"Питање страних судија је ријешено Уставом БиХ"

Предсједник Уставног суда БиХ Мато Тадић рекао је да овај суд нема надлежност да утврди до када ће у БиХ остати стране судије, али да у Уставу пише да након првих пет година Парламентарна скупштина БиХ може донијети закон и регулисати другачије питање њиховог избора.

Босна и Херцеговина 29.03.2022 | 17:42
"Питање страних судија је ријешено Уставом БиХ"

Тадић је истакао да тај закон никада није донесен.

Он је нагласио да је питање међународних судија ријешено Уставом БиХ, те да не дијели мишљење да Уставни суд дјелује према политичким критеријима, него ради у складу са професионалним стандардима.

"И ми, као и остали грађани БиХ слушамо те коментаре и знамо да неко јесте, а неко није задовољан", рекао је Тадић на конференцији за новинаре у Сарајеву, одговарајући на питање агенције Срна у вези са општим ставом јавности Републике Српске о политичком, а не правном дјеловању Уставног суда БиХ, као и о захтјевима за одласком страних судија из БиХ.

Према његовим ријечима, домаће судије у Уставном суду БиХ “немају никакав проблем у комуникацији са страним судијама”, као ни регистар нити особље суда, тим прије јер је ријеч о “стручњацима који су били судије и у Европском суду за људска права”.

Тадић је рекао да је Уставни суд у посљедњих 12 година ријешио 60.239 предмета, те да је у томе у 99,1 посто случајева учествовало свих шест домаћих судија, а да су у само 0,9 посто случајева учествовале стране судије.

Према његовим ријечима, ниједна одлука у овој институцији не може се донијети без пет гласова, што значи да је за сваку донесену одлуку морао гласати и Србин и Бошњак и Хрват.

Потпредсједник Уставног суда БиХ Мирсад Ћеман рекао је да “кад се постављају оваква питања, очигледно се мисли на одлучивање о тешким правно-политичким питањима”, док се други потпредсједник Уставног суда БиХ Миодраг Симовић није оглашавао у вези с овом темом.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Реално

29.03.2022 17:54

Да би радите по закону и савјети не би требали странци срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоксим

29.03.2022 22:15

Па раде по закону тј уставу БХ за који Додик инаце казе да је за њега главни - 'свето слово' а у ком писе све о страним судијама и како се БХ мозе 'осободити' страних судија. Нама у Босни нико није крив сто се не моземо договорити у скупстни БХ и 'истјерати' стране судије

Name

није реално

30.03.2022 04:15

Мислис да су тудјини ту да бране тудје интересе.