ВСТС: Непримјерени Додикови коментари о раду тужилаца

Високи судски и тужилачки савјет осуђује сваку врсту притисака на рад тужилаштва и њихових тужилаца, посебно оних који су директно ангажовани у истрази убиства Раденка Бађића, начелника Сектора криминалистичке полиције у Приједору.

Босна и Херцеговина 28.03.2022 | 15:08
ВСТС: Непримјерени Додикови коментари о раду тужилаца

Поводом непримјерених коментара члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика у вези рада тужилаца Републичког јавног тужилаштва Републике Српске и Окружног јавног тужилаштва у Приједору везано за истрагу убиства Раденка Башића, начелника Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Приједор, Високо судско и тужилачко вијеће Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ) жели да изрази своју пуну подршку професионалном, независном и непристраном раду Републичког јавног тужилаштва Републике Српске и Окружног јавног тужилаштва у Приједору.

У саопштењу наглашавају да као систем цијене сваку конструктивну критику али уједно осуђују и сваку врсту притисака на рад ових тужилаштва и њихових тужилаца, посебно оних који су директно ангажовани у наведеној истрази и који су због тога изложени непримјереним коментарима и увредама, те посебно пријетњама везаним за статус носилаца правосудних функција.

"ВСТВ БиХ изражава забринутост због инсинуација које стварају погрешну представу јавности о могућем незаконитом и пристраном поступању Републичког јавног тужилаштва Републике Српске и Окружног јавног тужилаштва у Приједору и позива све политичке актере, представнике законодавне и извршне власти, медије и грађане да се суздрже од непримјерених коментара и увреда носилаца правосудних функција и на тај начин нарушавања репутације и повјерења грађана у правосудне институције", каже се у саопштењу.

Такође, ВСТВ БиХ позива органе гоњења да интензивирају сарадњу, имајући у виду и да је ова ситуација показала да постоји потреба за унапрјеђењем и јачањем сарадње у кривичном поступку.

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је рекао јуче да најмање што би могли данас да ураде јесте да тужиоци из Приједора и специјалног тужилаштва Републике Српске поднесу оставке из моралних разлога, а полиција би могла да покрене истрагу о евентуалној спрези тужилаца и убица Раденка Башића, начелника криминалистишке полиције у Приједору.

"Уколико се не повуку сами, размислићемо добро да ли нам требају такви тужиоци", казао је Додик.

Начелник Сектора криминалистичке полиције приједорске Полицијске управе Раденко Башић убијен је 21. марта из ватреног оружја у приједорском насељу Пећани. 

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Само прдуцкате

28.03.2022 14:17

Јел закон за њега не вази, а? Јел први сектас неце бити одговоран за ометање истраге, а судије и тузиоци? Гори сте од њега...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

28.03.2022 17:05

Тужите додика заједно са удружењем тужилаца. Или закон или додик. Оправдајте сврху вашег и тужилачког постојања

Name

Горан

28.03.2022 18:52

Мора да прозива кад нераде ниста и неогласавају се у вези било цега. ста је са истрагом рецимо давида драгицевица, вукелица и други то се питање стално додику поставља а тузиластво цути. Сто се тад не огласи ко сад.

Name

реалност

28.03.2022 14:34

Ако продје ова фарса без посљедица онда нам избори и неце требати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кестен

28.03.2022 14:59

Оооо добро јутро встс, мало се опипа пулс, пробуди се, попије кафица, изрази забринутост па онда додју на ред тривијалне ствари. Лези љебе да те једем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сики

28.03.2022 15:00

Не браним додика, ал ви сте нај веце зло овог друштва, уз снсд-сда-хдз, и не бих требало да се уопсте огласавате и треба вас сто висе пљувати,срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

28.03.2022 15:03

Треба да поднесу оставке а не да дају саопстење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимо реални

28.03.2022 15:47

Па сколски је примјер урусавања правосудја на примјерима Гордане Лонцар,Небојиса Пејовица,Дјордја Маркиз,Радослава Гајанин,... . То заборављате иако имате пријаве против њих. Урадите свој посао И показите да сте ок а овко има сумња И то оправдсна

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВСТС

28.03.2022 16:36

Ово је легло корупције ,тужиоци узимају паре гдје год могу ал буквално гдје могу нико није процесуиран или одговарам а предмети падају нико није луд доста вас је више !?

ОДГОВОРИТЕ