Власти неће укинути акцизе, јер узму милијарду и по више

"Власти ће учинити све да акцизе остану. За два мјесеца 2022. имају 240 милиона КМ више средстава него 2021. За годину дана у 2022. узеће милијарду и по више од грађана него прошле године", рекао је за Н1 Вукота Говедарица, члан Предсједништва СДС-а.

Република Српска 01.04.2022 | 19:32
Власти неће укинути акцизе, јер узму милијарду и по више

Истакао је да су објашњења власти о укидању акциза “сулуда, безобразна и у домену политичког лудила”.

“Чули смо до тога да су битније пензије него укидање акциза гдје смо на најдиректнији начин чули да се намјенска средства не користе за путеве и аутопутеве већ за зачепљивање буџетских рупа”, рекао је Говедарица у Дану уживо.

На коментаре да је потребно урадити опсежну анализу како би се акцизе укинуле, казао је да су то требали урадити УИО, власти у институцијама БиХ и ентитетима и да кажу колико средстава се “убрало” и на који начин су потрошена.

“Неће да ураде јер не желе информисати јавност коју су огромну количину новца опорезовали и отели од грађана. Буџет за два мјесеца има 240 милиона КМ више средстава него 2021. За годину у 2022. узет ће милијарду и по више него прошле године. И очекујете од њих да нешто значајније ураде? Наравно да неће, урадит ће све да акцизе остану”, рекао је Говедарица.

Истакао је како је у плану СНСД-а стоји “да ће богати бити још богатији ако се смањи ПДВ на животне намирнице”.

“То је политичко лудило, бахатост и дрскост. Њихов циљ је да тај приједлог оборе у Дому народа, а онда да иду са својим законом гдје траже нулту стопу и причати народу како хоће то да смање на нулу и то онда не изгласају. Циљ Додиков и СНСД-а није да се стопа с пет посто смањи на нулту већ да се не скине са 17 на пет посто”, закључио је Говедарица.

Говорећи о томе што посланици СДС-а, као ни остали из Републике Српске нису присустовали сједници Представничког дома Парламента БиХ, казао је како би њихов улазак у салу био бесмислен када није било просте већине владајућих странака.

“Нисам очекивао да се може десити да нема просте већине коју су дефинисали СДА – ХДЗ – СНСД већина. Политичке странке из Српске које не чине власт да су ушле на сједницу, направиле би кворум СНСД и ХДЗ-у који су блокирали сједницу, а ми не бисмо имали 10 руку да зауставимо прописе који не иду у корист Републике Српске. Бесмислен би био улазак. Зашто су они то јуче урадили не знам, треба њих питати”, рекао је.

Навео је како увијек раде ствари “за које сматрају да иду у корист грађана Републике Српске”.

(Н1)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Боки Србац

01.04.2022 18:02

Мој Вукота, то је било видљиво од самог почетка, они да имају воље укинути акцизе, не би их ни уводили. Жалосно ко је власт у Републици Српској и БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.04.2022 20:05

Ниси нам ниста ново нити спектакуларно саопстио.Вец познато и видјено

Name

Бл

01.04.2022 19:54

Ја би акцизе ставио 50%. Нико се низашта не вуни, значи све 5 људи, ово је та нас мала маца дај нешто озбиљније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

02.04.2022 07:00

Па опет ти. Треба ставит гориво 1 км па нек ис сусједства долазе да тенкају багатела. Тренутно цијене горива су као и у окрузењу. По твоме требало би гориво продавати јефтиније него сто га увозимо. Само бурлас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

03.04.2022 08:31

Борцима ће бити добро тек када чувени јуришлија и ратник Вукота Говедарица буде министар бораца. У рату није жалио ни свој живот у борби за Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ