Sijekovac: Opomena da čuvamo mir i jačamo Srpsku

Da žrtva stradalih u Sijekovcu i na drugim stratištima ne bude uzaludna, naš i zadatak budućih generacija je da ljubimo svaku stopu Republike Srpske – poručila je Trivićeva. 

Republika Srpska 26.03.2022 | 12:13
Sijekovac: Opomena da čuvamo mir i jačamo Srpsku

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović, potpredsjednica Jelena Trivić i generalni sekretar Mira Pekić, u svojstvu poslanika u PD PS BiH i Narodnoj skupštini Republike Srpske, odali su pomen stradalim Srbima u Sijekovcu 1992. godine. 

- Naša je dužnost da pamtimo i odamo dužnu poštu stradalim Srbima u Sijekovcu. Ubijeni su nevini ljudi, na svojim ognjištima, samo zato što su bili Srbi. Nažalost, kao što je to slučaj sa većinom zločina počinjenih nad Srbima, ni većinu počinilaca pravda nije stigla, a o umješanosti države Hrvatske se ćuti. I današnji dan nam je opomena koliko je važno da čuvamo mir, da čuvamo i jačamo Republiku Srpsku – rekao je Borenović. 

Potpredsjednica PDP-a i narodni poslanik Jelena Trivić je rekla da se pomenom stradalnicima u Sijekovcu odaje pošta njihovoj žrtvi, ali i čuva istina o stradanju Srba u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.  

- Ovo je prvi masakr nad civilima koji počinjen prije početka rata i, uz ubistvo srpskog svata u Sarajevu, bio je očigledan uvod u krvavi građanski rat. Nažalost, ni ovaj zločin pravosudne institucije nikada nisu do kraja procesuirale. Samo jedan čovjek je osuđen za ubistva 46 nevinih ljudi. Za zločine nad Srbima i u domaćem i međunarodnom pravu postoje neki drugačiji aršini. Zato je naša obaveza da njegujemo istoriju pamćenja, da ne zaboravimo niti jednu žrtvu i da prenosimo na pokoljenja istinu o stradanju našeg naroda. Da žrtva stradalih u Sijekovcu i na drugim stratištima ne bude uzaludna, naš i zadatak budućih generacija je da ljubimo svaku stopu Republike Srpske – poručila je Trivićeva. 

Mira Pekić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i generalni sekretar PDP-a istakla je da se Brođani sa gorčinom sjećaju velikih stradanja koja su doživjeli tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, a da je Sijekovac ožiljak koji ne zarasta ni nakon 30 godina. 

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Refa

26.03.2022 12:24

Samo jaka Bosna i Hercegovina može donijeti svima dobro i osuditi sve zločine i učiniti da se nikad više to zlo ne dogodi ! Entiteti samo koče savki napredak u Bosni i Hercegovini!

ODGOVORITE
Name

Re

26.03.2022 13:01

Mir treba ocuvati, ali zlicince treba privesti pravdi. To je prvi masovni zlicin nad srpskim civilima pocinjen od muslimanskih i hrvatskih paravojnih jedinica. Najzalosnije je sto oni Srbe okrivljuju za rat i negiraju srpske zrtve, a prvi su poceli i to sa ubijanjem srpske nejaci i civila.

Name

Hmmm

26.03.2022 12:29

Ili cemo cuvati mir, ili cemo jacati srpsku..?

ODGOVORITE
Name

Manipulacijom do pobjede

26.03.2022 16:04

Samo polažu vjence i pale svjeće i to je sve što rade od potpisivanja Dejtona '95 pa do danas . I tako jačate RS? Koliko stanovnika ima RS sada koliko ih je napustilo RS samo u zadnjih 10 god ? Divno vodite narod u sigurni nestanak

ODGOVORITE
Name

re Manipulacijom do pobjede

26.03.2022 21:32

i da dodam debelo su placeni za patnju kao da ih boli sto je toliko naroda izginulu.

Name

Srbi

27.03.2022 03:44

Samo placu