Сијековац: Опомена да чувамо мир и јачамо Српску

Да жртва страдалих у Сијековцу и на другим стратиштима не буде узалудна, наш и задатак будућих генерација је да љубимо сваку стопу Републике Српске – поручила је Тривићева. 

Република Српска 26.03.2022 | 12:13
Сијековац: Опомена да чувамо мир и јачамо Српску

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, потпредсједница Јелена Тривић и генерални секретар Мира Пекић, у својству посланика у ПД ПС БиХ и Народној скупштини Републике Српске, одали су помен страдалим Србима у Сијековцу 1992. године. 

- Наша је дужност да памтимо и одамо дужну пошту страдалим Србима у Сијековцу. Убијени су невини људи, на својим огњиштима, само зато што су били Срби. Нажалост, као што је то случај са већином злочина почињених над Србима, ни већину починилаца правда није стигла, а о умјешаности државе Хрватске се ћути. И данашњи дан нам је опомена колико је важно да чувамо мир, да чувамо и јачамо Републику Српску – рекао је Бореновић. 

Потпредсједница ПДП-а и народни посланик Јелена Тривић је рекла да се поменом страдалницима у Сијековцу одаје пошта њиховој жртви, али и чува истина о страдању Срба у Одбрамбено-отаџбинском рату.  

- Ово је први масакр над цивилима који почињен прије почетка рата и, уз убиство српског свата у Сарајеву, био је очигледан увод у крвави грађански рат. Нажалост, ни овај злочин правосудне институције никада нису до краја процесуирале. Само један човјек је осуђен за убиства 46 невиних људи. За злочине над Србима и у домаћем и међународном праву постоје неки другачији аршини. Зато је наша обавеза да његујемо историју памћења, да не заборавимо нити једну жртву и да преносимо на покољења истину о страдању нашег народа. Да жртва страдалих у Сијековцу и на другим стратиштима не буде узалудна, наш и задатак будућих генерација је да љубимо сваку стопу Републике Српске – поручила је Тривићева. 

Мира Пекић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и генерални секретар ПДП-а истакла је да се Брођани са горчином сјећају великих страдања која су доживјели током Одбрамбено-отаџбинског рата, а да је Сијековац ожиљак који не зараста ни након 30 година. 

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Рефа

26.03.2022 12:24

Само јака Босна и Херцеговина може донијети свима добро и осудити све злочине и учинити да се никад више то зло не догоди ! Ентитети само коче савки напредак у Босни и Херцеговини!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.03.2022 13:01

Мир треба оцувати, али злицинце треба привести правди. То је први масовни злицин над српским цивилима поцињен од муслиманских и хрватских паравојних јединица. Најзалосније је сто они Србе окривљују за рат и негирају српске зртве, а први су поцели и то са убијањем српске нејаци и цивила.

Name

Хммм

26.03.2022 12:29

Или цемо цувати мир, или цемо јацати српску..?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Манипулацијом до побједе

26.03.2022 16:04

Само полажу вјенце и пале свјеће и то је све што раде од потписивања Дејтона '95 па до данас . И тако јачате РС? Колико становника има РС сада колико их је напустило РС само у задњих 10 год ? Дивно водите народ у сигурни нестанак

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Манипулацијом до побједе

26.03.2022 21:32

и да додам дебело су плацени за патњу као да их боли сто је толико народа изгинулу.

Name

Срби

27.03.2022 03:44

Само плацу