Влада покушала да сакрије: Основана још једна установа

Влада Републике Српске почетком марта је основала још једну јавну установу. У питању је Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске. Док премијер тврди да ће ова установа да се бави поправљањем имиџа Срба у свијету, опозиција пита: шта су онда до сада радиле друге јавне институције које су за то задужене?

Република Српска 31.03.2022 | 20:27
Влада покушала да сакрије: Основана још једна установа

Основана је још једна јавна установа која ће се финансирати из буџета Републике Српске. Премијер увјерава да ће Центар за друштвено-политичка истраживања имати неколико запослених, а бавиће се дешавањима из одбрамбено-отаџбинског рата.

Вишковић каже да ће овај Центар да обједини разне документе и направи презентације о ратним дешавањима која ће се објављивати на страним језицима. Међутим у Републици Српској већ постоји Центар за истраживање рата и ратних злочина, па се поставља питање зашто већ постојећој институцији није додијељен тај задатак?

Трошења јавног новца ће ипак бити, јер је за оснивање већ издвојено 2 хиљаде марака, како БН сазнаје,  у оквиру ресорног министарства реалоцирана су средства за накнаде члановима управног одбора и будућим радницима овог Центра. У опозицији сматрају да слику о српском народу у свијету треба мијењати, међутим истовремено питају, шта су онда по том питању до сада радиле друге институције којима је то био задатак?

Интересантно је и то што је Влада Републике Српске покушала да сакрије да је основана ова јавна установа, јер информација о томе уопште није објављена у саопштењу након сједнице.

Детаље око њеног оснивања и рада, јавност сазнаје тек након што су новинари о томе питали премијера, што је, како наводе у цивилном сектору, наставак праксе нетранспарентности у односима с јавношчу.

Директор и чланови управног одбора ове јавне институције још нису именовани, међутим у медијима се помиње да би директор могао бити Душан Павловић, који тренутно ради у Републичком центру за истраживање рата и ратних злочина.

Такође, остаје отворено и питање, зашто је одрежено да надзор над институцијом која се бави ратним дешавањима проводи Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информатичко друштво Републике Српске?

(БН/М.Ковач)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Дјуро

31.03.2022 19:06

Свака цаст. Нова фирма нови радници, одмах плате и народ це моци да презиви теска времена која долазе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

31.03.2022 21:18

Ови су стварно непресусан извор глупости. Након 20 година своје владавине су се сјетили да поправљају имидз Срба у свијету, да праве презентације о ратним десавањима 30 година након рата и сл. Да нормалан цовјек не повјерује. Имидзу Срба могу допринијети једино одласком у три лијепе гдје им и јесте мјесто. Фукаре најобицније.

Name

051

31.03.2022 21:22

Имидз Срба у свијету могу поправити само оне хиљаде и хиљаде образованих и цеститих људи које сте ви, багро неспособна, својом бахатосцу отјерали одавде.

Name

ре

01.04.2022 07:25

Борци РС имамо бурлин жестоки криминал у РС, све је у РС криминално са бурлиним одабраним криминалцима у РС.

Name

Довољан је рад

31.03.2022 19:28

На цивилним прототипима класицних медија. Зато вам је и говорено кад сте нас изненадили 2020 када су избори били под фактором короне, при цему и сам нисам ни изасао на њих те године, и кад сте досли и ви, са подмладком сто је од нас с једне стране поздрављено, а с друге сте морали доста уцити, и успјели сте у томе на нивоима на којима сте досли, дјелимицно, а дијелимицно вас вуце стара носталгија из времена насег доласка, како ми то и ту, а говорено вам је ПДФ са описом васих дијелатности и оно сто ето ми имамо у околини. Једноставно говорено вам је да ви то радите боље, па да имате и ви, а не само ми неке заслуге. Драско је несто о градском превози на то, али то треба боље и цивилиније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

31.03.2022 19:44

Ајме кретена из Милића каква дебилчина сеоска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

31.03.2022 19:47

Ма браво. То и треба. Поправљање имиџа Срба. Којих? Оних на дну или оних на врху. Имали сте скоро тридесет година да поправите имиџ али сте усрали. Сад нова установа. Отворите творницу плугова да свихет има чим орати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевце поље

01.04.2022 05:22

Треба да се ухљеби стари кадар па се прави мали размјестај

Name

Бравооо

01.04.2022 05:27

Одлицнаа змјенаа за фабрику!! Сигуран глас!!!! Плата сигурнаа! Дебили партијаси зло 20 и21 вијека птофитирајуу камионии авиониии комисијее институцијее све је њихово а народуостаје бјезање или трпити до смрти ! Јадна је ово земља пунаа криминалних политицара лазних националиста лопова свих партија умрезени у криминалнухоботницу харајуу !!! За наук неродјеној дјеци ! Како се пљацкала дрзава и народ! Политицким партијама!!

Name

Мицо

01.04.2022 04:42

Поправљање имидза??? слободарског народа из одбрамбено-отадзбинског рата. Зар је могуце да нам је имидз ратни покварен? Немогу да вјерујем па ми смо се само бранили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

01.04.2022 07:06

Наше комшије су се браниле, али их то неби спријечило да нас протјерају све до Карпата, само да су могли ! У њиховим "јуначким пјесмама" , у свакој се помиње протјеривање Срба преко Дрине ! Нека си ти Хамдија нама ово написао , лијепо је знати !

Name

Зизи

01.04.2022 06:04

Сад након 30 година ви оснивате фирми да се бави о отадзбинском рату. То је фирма удоми свог близњега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxxx

01.04.2022 06:53

Лијепо додјеле. Њихове фаце. Омрзли и богу и народу. За њи нема. Ријеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВА ФИРМА ДРЗАВЕ

01.04.2022 06:54

НОВА ИЗМИСЉЕНА РАДНА МЈЕСТА ЗА ПОЛИТИЦКИ ПОДОБНЕ. А ВИ НАРОДЕ...ГЛАСАЈТЕ, ГЛАСАЈТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

01.04.2022 07:00

Имиџ Срба је поправио мој Син, који већ шест мјесеци ради возећи камион у Данској, интересантно, да при томе није потрошио ни једну марку из буџета, од овога напаћеног Народа ! Све Стране колеге га цијене, воле и поштују, имали су погрешну слику о Србима све док њега нису упознали ! Сад када упознају ове ухљебе , нека нам је Бог на помоћи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЛАДЕН

01.04.2022 09:54

НЕМА ДОБРОГ ИМИЏА БЕЗ МАЛО ГОЛОТИЊЕ, МИНИ СУКЊА ВЕЛИКЕ СИСЕ НАПУЋЕНА УСТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

К300

01.04.2022 11:23

Нова агенда за плаћенике дубоке државе, кад има у Србији што не би било и код нас. Сад креће лобирање за нато и још жешћа русофобија. Јесу ли будући савјетнуци дарко трифуновић и дарки обрадовић?

ОДГОВОРИТЕ