Приливи у буџету све већи, а грађани све сиромашнији?!

Док су приливи у буџету Републике Српске све већи, грађани су све сиромашнији. Приходи од акциза и ПДВ-а требало би да буду усмјерени за побољшање статуса социјално угрожених категорија. Увођење диферецниране стопе ПДВ-а и укидање акциза овој категорији неће много значити. 

Република Српска 29.03.2022 | 19:57
Приливи у буџету све већи, а грађани све сиромашнији?!

Приходи у буџет за прва два мјесеца ове године биљеже значајан раст. У односу на исти период прошле године већи су за 21 одсто. Прилив у јануару и фебруару ове године износио је 1,4 милијарде, и већи је за 248 милиона марака.

Судећи по овим подацима, које су потврдили у Управи за индиректно опорезивање, буџет је и више него стабилан. 

Из дана у дан биљеже се и повећања цијена основних зивотних намирница, горива, те електричне енергије за привреднике.

Грађани истичу да једва спајају крај са крајем и да не знају колико ће још моћи да се боре. Криза потреса цијели свијет, а Република Српска је, чини се, на рубу сиромаштва. 

Брига о најугроженијем становништву у стању социјалне потребе такође, није на завидном нивоу.  Приходи у буџету, од ПДВ-а и акциза требало би да се усмјере за помоћ и побољшање социјалне заштите, истиче професор  социјалне политике Љубо Лепир.

Увођење диференциране стопе ПДВ-а и укидање акциза на гориво, и уколико буде усвојено, неће много значити најугроженијој категорији становништва, потребне су конкретне мјере, истиче Лепир

„Фокус интереса треба бити на социјално најугроженијој категорији. Дакле смањивање цијене нафтних деривата, за социјално угрожену категорију становништва, који често немају аута и не троше то, не значи пуно. Смањивање ПДВ-а на неке артикле такође ће се веома брзо ти ефекти истопити, зато што је инфлација на дневном нивоу доста велика. Треба имати системска рјешења, она морају бити брза и морају са собом донијети конкретне резултате“, каже Лепир. 

У БиХ не постоји јединствени систем праћења стања социјалне угрожености. Према посљедним подацима, за 2018. годину, број корисника социјалне заштите био је око 5,5 хиљада, међутим стварни број социјално угроженог становништва је далеко већи након појаве пандемије, о чему најбоље свједочи константно повећање броја корисника јавних кухиња, истиче Лепир. 

(БН/Д.Цвијић)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Будућност

29.03.2022 18:18

Треба новац за куповину гласова. Народ није битан поготову кад је глуп ко овај нас. Глуп зато сто ћути. Дабогда нам до године вреца брасна била 200 марака, уље 20 марака литар, нафта 10 марака а хљеб исто 10 марака а плате и пензије мање 20 %

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

29.03.2022 20:19

Опет би дурали говорили: "добро је само да се не пуца".Исто смо лагано скухана жива жаба.

Name

Ре

30.03.2022 00:07

Народ цути, а и не размиśља.

Name

Вирус

30.03.2022 13:09

Аа сад це глас вредити 500 марона а не 100 као до сада

Name

Лола

29.03.2022 18:56

Иду избори, власт стеди за изборни маркетинг. Лоповска посла као и обицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.03.2022 20:17

Тај прилив не долази с небеса него опет од насих градјана.Логицно је да це.градјани бити сиромаснији кад им дигнес цене а плата не прати њихов раст.То је сасвим оцекивана ситуација а тај прилив није намењен грађанима него онима који су и наместили овакво стање.

Name

@@@@

29.03.2022 19:23

Нека. Имају они и њихове. Породице. А ми сведно полако. Умиремо. У свом. Сиромаштву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

29.03.2022 19:44

Држава кроз порезе,акцизе,доприносе....узима новац од грађана,а онда га трансферише назад кроз здравство,школство,безбједност (полиција и војска),изградњу инфраструктуре од општег значаја,развојне пројекте,па и кроз социјалну политику у циљу обезбјеђења хуманих услова живљења за све и смањења друштвене неједнакости. Тако је то некако изгледа у теорији,ал овдје владајућа (самозвана) елита прво одграби себи,а за остал/е/о ако шта остане,овдје су власт и држава постали сврха сами себи и најуноснији "бизнис",да не кажем отимачина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.03.2022 22:12

Мени је "најсимпатичније" кад Додик каже-"Ако не гласате за мене нећу вам дати ништа",а више пута сам то чуо из његових уста,дакле узме новац од нас,па га онда по свом личном нахођењу дијели коме он хоће и колико хоће,наравно увијек дио задржи и за себе,ваљда је то његова провизија за "услуге" које нам пружа.

Name

Скептик

29.03.2022 20:19

Ти приливи у буџету су управо новац од грађана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

30.03.2022 20:50

Што је буђет пунији и стабилнији, грађани у РС су све сиромашнији, ма како то нелогично и контрадикторно изгледало, јер новац из буђета се сигурно неће трошити на побољшавање стандарда осиромашенога становништва, него на трошкове луксуза у којем егзистира влада РС. Из овога се може закљућити да влади РС уопште није у интересу укидање акциза на гориво, и смањење ПДВ-а на основне животне намирнице!

ОДГОВОРИТЕ