Шта је афазија, болест због које се Вилис повлачи?

Многи су за ову болест први пут чули због Бруса Вилиса који је недавно саопштио да се повлачи из глуме након што му је дијагностикована афазија. Поставља се питање – шта је афазија, како се развија и дијагностикује?

Здравље 30.03.2022 | 21:54
Шта је афазија, болест због које се Вилис повлачи?

Афазија је језички поремец́ај узрокован оштец́ењем у одређеној области мозга која контролише изражавање и разумевање језика.

Многи људи имају афазију као резултат можданог удара. И мушкарци и жене су подједнако погођени, а вец́ина људи са афазијом је у средњим и старијим годинама.

Постоји много врста афазије. Оне се обично дијагностикују на основу тога која је област језика доминантне стране мозга захвац́ена, као и који је степен оштец́ења.

Шта узрокује афазију?

Афазија је узрокована оштец́ењем језика доминантне стране мозга, обично леве стране, и може бити изазвана услед удара, повреде главе, тумора на мозгу, инфекције, деменције…

Тренутно је непознато да ли афазија узрокује потпуни губитак језичке структуре или узрокује потешкоц́е у приступу језику и његовој употреби.

Који су симптоми афазије?

Симптоми афазије зависе од тога о ком се типу афазије ради.

Људи са Брокином афазијом, која се понекад назива експресивна афазија, на пример, могу елиминисати поједине речи из свог језика и говорити кратким, али смисленим реченицама. Обично могу да разумеју неки говор других.

Пошто је оштец́ење у предњем делу мозга, важно је и за моторичке покрете, особе са Брокином афазијом често имају слабост десне стране или парализу руке и ноге.

Они са Верникеовом афазијом, која се понекад назива рецептивна афазија, могу говорити дугим збуњујуц́им реченицама, додавати непотребне речи или стварати нове речи. Обично имају потешкоц́а да разумеју говор других.

Људи са глобалном афазијом имају потешкоц́а са говором или разумевањем језика.

Како се дијагностикује афазија?

Потврда афазије, обим поремец́аја и предвиђање успешног лечења могу се проценити и потврдити сетом свеобухватних језичких тестова које спроводи логопед.

Ови тестови укључују проучавање говора, именовања, понављања, разумевања, читања и писања.

Постављање дијагнозе такође може укључивати употребу процедура снимања мозга, као што су:

- Компјутерска томографија (ЦТ) – Ово је тест снимања који користи рендгенске зраке и компјутер да направи детаљне слике тела. ЦТ скенирање показује детаље костију, мишиц́а, масти и органа. ЦТ скенирање је детаљније од општих рендгенских снимака.

- Магнетна резонанца (МРИ) – Дијагностичка процедура која користи комбинацију великих магнета, радио фреквенција и компјутера за производњу детаљних слика органа и структура унутар тела.

-Позитронска емисиона томографија (ПЕТ). Техника снимања заснована на компјутеру која користи радиоактивне супстанце за испитивање процеса у телу.

- Како се лечи афазија?

Здравствени радник ц́е са пацијентом разговарати о специфичном лечењу афазије на основу:  година, општег здравља и медицинске историје, на основу тога која је доминантна рука код пацијента (да ли је пацијент леворук или дешњак), на основу толеранције на одређене лекове, процедуре или терапије …

Циљ лечења је да побољшате вашу способност комуникације путем метода које могу укључивати:

- Логопедску терапију

- Невербалне комуникацијске терапије, као што су компјутери или слике

- Групне терапије за пацијенте и њихове породице

- Живети са афазијом

Неки људи са афазијом се потпуно опорављају без лечења. Али за вец́ину људи, одређена количина афазије типично остаје.

Третмани као што је логопедска терапија често могу помоц́и у опоравку неких говорних и језичких функција током времена, али многи људи и даље имају проблема у комуникацији.

Ово понекад може бити тешко и фрустрирајуц́е и за особу са афазијом и за чланове породице.

Важно је да чланови породице науче најбоље начине да комуницирају са вољеном особом. У томе често могу помоц́и логопеди.

Предлози могу укључивати следец́е:

- Укључите особу са афазијом у разговоре

- Поједноставите језик користец́и кратке, једноставне реченице

- Поновите кључне речи или их запишите да бисте разјаснили значење по потреби

- Користите природан начин разговора на нивоу одрасле особе

- Подстичите све врсте комуникације, укључујуц́и говор, гестове, показивање или цртање

- Не исправљајте говор особе

- Дајте особи довољно времена да се изрази

- Помозите особи да се укључи ван куц́е, на пример кроз групе за подршку

Неким људима компјутери могу бити од помоц́и и за комуникацију и за побољшање језичких способности.

(хопкинсмедицине.орг)

Коментари / 0

Оставите коментар