Teško doći do polovnih automobila - pad na tržištu, a cijene rastu

Posljedice rusko-ukrajinske krize primjetne su i u auto-industriji  Bosne i Hercegovine, Nedostatak polovnih automobila već se osjeti na tržištu, a očekuje nas otežan uvoz i rast cijena.

Republika Srpska 28.03.2022 | 07:42
Teško doći do polovnih automobila - pad na tržištu, a cijene rastu

Izbor automobila u Bosni i Hercegovini polako se ograničava, što se posebno odnosi na polovna vozila, koja se najčešće prodaju. Poslije problema s pandemijom, novi udarac zadaje rat u Ukrajini. Otežana je proizvodnja novih mašina, pa se uočava značajan pad na tržištu polovnih auta u Evropi.

Vlasnik izdavačke kuće vozila iy Doboja,  Cvjetko Bjeličić, kaže za BN da je iz dana u dan sve teže pri nabavci motornih vozila i automobila na zapadnom tržištu, jer je smanjena proizvodnja novih automobila.

On navodi da se njegova firma bavi uvozom vozila starosti od dvije do 4 - 5 godina i tu postoji dodatan problem, što na tržištu zapadne Evrope nema, smanjena je prodaja i proizvodnja novih vozila i samim tim ponuda vozila te starosti na tržištu zapadne Evrope je manja nego ranijih godina što je bilo.

Karakteristike bh. tržišta polovnih automobila sada su slaba ponuda i visoke cijene.

Mirjana Orašanin, ekonomista objašnjava zašto je tako:

“Dva su razloga, jedan je zato što je proizvodnja novih automobila značajno otežana zbog brojnih komponenti, koje se proizvode u Ukrajini čija je proizvdnuja danas stala zbog nabavke mikročipova, koji su neophodni za nove automobile, drugi razlog je i povećanje cijene proizvodnje zbog željeza, aluminijuma, čije su cijene otišle preko 100%, a treći razlog je smanjena potražnja.“

Potražnju diktira cijena i dostupnost vozila. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, prošle godine, BiH je uvezla 47. 398 polovnih automobila.

Cvjetko Bjeličić, vlasnik izdavačke kuće vozila kaže da imamo situaciju da se uvoze vozila starosne dobi, 10 -11 godina ta vozila su na zapadnom tržištu daleko manje interesantna zapadnim kupcima.

- A što se tiče daljeg razvoja situacije u BiH, kako nezvanično saznajemo tendencija je da će se uvesti nepriznavanje Euro 1 obrasca pri uvozu polovnih automobila, kaže Orašanin.

“Ukoliko ovo bude zvanična informacija da se ukida Euro 1 obrazac na uvoz putničkih automobila to znači minimalno povećanje za 20% cijene polovnog automobila u samoj nabavci.”

Samo u prošloj godiini BiH je uvezla više od 54 hiljade automobila, ukupne vrijednosti skoro 896 miliona maraka.

(BN Foto: Agencije) 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

То је добро

28.03.2022 06:06

Доста нам је увезених крнтија

ODGOVORITE
Name

Re

28.03.2022 08:53

Kupiš jedno domaće onda...

Name

Prnjavor

28.03.2022 06:21

Ma nema ..to je kad russka pederacija uvede sankcije..nema bmwa,nema mercedesa,ni opela,ni fiata..ma nema..mi u EU nemamo ni hljeba..jedemo ga iz konzerve,tucemo se za šećer i ulje..kako sputnjik javlja..hahahaha

ODGOVORITE
Name

Austrija

28.03.2022 09:08

Raspitaj se malo. Na audi a3 se ceka do novembra, e-tron ako sad uplatis najranije drugi kvartal 23. Ti ako si u EU mora da si na nekoj socijali kad imas toliko vremena za BN portal. Ili su te izbacili sa klix-a.

Name

Privredni Razvoj?

28.03.2022 06:25

Cijena auto u BiH raste, a cijena placenih ubistava opada!

ODGOVORITE
Name

Bombaš

28.03.2022 06:34

Sve poskupilo zbog Rusko Ukrainskog rata. Ispade da je Ukraina sve proizvodila.od igle do lokomotive.

ODGOVORITE
Name

Skodilak

28.03.2022 06:45

Kome je do novog auta na ovom vaktu? Ljudi se brinu za inflaciju, hranu i kako nasuti gorivo sa autom koje imaju. Mnogi ce preci na biciklo. Jedino kriminalci i politicari mogu i dalje kupovati sta pozele.

ODGOVORITE
Name

Predator

28.03.2022 07:19

E svaka cast za analizu. Po vama ukrajina je priizvodila sve za celi svet od igle i psenice do raketa i aviona.

ODGOVORITE
Name

Tatar

28.03.2022 07:35

Pa ako cemo slusati nasega generala Ronhilla i zbog poskupljenja goriva gasiti i ne voziti automobile onda nam ova situacija ide na ruku.Necemo ih ni kupovati sto ce nam dzaba stajati

ODGOVORITE
Name

Da

28.03.2022 12:03

I tu pravite krizu da bi podigli cijene ko je veća pogan u ovoj nesreći od vas novinara ... evo sada brašna ima i po 18 maraka ...prevara naivnog naroda ...

ODGOVORITE