Тешко доћи до половних аутомобила - пад на тржишту, а цијене расту

Посљедице руско-украјинске кризе примјетне су и у ауто-индустрији  Босне и Херцеговине, Недостатак половних аутомобила већ се осјети на тржишту, а очекује нас отежан увоз и раст цијена.

Република Српска 28.03.2022 | 07:42
Тешко доћи до половних аутомобила - пад на тржишту, а цијене расту

Избор аутомобила у Босни и Херцеговини полако се ограничава, што се посебно односи на половна возила, која се најчешће продају. Послије проблема с пандемијом, нови ударац задаје рат у Украјини. Отежана је производња нових машина, па се уочава значајан пад на тржишту половних аута у Европи.

Власник издавачке куће возила иy Добоја,  Цвјетко Бјеличић, каже за БН да је из дана у дан све теже при набавци моторних возила и аутомобила на западном тржишту, јер је смањена производња нових аутомобила.

Он наводи да се његова фирма бави увозом возила старости од двије до 4 - 5 година и ту постоји додатан проблем, што на тржишту западне Европе нема, смањена је продаја и производња нових возила и самим тим понуда возила те старости на тржишту западне Европе је мања него ранијих година што је било.

Карактеристике бх. тржишта половних аутомобила сада су слаба понуда и високе цијене.

Мирјана Орашанин, економиста објашњава зашто је тако:

“Два су разлога, један је зато што је производња нових аутомобила значајно отежана због бројних компоненти, које се производе у Украјини чија је произвднуја данас стала због набавке микрочипова, који су неопходни за нове аутомобиле, други разлог је и повећање цијене производње због жељеза, алуминијума, чије су цијене отишле преко 100%, а трећи разлог је смањена потражња.“

Потражњу диктира цијена и доступност возила. Према подацима Управе за индиректно опорезивање, прошле године, БиХ је увезла 47. 398 половних аутомобила.

Цвјетко Бјеличић, власник издавачке куће возила каже да имамо ситуацију да се увозе возила старосне доби, 10 -11 година та возила су на западном тржишту далеко мање интересантна западним купцима.

- А што се тиче даљег развоја ситуације у БиХ, како незванично сазнајемо тенденција је да ће се увести непризнавање Еуро 1 обрасца при увозу половних аутомобила, каже Орашанин.

“Уколико ово буде званична информација да се укида Еуро 1 образац на увоз путничких аутомобила то значи минимално повећање за 20% цијене половног аутомобила у самој набавци.”

Само у прошлој годиини БиХ је увезла више од 54 хиљаде аутомобила, укупне вриједности скоро 896 милиона марака.

(БН Фото: Агенције) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

То је добро

28.03.2022 06:06

Доста нам је увезених крнтија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.03.2022 08:53

Купиш једно домаће онда...

Name

Прњавор

28.03.2022 06:21

Ма нема ..то је кад русска педерација уведе санкције..нема бмwа,нема мерцедеса,ни опела,ни фиата..ма нема..ми у ЕУ немамо ни хљеба..једемо га из конзерве,туцемо се за шећер и уље..како спутњик јавља..хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

28.03.2022 09:08

Распитај се мало. На ауди а3 се цека до новембра, е-трон ако сад уплатис најраније други квартал 23. Ти ако си у ЕУ мора да си на некој социјали кад имас толико времена за БН портал. Или су те избацили са клиx-а.

Name

Привредни Развој?

28.03.2022 06:25

Цијена ауто у БиХ расте, а цијена плацених убистава опада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбаш

28.03.2022 06:34

Све поскупило због Руско Украинског рата. Испаде да је Украина све производила.од игле до локомотиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скодилак

28.03.2022 06:45

Коме је до новог аута на овом вакту? Људи се брину за инфлацију, храну и како насути гориво са аутом које имају. Многи це преци на бицикло. Једино криминалци и политицари могу и даље куповати ста позеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

28.03.2022 07:19

Е свака цаст за анализу. По вама украјина је приизводила све за цели свет од игле и псенице до ракета и авиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

28.03.2022 07:35

Па ако цемо слусати насега генерала Ронхилла и због поскупљења горива гасити и не возити аутомобиле онда нам ова ситуација иде на руку.Нецемо их ни куповати сто це нам дзаба стајати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

28.03.2022 12:03

И ту правите кризу да би подигли цијене ко је већа поган у овој несрећи од вас новинара ... ево сада брашна има и по 18 марака ...превара наивног народа ...

ОДГОВОРИТЕ