VSTS: Neprimjereni Dodikovi komentari o radu tužilaca

Visoki sudski i tužilački savjet osuđuje svaku vrstu pritisaka na rad tužilaštva i njihovih tužilaca, posebno onih koji su direktno angažovani u istrazi ubistva Radenka Bađića, načelnika Sektora kriminalističke policije u Prijedoru.

Bosna i Hercegovina 28.03.2022 | 15:08
VSTS: Neprimjereni Dodikovi komentari o radu tužilaca

Povodom neprimjerenih komentara člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u vezi rada tužilaca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru vezano za istragu ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) želi da izrazi svoju punu podršku profesionalnom, nezavisnom i nepristranom radu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru.

U saopštenju naglašavaju da kao sistem cijene svaku konstruktivnu kritiku ali ujedno osuđuju i svaku vrstu pritisaka na rad ovih tužilaštva i njihovih tužilaca, posebno onih koji su direktno angažovani u navedenoj istrazi i koji su zbog toga izloženi neprimjerenim komentarima i uvredama, te posebno prijetnjama vezanim za status nosilaca pravosudnih funkcija.

"VSTV BiH izražava zabrinutost zbog insinuacija koje stvaraju pogrešnu predstavu javnosti o mogućem nezakonitom i pristranom postupanju Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru i poziva sve političke aktere, predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, medije i građane da se suzdrže od neprimjerenih komentara i uvreda nosilaca pravosudnih funkcija i na taj način narušavanja reputacije i povjerenja građana u pravosudne institucije", kaže se u saopštenju.

Takođe, VSTV BiH poziva organe gonjenja da intenziviraju saradnju, imajući u vidu i da je ova situacija pokazala da postoji potreba za unaprjeđenjem i jačanjem saradnje u krivičnom postupku.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao juče da najmanje što bi mogli danas da urade jeste da tužioci iz Prijedora i specijalnog tužilaštva Republike Srpske podnesu ostavke iz moralnih razloga, a policija bi mogla da pokrene istragu o eventualnoj sprezi tužilaca i ubica Radenka Bašića, načelnika kriminalistiške policije u Prijedoru.

"Ukoliko se ne povuku sami, razmislićemo dobro da li nam trebaju takvi tužioci", kazao je Dodik.

Načelnik Sektora kriminalističke policije prijedorske Policijske uprave Radenko Bašić ubijen je 21. marta iz vatrenog oružja u prijedorskom naselju Pećani. 

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Samo prduckate

28.03.2022 14:17

Jel zakon za njega ne vazi, a? Jel prvi sektas nece biti odgovoran za ometanje istrage, a sudije i tuzioci? Gori ste od njega...

ODGOVORITE
Name

Boris

28.03.2022 17:05

Tužite dodika zajedno sa udruženjem tužilaca. Ili zakon ili dodik. Opravdajte svrhu vašeg i tužilačkog postojanja

Name

Goran

28.03.2022 18:52

Mora da proziva kad nerade nista i neoglasavaju se u vezi bilo cega. sta je sa istragom recimo davida dragicevica, vukelica i drugi to se pitanje stalno dodiku postavlja a tuzilastvo cuti. Sto se tad ne oglasi ko sad.

Name

realnost

28.03.2022 14:34

Ako prodje ova farsa bez posljedica onda nam izbori i nece trebati..

ODGOVORITE
Name

Kesten

28.03.2022 14:59

Oooo dobro jutro vsts, malo se opipa puls, probudi se, popije kafica, izrazi zabrinutost pa onda dodju na red trivijalne stvari. Lezi ljebe da te jedem.

ODGOVORITE
Name

Siki

28.03.2022 15:00

Ne branim dodika, al vi ste naj vece zlo ovog društva, uz snsd-sda-hdz, i ne bih trebalo da se uopste oglasavate i treba vas sto vise pljuvati,sram vas bilo.

ODGOVORITE
Name

Ya

28.03.2022 15:03

Treba da podnesu ostavke a ne da daju saopstenje.

ODGOVORITE
Name

Budimo realni

28.03.2022 15:47

Pa skolski je primjer urusavanja pravosudja na primjerima Gordane Loncar,Nebojisa Pejovica,Djordja Markiz,Radoslava Gajanin,... . To zaboravljate iako imate prijave protiv njih. Uradite svoj posao I pokazite da ste ok a ovko ima sumnja I to opravdsna

ODGOVORITE
Name

VSTS

28.03.2022 16:36

Ovo je leglo korupcije ,tužioci uzimaju pare gdje god mogu al bukvalno gdje mogu niko nije procesuiran ili odgovaram a predmeti padaju niko nije lud dosta vas je više !?

ODGOVORITE