НАТО: Украјина да самостално одлучи о неутралности

- Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је данас на уздржаност у процени исхода преговора између руске и украјинске делегације у Истанбулу.

Свијет 30.03.2022 | 12:14
НАТО: Украјина да самостално одлучи о неутралности

"Будимо опрезни у процени неких заузетих ставова", изјавио је Столтенберг у интервјуу за француски лист "Монд", коментаришући тако најаву Русије да ће драстично смањити војне активности у области око Кијева и Чернигова.

Столтенберг сматра да је Руска Федерација потценила могућности украјинског отпора и да је преценила сопствене снаге, наводи РИА Новости.

"То објашњава њену обавезу да ревидира своје планове у складу са развојем сукоба", додао је генерални секретар НАТО-а.

Столтенберг је рекао и да Украјина мора самостално да одлучи да ли ће постати кандидат за чланство у Алијанси или ће се придржавати неутралног статуса.

"Поштујемо све одлуке сувереног и независног народа, без обзира да ли предлаже своју кандидатуру за чланство или не. Украјина такође мора да одлучи о свом евентуалном неутралном статусу. Али напомињем да још не говоримо о одлуци, већ о намери", рекао је Столтенберг у интервјуу за француски лист.

Украјински председник Володимир Зеленски је раније изјавио да је дошло време да се призна да Украјина неће постати чланица НАТО-а.

(Тањуг) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Владимир

30.03.2022 10:30

Јеси ли ти пио несто, или си свако јутро тако блесав!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.03.2022 17:20

Тако говоре за сваку државу да самостално одлучи а свију шиканирају деценијама ,шта је данас улазак у савез него полтронство или уцјена.

Name

Нисам против а нисам ни за

30.03.2022 10:30

Ма само лозите Украјину. Не знам цему се Украјинци надају!? НАТО их испалио, слијеп види. Руси промјенили тактику и русе, униставају, даве лагано. Санкције, бар на краце стазе, немају ефекат. На крају це Руси добити ста хоце а Украјина бити срусена. Са цисто војног аспекта Украјинци ми нису јасни, примјер Мариупоља, дозвољавас да ти окрузе неколико хиљада војника а немас рјесење за помоц!? Ако неко прати и руске канале видјеце да је степен разарања по складистима муниције и горива, у посљедњих 10 дана страсан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

30.03.2022 10:33

Дали је икоме на овој кугли јасно зашто Ви морате бити зачин у свакој чорби. Зашто једноставно не укинете УН и остале (бело) светске организације и институције и себе прогласите за апсллутне владаре, судије, полицајце и господаре свега живог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

30.03.2022 10:33

Како се прави блесав столт.па русија доноси одлуку о својој светој земљи и донијела је враца се у загрљај русије.нацисти не заслузују да ходају руском земљом.то је дефинитивна одлука ком се не свидја путуј.адио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тја

30.03.2022 10:43

То ти рекао Џо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико никановиц

30.03.2022 10:50

засто тек сада, засто су изгинули толики људи, зене, дјеца, засто? Да би се ви играли рата са русијом. Гурнули сте Украјину у ратни сукоб, а онда сте подвили репове и побјегли. Сада це Украјина изгубити дио територије и одреци се свих војних савеза али зар је због тога морало изгинути (до сада од 2014 г. најмање 50 000 особа) толико народа. Како то објаснити осим да су украјинци изиграни од стране САД и ВБ а посебно пољске који су кукавице каквих нема, па ни авионе нису смјели послати сами него их нуде САД а да би полетјели из Њемацке па да се уједно освете и њемацкој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква је

30.03.2022 11:14

То одлука, "Русије да ће драстично смањити војне активности у области око Кијева и Чернигова."? Онда це их ови прегазити и избацити из земље, онда је боље реци одмах повлацење, стоп пуцању и сви остају зиви. Опет нека лаз из москве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

30.03.2022 12:55

Нека јоси мало унистита малостеи унистили

ОДГОВОРИТЕ