Како је политика уништавала независност правосуђа БиХ?

"Посљедњих година правосудни систем БиХ је у врху листа корумпираности. Томе је допринијело неколико кривичних поступака који се воде против судија и тужилаца, контроверзна именовања, као и неколико правосудних афера. Против више судија и тужилаца вођени су посљедњих година кривични поступци, а неколико их је разријешено дужности", каже се у анализи ИФИМЕС-а, чији је аутор судија Суда БиХ Бранко Перић.

Босна и Херцеговина 31.03.2022 | 16:09
Како је политика уништавала независност правосуђа БиХ?

Перић додаје да инкриминације које се вежу за судије и тужиоце тичу се углавном злоупотребе положаја и кршења закона од стране судије како би се себи или другом прибавила имовинска или каква друга корист.

"Међу аферама које су изазвале највише пажње јавности и које су утицале на негативну перцепцију јавности су случај «поткивања» у који је био умијешан предсједник ВСТС и случај судије Општинског суда у Сарајеву, која се сумњичи за кршење закона ради прибављања другом имовинске користи, а која је у току истраге побјегла из БиХ (за њом је расписана потјерница). Случај «поткивање» произвео је низ сумњивих процедура у ВСТС у вези одговорности предсједника ВСТС", истиче Перић и додаје да су изостала ефикасна суђења која би могла повратити повјерење јавности у правосуђе .

Европска комисија и међународне организације су, каже Перић, више пута биле принуђене да јавно реагују на одлуке ВСТС.

"Рад институције је због контроверзних одлука и поступања под константним мониторингом Делегације Европске комисије у БиХ и појединих амбасада", наводи се између осталог у анализи.

Перић наглашава да су политике одувијек имале интерес да утичу на правосуђе и да га контролишу. Чиниле су то, како каже, преко полицијских служби које су под њиховом директном контролом и преко избора и именовања носилаца правосудних функција. 

"Када су политике изгубиле могућност утицаја на избор и именовање тужилаца и судија, тај интерес је постао израженији. Више истрага и судских поступака водило се пред Тужилаштвом и Судом БиХ против политичара високог ранга. Већина их је окончана ослобађајућим пресудама. Неки од њих су на Суду БиХ правоснажно осуђени условним осудама за кривична дјела из надлежности ентитета (несавјестан рад у служби!).Такви случајеви имали су посебан приоритет у суђењу. У некима је политичка позадина процесуирања заиста била видљива. Све то је стварало увјерење јавности да политика има снажан утицај на правосуђе", истиче се у анализи.

Према његовим ријечима занимљиво је да су и против главне тужитељице Тужилаштва БиХ и против предсједника Суда БиХ вођени дисциплински поступци, главна тужитељица је разријешена дужности, а предсједник Суда БиХ ослобођен од оптужбе. 

Може се, тврди Перић, закључити да су владајуће политике извеле успјешну операцију разарања правосуђа изнутра користећи слабе стране концепта независног регулатора.

"Операција се сводила на корумпирање појединаца и интересних група у саставу ВСТС-а са циљем да се на управљачке позиције у правосуђу доведу политици блиски носиоци правосудних функција. Данас нема сумње да је предсједник ВСТС Милан Тегелтија шест година спроводио политички пројекат унутрашњег подривања правосудног система и институције ВСТС", појаснио је он.

Перић у студији истиче да је данас ВСТС у очима грађана виђен као отуђени центар правосудне моћи, а комплетно правосуђе као систем без друштвене контроле и одговорности. 

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Зyx

31.03.2022 14:40

Додик униставо нико други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@@@

31.03.2022 14:50

Овдје је политика. Све уништила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

31.03.2022 15:01

Ма није....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

31.03.2022 15:37

Ко је покупио робне резерве?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаааа

31.03.2022 16:14

Судија Небојиса Пејовиц из Снсда

Name

посматрац

31.03.2022 15:43

Сви политицари су слуге милијардера јер они ниста друго не знају . То им је једини посао и ако могу успут и они се обогате .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Босанац

31.03.2022 15:50

Додик је највисе кумовао томе...успио је цитаву дрзаву свести на менталитет пијаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

31.03.2022 16:08

Политика ништа, криминалци који се називају политичарима, све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

31.03.2022 17:40

Правосудје се морало разорити да би они могли несметано радити.

Name

Је ли независно?

31.03.2022 18:01

Јесте? И? Онда је проблем је у правосудју!

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је

31.03.2022 20:23

Тако још од ратних, немилих, дана, па и раније.

ОДГОВОРИТЕ