Kako je politika uništavala nezavisnost pravosuđa BiH?

"Posljednjih godina pravosudni sistem BiH je u vrhu lista korumpiranosti. Tome je doprinijelo nekoliko krivičnih postupaka koji se vode protiv sudija i tužilaca, kontroverzna imenovanja, kao i nekoliko pravosudnih afera. Protiv više sudija i tužilaca vođeni su posljednjih godina krivični postupci, a nekoliko ih je razriješeno dužnosti", kaže se u analizi IFIMES-a, čiji je autor sudija Suda BiH Branko Perić.

Bosna i Hercegovina 31.03.2022 | 16:09
Kako je politika uništavala nezavisnost pravosuđa BiH?

Perić dodaje da inkriminacije koje se vežu za sudije i tužioce tiču se uglavnom zloupotrebe položaja i kršenja zakona od strane sudije kako bi se sebi ili drugom pribavila imovinska ili kakva druga korist.

"Među aferama koje su izazvale najviše pažnje javnosti i koje su uticale na negativnu percepciju javnosti su slučaj «potkivanja» u koji je bio umiješan predsjednik VSTS i slučaj sudije Opštinskog suda u Sarajevu, koja se sumnjiči za kršenje zakona radi pribavljanja drugom imovinske koristi, a koja je u toku istrage pobjegla iz BiH (za njom je raspisana potjernica). Slučaj «potkivanje» proizveo je niz sumnjivih procedura u VSTS u vezi odgovornosti predsjednika VSTS", ističe Perić i dodaje da su izostala efikasna suđenja koja bi mogla povratiti povjerenje javnosti u pravosuđe .

Evropska komisija i međunarodne organizacije su, kaže Perić, više puta bile prinuđene da javno reaguju na odluke VSTS.

"Rad institucije je zbog kontroverznih odluka i postupanja pod konstantnim monitoringom Delegacije Evropske komisije u BiH i pojedinih ambasada", navodi se između ostalog u analizi.

Perić naglašava da su politike oduvijek imale interes da utiču na pravosuđe i da ga kontrolišu. Činile su to, kako kaže, preko policijskih službi koje su pod njihovom direktnom kontrolom i preko izbora i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija. 

"Kada su politike izgubile mogućnost uticaja na izbor i imenovanje tužilaca i sudija, taj interes je postao izraženiji. Više istraga i sudskih postupaka vodilo se pred Tužilaštvom i Sudom BiH protiv političara visokog ranga. Većina ih je okončana oslobađajućim presudama. Neki od njih su na Sudu BiH pravosnažno osuđeni uslovnim osudama za krivična djela iz nadležnosti entiteta (nesavjestan rad u službi!).Takvi slučajevi imali su poseban prioritet u suđenju. U nekima je politička pozadina procesuiranja zaista bila vidljiva. Sve to je stvaralo uvjerenje javnosti da politika ima snažan uticaj na pravosuđe", ističe se u analizi.

Prema njegovim riječima zanimljivo je da su i protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i protiv predsjednika Suda BiH vođeni disciplinski postupci, glavna tužiteljica je razriješena dužnosti, a predsjednik Suda BiH oslobođen od optužbe. 

Može se, tvrdi Perić, zaključiti da su vladajuće politike izvele uspješnu operaciju razaranja pravosuđa iznutra koristeći slabe strane koncepta nezavisnog regulatora.

"Operacija se svodila na korumpiranje pojedinaca i interesnih grupa u sastavu VSTS-a sa ciljem da se na upravljačke pozicije u pravosuđu dovedu politici bliski nosioci pravosudnih funkcija. Danas nema sumnje da je predsjednik VSTS Milan Tegeltija šest godina sprovodio politički projekat unutrašnjeg podrivanja pravosudnog sistema i institucije VSTS", pojasnio je on.

Perić u studiji ističe da je danas VSTS u očima građana viđen kao otuđeni centar pravosudne moći, a kompletno pravosuđe kao sistem bez društvene kontrole i odgovornosti. 

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Zyx

31.03.2022 14:40

Dodik unistavo niko drugi.

ODGOVORITE
Name

@@@

31.03.2022 14:50

Ovdje je politika. Sve uništila.

ODGOVORITE
Name

Radnik

31.03.2022 15:01

Ma nije....

ODGOVORITE
Name

Dragan

31.03.2022 15:37

Ko je pokupio robne rezerve?

ODGOVORITE
Name

Haaaa

31.03.2022 16:14

Sudija Nebojisa Pejovic iz Snsda

Name

posmatrac

31.03.2022 15:43

Svi politicari su sluge milijardera jer oni nista drugo ne znaju . To im je jedini posao i ako mogu usput i oni se obogate .

ODGOVORITE
Name

Mile Bosanac

31.03.2022 15:50

Dodik je najvise kumovao tome...uspio je citavu drzavu svesti na mentalitet pijace

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

31.03.2022 16:08

Politika ništa, kriminalci koji se nazivaju političarima, sve

ODGOVORITE
Name

Tatar

31.03.2022 17:40

Pravosudje se moralo razoriti da bi oni mogli nesmetano raditi.

Name

Je li nezavisno?

31.03.2022 18:01

Jeste? I? Onda je problem je u pravosudju!

ODGOVORITE
Name

То је

31.03.2022 20:23

Тако још од ратних, немилих, дана, па и раније.

ODGOVORITE