NATO: Ukrajina da samostalno odluči o neutralnosti

- Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas na uzdržanost u proceni ishoda pregovora između ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu.

Svijet 30.03.2022 | 12:14
NATO: Ukrajina da samostalno odluči o neutralnosti

"Budimo oprezni u proceni nekih zauzetih stavova", izjavio je Stoltenberg u intervjuu za francuski list "Mond", komentarišući tako najavu Rusije da će drastično smanjiti vojne aktivnosti u oblasti oko Kijeva i Černigova.

Stoltenberg smatra da je Ruska Federacija potcenila mogućnosti ukrajinskog otpora i da je precenila sopstvene snage, navodi RIA Novosti.

"To objašnjava njenu obavezu da revidira svoje planove u skladu sa razvojem sukoba", dodao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je rekao i da Ukrajina mora samostalno da odluči da li će postati kandidat za članstvo u Alijansi ili će se pridržavati neutralnog statusa.

"Poštujemo sve odluke suverenog i nezavisnog naroda, bez obzira da li predlaže svoju kandidaturu za članstvo ili ne. Ukrajina takođe mora da odluči o svom eventualnom neutralnom statusu. Ali napominjem da još ne govorimo o odluci, već o nameri", rekao je Stoltenberg u intervjuu za francuski list.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ranije izjavio da je došlo vreme da se prizna da Ukrajina neće postati članica NATO-a.

(Tanjug) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Vladimir

30.03.2022 10:30

Jesi li ti pio nesto, ili si svako jutro tako blesav!?

ODGOVORITE
Name

re

30.03.2022 17:20

Tako govore za svaku državu da samostalno odluči a sviju šikaniraju decenijama ,šta je danas ulazak u savez nego poltronstvo ili ucjena.

Name

Nisam protiv a nisam ni za

30.03.2022 10:30

Ma samo lozite Ukrajinu. Ne znam cemu se Ukrajinci nadaju!? NATO ih ispalio, slijep vidi. Rusi promjenili taktiku i ruse, unistavaju, dave lagano. Sankcije, bar na krace staze, nemaju efekat. Na kraju ce Rusi dobiti sta hoce a Ukrajina biti srusena. Sa cisto vojnog aspekta Ukrajinci mi nisu jasni, primjer Mariupolja, dozvoljavas da ti okruze nekoliko hiljada vojnika a nemas rjesenje za pomoc!? Ako neko prati i ruske kanale vidjece da je stepen razaranja po skladistima municije i goriva, u posljednjih 10 dana strasan.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

30.03.2022 10:33

Dali je ikome na ovoj kugli jasno zašto Vi morate biti začin u svakoj čorbi. Zašto jednostavno ne ukinete UN i ostale (belo) svetske organizacije i institucije i sebe proglasite za apsllutne vladare, sudije, policajce i gospodare svega živog.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

30.03.2022 10:33

Kako se pravi blesav stolt.pa rusija donosi odluku o svojoj svetoj zemlji i donijela je vraca se u zagrljaj rusije.nacisti ne zasluzuju da hodaju ruskom zemljom.to je definitivna odluka kom se ne svidja putuj.adio...

ODGOVORITE
Name

Tja

30.03.2022 10:43

To ti rekao Džo?

ODGOVORITE
Name

niko nikanovic

30.03.2022 10:50

zasto tek sada, zasto su izginuli toliki ljudi, zene, djeca, zasto? Da bi se vi igrali rata sa rusijom. Gurnuli ste Ukrajinu u ratni sukob, a onda ste podvili repove i pobjegli. Sada ce Ukrajina izgubiti dio teritorije i odreci se svih vojnih saveza ali zar je zbog toga moralo izginuti (do sada od 2014 g. najmanje 50 000 osoba) toliko naroda. Kako to objasniti osim da su ukrajinci izigrani od strane SAD i VB a posebno poljske koji su kukavice kakvih nema, pa ni avione nisu smjeli poslati sami nego ih nude SAD a da bi poletjeli iz Njemacke pa da se ujedno osvete i njemackoj.

ODGOVORITE
Name

Kakva je

30.03.2022 11:14

To odluka, "Rusije da će drastično smanjiti vojne aktivnosti u oblasti oko Kijeva i Černigova."? Onda ce ih ovi pregaziti i izbaciti iz zemlje, onda je bolje reci odmah povlacenje, stop pucanju i svi ostaju zivi. Opet neka laz iz moskve.

ODGOVORITE
Name

Boban

30.03.2022 12:55

Neka josi malo unistita malostei unistili

ODGOVORITE