист и за корист цијелог здравственог ситема и становништва", навео је Шеранић у обраћењу.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије благословио је Конгрес, уз жељу да његови научни, медицински и духовни плодови буду на општу користи како стручњака, тако и свих људи.

"Како постоји тјелесно срце, тако постоји и духовно срце, мора да постоји јединство између та два срца како би човјек функционисао", рекао је владика Фотије, искавши да овај конгрс има подршку Његове светости патријарха српског Порфирија.

Владика је истакао да је вечерас присутан како би показао да треба његовати заједницу између Цркве и државе, како би сви заједно радили за добро народа.

"Овдје сам да покажем да наука и Црква нису у супротности, већ заједно раде на добробит народа", навео је Фотије, коме је уручена захвалница Конгреса.

Захвалница конгреса уручена је и предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић, која је генерални покровитељ Другог међународног конгреса ХИСПА БХ.

Скупу је присуствовала предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, као и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

 

(БН/Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Свезналица

01.04.2022 20:28

Свака част. Поносни !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

02.04.2022 06:16

Да је сераниц,златко и зељка прицали,како су пацијенте лецили индустријским кисиком и сто смо имали највевецу смртност?

Name

Ре

02.04.2022 06:48

Дал су споменули зељковица,како је пљацкао народ док су били закљуцани у куци?

Name

Од срца

02.04.2022 04:00

Добро је да нису питали Додика за дозволу. И ово би он прогласио против националног интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

02.04.2022 05:48

Видим политичаре и владике у првима редовима. Ништа чудно, управо они су најбројније муштерије кардиолога ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

02.04.2022 08:24

Јесу ли коронааа пљацку представили!! И то је успјех големии ове тројкее!!! Како дрскоо како огавноо! Мјесто пред закон они праве представе замајавајуу народ! А народоде у Европу сам!! Из