Хуавеи остварио велики профит упркос УСА санкцијама

Кинески телекомуникациони гигант Хуавеи јуче је пријавио да је остварио рекордан раст профита за 76 одсто 2021. године, иако је приход по први пут пао од 2009. године.

Свијет 29.03.2022 | 11:24
Хуавеи остварио велики профит упркос УСА санкцијама

Чисти профит компаније Хуавеи достигао је 113,7 милијарди јуана (око 17,85 милијарди америчких долара) прошле године, док је укупан приход пао за 28,5 одсто и износио 636,8 милијарди јуана због америчких санкција и притиска пандемије.

Премда је приход пао, Хуавеи има јачу способност за остварење профита и протока новца, као и за решавање неизвесности, рекла је Менг Ванџоу, главна финансијска директорка Хуавеија. То је први пут да се Менг појавила у јавности након што се вратила у Кину у септембру прошле године.

- Хуавеи се суочава са изазовом прекида ланца снабдевања због неколико рунда америчких санкција, што преставља велики притисак у производњи паметних телефона и личних компјутера, и узроковало је пад прихода, рекла је Менг.

Истовремено, не постоји велика потражња, након што је Кина завршила изградњу 5Г инфраструктуре до краја 2020. године, додала је Менг.
Менг је рекла да је као друге компаније, Хуавеи такође под притиском пандемије.

Пословање компаније је у складу са очекивањима, навео је Гуо Пинг, председавајући компаније.

Он је рекао да ће Хуавеи непрекидно повећати улагања у поновну изградњу основне структуре и софтвера, ради дугорочне конкурентности.

Хуавеи је уложио 142,7 милијарди јуана у истраживање и развој 2021. године, што је 22,4 одсто укупног прихода прошле године.

Гуо је на пресс конференцији поновио да Хуавеи неће производити аутомобиле, али ће радити на софтверској подршци произвођача аутомобила.

Хуавеи је 2021. године покренуо сарадњу у области аутомобила на нове изворе енергије са десетак произвођача аутомобила, укључујући Мерцедес-Бенз и Групацију БАИЦ, преноси КМГ.

(БН) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ко

29.03.2022 12:01

Зна зна ... Ко не зна два ...

ОДГОВОРИТЕ