Prilivi u budžetu sve veći, a građani sve siromašniji?!

Dok su prilivi u budžetu Republike Srpske sve veći, građani su sve siromašniji. Prihodi od akciza i PDV-a trebalo bi da budu usmjereni za poboljšanje statusa socijalno ugroženih kategorija. Uvođenje diferecnirane stope PDV-a i ukidanje akciza ovoj kategoriji neće mnogo značiti. 

Republika Srpska 29.03.2022 | 19:57
Prilivi u budžetu sve veći, a građani sve siromašniji?!

Prihodi u budžet za prva dva mjeseca ove godine bilježe značajan rast. U odnosu na isti period prošle godine veći su za 21 odsto. Priliv u januaru i februaru ove godine iznosio je 1,4 milijarde, i veći je za 248 miliona maraka.

Sudeći po ovim podacima, koje su potvrdili u Upravi za indirektno oporezivanje, budžet je i više nego stabilan. 

Iz dana u dan bilježe se i povećanja cijena osnovnih zivotnih namirnica, goriva, te električne energije za privrednike.

Građani ističu da jedva spajaju kraj sa krajem i da ne znaju koliko će još moći da se bore. Kriza potresa cijeli svijet, a Republika Srpska je, čini se, na rubu siromaštva. 

Briga o najugroženijem stanovništvu u stanju socijalne potrebe takođe, nije na zavidnom nivou.  Prihodi u budžetu, od PDV-a i akciza trebalo bi da se usmjere za pomoć i poboljšanje socijalne zaštite, ističe profesor  socijalne politike Ljubo Lepir.

Uvođenje diferencirane stope PDV-a i ukidanje akciza na gorivo, i ukoliko bude usvojeno, neće mnogo značiti najugroženijoj kategoriji stanovništva, potrebne su konkretne mjere, ističe Lepir

„Fokus interesa treba biti na socijalno najugroženijoj kategoriji. Dakle smanjivanje cijene naftnih derivata, za socijalno ugroženu kategoriju stanovništva, koji često nemaju auta i ne troše to, ne znači puno. Smanjivanje PDV-a na neke artikle takođe će se veoma brzo ti efekti istopiti, zato što je inflacija na dnevnom nivou dosta velika. Treba imati sistemska rješenja, ona moraju biti brza i moraju sa sobom donijeti konkretne rezultate“, kaže Lepir. 

U BiH ne postoji jedinstveni sistem praćenja stanja socijalne ugroženosti. Prema posljednim podacima, za 2018. godinu, broj korisnika socijalne zaštite bio je oko 5,5 hiljada, međutim stvarni broj socijalno ugroženog stanovništva je daleko veći nakon pojave pandemije, o čemu najbolje svjedoči konstantno povećanje broja korisnika javnih kuhinja, ističe Lepir. 

(BN/D.Cvijić)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Budućnost

29.03.2022 18:18

Treba novac za kupovinu glasova. Narod nije bitan pogotovu kad je glup ko ovaj nas. Glup zato sto ćuti. Dabogda nam do godine vreca brasna bila 200 maraka, ulje 20 maraka litar, nafta 10 maraka a hljeb isto 10 maraka a plate i penzije manje 20 %

ODGOVORITE
Name

Ipe

29.03.2022 20:19

Opet bi durali govorili: "dobro je samo da se ne puca".Isto smo lagano skuhana živa žaba.

Name

Re

30.03.2022 00:07

Narod cuti, a i ne razmiślja.

Name

Virus

30.03.2022 13:09

Aa sad ce glas vrediti 500 marona a ne 100 kao do sada

Name

Lola

29.03.2022 18:56

Idu izbori, vlast stedi za izborni marketing. Lopovska posla kao i obicno.

ODGOVORITE
Name

Tatar

29.03.2022 20:17

Taj priliv ne dolazi s nebesa nego opet od nasih gradjana.Logicno je da ce.gradjani biti siromasniji kad im dignes cene a plata ne prati njihov rast.To je sasvim ocekivana situacija a taj priliv nije namenjen građanima nego onima koji su i namestili ovakvo stanje.

Name

@@@@

29.03.2022 19:23

Neka. Imaju oni i njihove. Porodice. A mi svedno polako. Umiremo. U svom. Siromaštvu.

ODGOVORITE
Name

Komentar

29.03.2022 19:44

Država kroz poreze,akcize,doprinose....uzima novac od građana,a onda ga transferiše nazad kroz zdravstvo,školstvo,bezbjednost (policija i vojska),izgradnju infrastrukture od opšteg značaja,razvojne projekte,pa i kroz socijalnu politiku u cilju obezbjeđenja humanih uslova življenja za sve i smanjenja društvene nejednakosti. Tako je to nekako izgleda u teoriji,al ovdje vladajuća (samozvana) elita prvo odgrabi sebi,a za ostal/e/o ako šta ostane,ovdje su vlast i država postali svrha sami sebi i najunosniji "biznis",da ne kažem otimačina.

ODGOVORITE
Name

Re

29.03.2022 22:12

Meni je "najsimpatičnije" kad Dodik kaže-"Ako ne glasate za mene neću vam dati ništa",a više puta sam to čuo iz njegovih usta,dakle uzme novac od nas,pa ga onda po svom ličnom nahođenju dijeli kome on hoće i koliko hoće,naravno uvijek dio zadrži i za sebe,valjda je to njegova provizija za "usluge" koje nam pruža.

Name

Skeptik

29.03.2022 20:19

Ti prilivi u budžetu su upravo novac od građana.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

30.03.2022 20:50

Što je buđet puniji i stabilniji, građani u RS su sve siromašniji, ma kako to nelogično i kontradiktorno izgledalo, jer novac iz buđeta se sigurno neće trošiti na poboljšavanje standarda osiromašenoga stanovništva, nego na troškove luksuza u kojem egzistira vlada RS. Iz ovoga se može zakljućiti da vladi RS uopšte nije u interesu ukidanje akciza na gorivo, i smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice!

ODGOVORITE